Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Butla do azotu

16 Odpowiedzi, 22946 Wyświetleń

Biria1

2010-05-18, 18:38:46
Nowy użytkownik
Witam szukam butli do azotu.pojemność 2 lub 3 litry w trójmieście lub okolicach. Orientujecie się Panowie gdzie można kupić taką butle.
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-18, 19:19:44
Zaawansowany użytkownik
Nieoriętuję się tylko zastanawiam w jakim celu ma służyć taka pojemność
  • Odpowiedz

CHŁODnick

2010-05-18, 20:47:30
Użytkownik
Do azotu nie kupisz ale do tlenu tak Wink
Profesjonalne strzyżenie owiec, naprawa bojlerów, destylatorów i kalkulatorów.
  • Odpowiedz

bodzio

2010-05-18, 21:27:37
Zaawansowany użytkownik
Ja mam dużą i małą bo nie wszędzie mam chęci dużą nosić Big Grin
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-05-19, 05:31:31
Moderator
Ja mam po gaśnicach, zalegalizowane i z zaworem na CO2, ale ich pojemność to chyba 1,6m3 przy 150 barach.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

bodzio

2010-05-19, 05:33:34
Zaawansowany użytkownik
Zawór można wymienić, do azotu chodził za 20PLN na Ale****** nowy
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-05-19, 06:02:17
Moderator
a po co wymieniać? i reduktor kupować?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-05-19, 10:44:37
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):a po co wymieniać? i reduktor kupować?

Witam

To ja mam pytanie z innej beczki ale w temacie. Czy ktoś spotkał na polskim rynku reduktor do azotu z bezpiecznikiem i manometrem na 40bara?

A drugie pytanie to:

Czym się różni próba szczelności od próby technologicznej? A może są to dwa różne tematy?

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

AS

2010-05-19, 14:03:26
Zaawansowany użytkownik
stefanbud napisał(a):

Witam

To ja mam pytanie z innej beczki ale w temacie. Czy ktoś spotkał na polskim rynku reduktor do azotu z bezpiecznikiem i manometrem na 40bara?

A drugie pytanie to:

Czym się różni próba szczelności od próby technologicznej? A może są to dwa różne tematy?

Pozdrawiam

Odpowiedź na pierwsze pytanie znajduje się pod następującym adresem: http://www.perun.pl/Reduktory_butlowe_specjalne.html

W odpowiedzi na drugie, jakże interesujące pytanie, chociaż jego forma zapewne wyszła z ust jakiegoś bardzo ważnego inspektora nadzoru zapewne. Jedyne definicje dotyczące próby szczelności zawarte są w normie PN-77/M-04605.

Co do próby technologicznej, rozumiem, że odnosi się to do pracy całego urządzenia i pomiarów wszystkich istotnych wielkości fizycznych do oceny pracy urządzenia i/lub instalacji chłodniczej występujących w dokumentacji zdawczo odbiorczej.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-19, 14:06:34 przez AS.)
  • Odpowiedz

Biria1

2010-05-19, 14:38:22
Nowy użytkownik
Chodzę często po sklepach z przeglądami, aby nie dźwigać ogromnej butli. Ma służyć do czyszczenia skraplaczy i sprawdzania szczelności
  • Odpowiedz

barbie

2010-05-19, 14:49:00
Top użytkownik
Gdynia ulica Hutnicza za hurtownią hydrauliczną legalizacja gaśnic teren Spółdzielni Ogrodniczo Pszczelarskiej .
  • Odpowiedz

byniom

2010-05-19, 15:13:10
Moderator
Ja do azotu mam dwie butle 8 litrowe czyli ciut większa jak gaśnica śniegowa. Taka butlę można bez problemu wziąć w rękę
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-05-19, 15:59:58
Top użytkownik
AS napisał(a):
stefanbud napisał(a):

Witam

A drugie pytanie to:

Pozdrawiam

Odpowiedź na pierwsze pytanie znajduje się pod następującym adresem: http://www.perun.pl/Reduktory_butlowe_specjalne.html

W odpowiedzi na drugie, jakże interesujące pytanie, chociaż jego forma zapewne wyszła z ust jakiegoś bardzo ważnego inspektora nadzoru zapewne. Jedyne definicje dotyczące próby szczelności zawarte są w normie PN-77/M-04605.

Co do próby technologicznej, rozumiem, że odnosi się to do pracy całego urządzenia i pomiarów wszystkich istotnych wielkości fizycznych do oceny pracy urządzenia i/lub instalacji chłodniczej występujących w dokumentacji zdawczo odbiorczej.
Witam

No tak, ja mam do 30bara a te są do 20Mpa.

Dosłownie tak napisano w warunkach odbioru 72 godziny próby technologicznej:

[Obrazek: 53d2c8e056997a64med.jpg]

Jeszcze ciekawostką są warunki dla firmy które mogą przystąpić do przetargu:

[Obrazek: 474ad0ffef55af91med.jpg]

Idzie do normalnego.

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-19, 16:00:14 przez Stefanbud.)
  • Odpowiedz

AS

2010-05-19, 18:33:27
Zaawansowany użytkownik
Ach nie pomyślałem, Kolega walczy w przetargu, nie pozostaje mi nic innego jak życzyć wygranej, mimo , że mam dość
radykalny osąd takich zjawisk jak przetarg publiczny.

Co do reduktorów:było pytanie, padła odpowiedź. Ciśnienie wejściowe 20 MPa(200bar) wyjściowe regulowanie w zakresie 1 do 15 MPa(10 do 150 bar) także zakres "prawie" się pokrywa z potrzebami Kolegi. Dosyć istotną sprawą jest cena takiego cuda.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-19, 18:35:42 przez AS.)
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-19, 18:52:39
Zaawansowany użytkownik
Istnieją w sprzedarzy 15 aluminiowe do zotu i bardzo lekkie
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-05-19, 19:34:54
Top użytkownik
AS napisał(a):Ach nie pomyślałem, Kolega walczy w przetargu, nie pozostaje mi nic innego jak życzyć wygranej, mimo , że mam dość
radykalny osąd takich zjawisk jak przetarg publiczny.

Co do reduktorów:było pytanie, padła odpowiedź. Ciśnienie wejściowe 20 MPa(200bar) wyjściowe regulowanie w zakresie 1 do 15 MPa(10 do 150 bar) także zakres "prawie" się pokrywa z potrzebami Kolegi. Dosyć istotną sprawą jest cena takiego cuda.
Witam

Nie brałem udziału w tym przetargu, duże wymagania a na koniec dowiaduje się człowiek że 100% cena. Zaintrygowała mnie ,,próba technologiczna''. Przez moment myślałem że to chodzi o szczelności.

Rozumiem że kolega ma taki i wie dokładnie że manometr ma zakres regulacji wyjścia od 10-150bara. 175zł to przystępna cena. Rozglądam się bo pewnie wcześniej czy później skapnie się jakiś inspektorek.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa