Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator Bosh REKM100 problem

11 Odpowiedzi, 14506 Wyświetleń

czolgista778

2010-05-24, 16:05:06
Nowy użytkownik
Witam, kupilem wczoraj uzywany klimatyzator Bosch REKM100 (wedlug tabliczki) szary front, 2 galki na gorze i jestem totalnie zawiedziony.Klima nie ma nawet roku, jest z lipca 2009.

Pokoj to jakies 15.5m2 i ta klima sobie wogole nie radzi, no co jest ? To ustrojstwo chodzi caly bozy dzien, zzera prad i praktycznie nic nie daje.Kupilem bo pokoj od poludnia i nie da sie juz wysiedziec, jak w piekarniku.Ledwo ledwo cos daje w trybie turbo ale wtedy jest taki halas ze nie usiedzisz.
Rura jest wsadzona w szczeline przy otwartym oknie (wedlug instrukcji) a klima stoi przy scianie pomiedzy oknami.Filtr czysciutki (oprocz tego ze smierdzi petami Sad)

Czy wszystkie te klimy to takie padaczki ? Czy to normalne ze po 3-4 godzinach pracy juz marudzi ze jest pelna i trzeba ja oprozniac ? Mieszkam w Holandii na polderze, jakies 70% wilgotnosci ale zeby az tak szybko sie zapelniala ? Jakby miala zbiornik moze na 2 szklanki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-24, 16:08:12 przez czolgista778.)
  • Odpowiedz

barbie

2010-05-24, 16:12:39
Top użytkownik
za tanie pieniądze psy mięso jedzą .
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-05-24, 16:50:59
Moderator
Standardowe przenośniaki nigdy dobrze się nie sprawowały a Twój problem jest taki że wydajność jest zbyt słaba bo skoro masz po ok 4 h pracy pełny zbiorniczek to musi być wymiennik zimny. Jak masz możliwość to zmierz temperaturę tego niby zimnego powietrza z wylotu klimy na wolnych obrotach i podaj ją nam. Po drugie zmierz też temperaturę powietrza które jest wciągane do klimatyzatora przy filtrze. Po trzecie jak masz możliwość to z tyłu klimatyzatora powinna być rurka do odprowadzenia skroplin to wyciągnij ją i przedłuż drugą rurką i wystaw gdzieś za okno aby spadek był i wtedy nie będziesz miał problemu ze zbyt pełnym zbiorniczkiem. Podaj nam dwie temperatury o które po prosiłem i zobaczymy co wyjdzie. Pzdr
  • Odpowiedz

byniom

2010-05-24, 17:25:00
Moderator
Podaj temperatury jak pisał tommatiz i może jeszcze odczytasz przepływ powietrza to też podaj.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

czolgista778

2010-05-24, 17:48:35
Nowy użytkownik
Zaraz podam dane, powietrze moge narazie tyle powiedziec jest cholernie zimne Smile.

troche mnie dziwi opinia na temat Boscha bo to nie byla tania klima ! (450 euro w sklepie).nie znam sie i tyle, patrzylem po marce po prostu bo rownie dobrze moglem kupic HE albo Amcora za 50 euro, to juz by chyba byla totalna padaczka

Model to bosch PAM540 .Dane:

Bosch Klimaanlage PAM0540 (PAM 0540)
2350 W Kühlleistung
Drei Funktionen: Kühlen, Entfeuchten und Luftreinigung
Elektromechanische Steuerung mit elektronischer Regelung. Temperaturwahl von 20 - 30°C
2-stufiges Gebläse plus Turbo-Funktion
Luftleitklappe auf der Geräteoberseite
2-fach Filtersystem
Gerätefront abklappbar für einfachen Filterwechsel
Separate Entfeuchtungsfunktion mit Kondenswasserablass auf der Geräte- rückseite
maximale Entfeuchtungsleistung: 1,8 l/Std. (43,2 Liter / Tag*)
Bei KlimaLex: 1,4 m langer Abluftschlauch
Kabelfach auf der Geräterückseite
Mobil durch 4 Rollen und ergonomische Griffe
FCKW-freies Kältemittel R410a
Max. Leistungsaufnahme im Kühl- und Entfeuchtungsbetrieb: 960 W
Geeignet für Räume bis max. 95 m?
KlimaLexklasse 2
Energieeffizienzklasse A

Wiecej tutaj: http://www.lexpc.de/html/bosch_klimaanlage_pam0540.html

I jeszcze: 8000BTU/h cokolwiek to znaczy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-24, 17:51:28 przez czolgista778.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-05-24, 17:50:27
Moderator
czolgista778 napisał(a):Zaraz podam dane, powietrze moge narazie tyle powiedziec jest cholernie zimne Smile.

troche mnie dziwi opinia na temat Boscha bo to nie byla tania klima ! (450 euro w sklepie).

Model to bosch PAM540 .Dane:

Bosch Klimaanlage PAM0540 (PAM 0540)
2350 W Kühlleistung
Drei Funktionen: Kühlen, Entfeuchten und Luftreinigung
Elektromechanische Steuerung mit elektronischer Regelung. Temperaturwahl von 20 - 30°C
2-stufiges Gebläse plus Turbo-Funktion
Luftleitklappe auf der Geräteoberseite
2-fach Filtersystem
Gerätefront abklappbar für einfachen Filterwechsel
Separate Entfeuchtungsfunktion mit Kondenswasserablass auf der Geräte- rückseite
maximale Entfeuchtungsleistung: 1,8 l/Std. (43,2 Liter / Tag*)
Bei KlimaLex: 1,4 m langer Abluftschlauch
Kabelfach auf der Geräterückseite
Mobil durch 4 Rollen und ergonomische Griffe
FCKW-freies Kältemittel R410a
Max. Leistungsaufnahme im Kühl- und Entfeuchtungsbetrieb: 960 W
Geeignet für Räume bis max. 95 m?
KlimaLexklasse 2
Energieeffizienzklasse A

Wiecej tutaj: http://www.lexpc.de/html/bosch_klimaanlage_pam0540.html
Dane danymi ale podaj nam temperatury Smile
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-05-24, 20:34:07
Moderator
Hehehe, ja nie wierzę chyba w żadne słowo, które jest napisane w instrukcji, czy co to tam jest. No może o skroplinach, że 1,8l/h. Kolego, chyba lepiej być zrobił kupując te dwie po 50Euro niż Boscha. Wiertarki to oni mają rewelacyjne, ale klima to chyba odpada.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

czolgista778

2010-05-24, 23:56:27
Nowy użytkownik
Widzisz szkoda ze czlowiek sie na bledach uczy, myslalem ze bosch to porzadne sprzety a tu taka kiszka.Dodam ze na klimach sie po prostu nie znam.A specjalnie chcialem cos firmowego i porzadnego niz tanioche.Jedyny plus ze moge probowac odsprzedac bez utraty wartosci.

Czy wedlug was lepiej kupic takiego splita ? Przy splicie mam ten plus ze nie mam tej zakichanej ogromnej rury i moge sobie ja podwiesic na scianie.I do tego pilot.

http://link.marktplaats.nl/348463083 np. to 250 euro, ktos sprzedaje w moim miescie.Lub to:
http://link.marktplaats.nl/302991677

Potrzebuje po prostu jakiejs wygodnej w uzyciu klimy, najlepiej zeby miala termostat np. caly czas trzymala w pokoju np. 20c .Slucham czesto muzyki w tym pokoju i mam wzmacniacz pracujacy w klasie A, ktory pobiera 800W z czego kolo 600 oddaje w cieplo i nie da sie w pokoju wytrzymac.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-25, 00:02:04 przez czolgista778.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-05-25, 05:10:51
Top użytkownik
czolgista778 napisał(a):...Czy wszystkie te klimy to takie padaczki ? ...
Witam

No niestety tak. Są głośne, muszą mieć wypuszczoną rurę szczelnie na zewnątrz żeby nie zaciągały ciepłego powietrza. Kondensują duże ilości wody. Taką klimę, 2 lenią mało używaną Big Grin dostałem od klienta z podobnymi żalami. Mam ją w rezerwie na czas serwisu np: małej serwerowni lub kwiaciarni.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

czolgista778

2010-05-25, 16:06:11
Nowy użytkownik
Moglby ktos jeszcze powiedziec czy te klimy ktore wczesniej podalem beda lepsze?
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-05-25, 16:57:48
Moderator
Co byś nie wybrał z tych linków będzie o milion % lepsze o tej padaczki którą teraz masz. Split będzie cichy i bardziej wydajny i pilot dla lenistwa Big Grin. Pzdr
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa