Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zamienik r12

37 Odpowiedzi, 40906 Wyświetleń
Wstecz 1 2

R-40

2010-05-10, 20:38:23
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Ta prezes.
Obyśmy sie zrozumieli a ty nikogo nieobrażał poza mną to ja jestem R-40 i nikim pozatym.A pozamną obraziłeś forumowicza i moim zdaniem publicznie powinieneś przeprosić skoro w tych naszych bazgrałach nawet nieuczestniczył.
  • Odpowiedz

mg

2010-05-10, 20:54:29
Top użytkownik
Ty mnie nie będziesz uczył dobrych manier, bo to ty mnie wyprowadzasz z równowagi. Wink Keny jeśli Ciebie obraziłem to przepraszam. Przykro mi że zaproponowałem Ci abyś napełnił układ czynnikiem r-40, powszechnie wiadomo ,że to bardzo dobry czynnik stosowany do dzisiaj w pewnych rejonach świata ale jest wyjątkowo toksyczny więc nie naddaje się do maszyny do lodów zwłaszcza zaprojektowanej do pracy z czynnikiem R-12. Proponuję abyś napełnił układ czynnikiem R-134-a oczywiście wcześniej usuń olej i napełnij ponownie kompatybilnym z w/w czynnikiem. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-05-11, 01:24:51
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Proponuję abyś napełnił układ czynnikiem R-134-a oczywiście wcześniej usuń olej i napełnij ponownie kompatybilnym z w/w czynnikiem. Pozdrawiam
i nie martw sie ze zostalo troche starego oleju z kompresorem nic sie nie stanie. polowa swiata tak robi i zadnemu sprzetowi to jeszcze nie zaszkodzilo. teoria teorią praktyka praktyką niezawsze teoria i praktyka idzie w parze
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-11, 01:28:33 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz

elektromechanik

2010-05-11, 06:50:12
Zaawansowany użytkownik
Jak zwykle [edycja administratora] teoretyk R wie wszystko najlepiej. Tu sobie zajrzyj na tabelkę na ostatnią tabelę z olejami i przeczytaj ( jeśli to potrafisz ). http://www.linde-gaz.pl/international/we...f_products
  • Odpowiedz

keny

2010-05-13, 20:25:51
Nowy użytkownik
może jestem laikiem w tej dziedzinie, a może co tam wiem, i tak zastanawiam sie po co te forum ? jak ktoś jest fachowcem to poradzi koledze z mniejszym doświadczeniem są tacy co tu potrafią a są tacy jak te stare baby na bazarach.... uważają sie za mądralę a głupie jak...
to jest moja opinia chociaż jeszcze coś bym dodał
  • Odpowiedz

keny

2010-05-13, 20:29:32
Nowy użytkownik
dziękuje za pomoc kolegom tym co podpowiedziały
  • Odpowiedz

keny

2010-05-15, 14:02:37
Nowy użytkownik
normalnie jak te baby na bazarach .... poco te forum ?
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-15, 14:27:11
Zaawansowany użytkownik
seniorbiovital napisał(a):r-402 D , powinno być dobrze, niestety to też substancja kontrolowana. Można oczywiście napełnić r-134 a,ale przy małych urządzeniach jest problem z napełnieniem właściwą ilością czynnika
,
to dlaczego stosowany jest w autoklimatyzacji skoro jest problem z napełnieniem właściwą ilością czynnika.Kolejna zagadka której nieogarniam.
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-15, 14:34:50
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Ty mnie nie będziesz uczył dobrych manier, bo to ty mnie wyprowadzasz z równowagi. Wink Keny jeśli Ciebie obraziłem to przepraszam. Przykro mi że zaproponowałem Ci abyś napełnił układ czynnikiem r-40, powszechnie wiadomo ,że to bardzo dobry czynnik stosowany do dzisiaj w pewnych rejonach świata ale jest wyjątkowo toksyczny więc nie naddaje się do maszyny do lodów zwłaszcza zaprojektowanej do pracy z czynnikiem R-12. Proponuję abyś napełnił układ czynnikiem R-134-a oczywiście wcześniej usuń olej i napełnij ponownie kompatybilnym z w/w czynnikiem. Pozdrawiam
Jako młodzieniec mama i tata kupowali ci lody schłodzone R-40 zakładając że jesteś 40-stolatkiem.
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-15, 20:13:12
Zaawansowany użytkownik
Dziad założył okulary.wynikło że r 22 na poliestrowym śmiga lepiej jak na minerlnym.
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-05-17, 01:20:05
Zaawansowany użytkownik
Fachowcy to jak macie juz taki problem z olejami to zastosujcie RX-11 i posprawie ale nie ma potrzby go stosowac, chociaz powinno sie!
Ja osobiscie go uzywam jezeli stary gaz by zakwaszony, a teraz daje nowy kompresor i inny gaz.
Zakwaszenie mozna sobie sprawdzic QwikCheck

RX-11 jeden funt kosztuje 80$ i wystarcza to na taki system do 5ton przy dlugosci lini nie wiekszej niz 50 stóp.
Przepraszam za miary, ale niechce mi sie przeliczac na europejskie

tutaj taka fajna strona dla zainteresowanych
RX-11 jest teraz reklamowany na wymiane gazu z r22 na r410a

http://www.qwik.com/qwik_sf_video.jsp
http://www.qwik.com/

http://baca-hvac.com/rx11_flush_by_nu-calgon

cos informatycy z klimatyzacja.pl zawalili bo nie moge zrobic linku z tej strony a pisze ten url

[Obrazek: largephoto_qwik-sf.jpg]

[Obrazek: NUCAL_PIC.86142957_std.gif]
  • Odpowiedz

AMON

2010-06-09, 14:23:16
Nowy użytkownik
Bogdan_New_Jersey napisał(a):np r134a ale musisz usunac stary olej
wypadało też by układ przepłukać inhibitorem , który zneutralizuje stary olej ("tawot w karterze") a jak juz tak to kolego miałeś doświadczenie z coplandem z r22 wewnątrz 01.01.2010 zakaz handlu!!!! ściemę palą jakieś re-faktury i pozbywają się za grube pieniądze rezerw. R-422d jak to działa bo 1000 brutto za butlę 10 kg łatwo wydać
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa