Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Sprężarka sprawna, osuszacz drożny i nic. POMOCY!!!

7 Odpowiedzi, 7870 Wyświetleń

loslobos

2010-05-28, 18:45:19
Nowy użytkownik
Witam wszystkich Forumowiczów. Mam problem z klimą w Nissanie Navara 2007r 2.5D. Sprężarka(typ Clasonic CR14) sprawna bo sprawdzana na hamowni, osuszacz drożny, napełniamy zgodnie z wymaganą ilością i nic. Przy załączeniu ssanie lekko dygnie z 5 bar na 4 bar i utrzymuje 4, tłoczna utrzymuje 6 bar i nawet milimetr w górę nie podskoczy, niby wskazuje na uszkodzoną sprężarkę ale przecież sprawdzana. Układ drożny dmuchany azotem. W chłodnictwie i klimatyzacji robię już kilkanaście lat i takiego przypadku nie widziałem. Proszę o pomoc! Może ktoś z Was miał już podobny przypadek i co nieco podpowie???
  • Odpowiedz

CHŁODnick

2010-05-28, 18:50:46
Użytkownik
Cudów niema, może masz zator między sprężarką a portem niskiego ciśnienia.
Spotkałem się kiedyś z przypadłością polegającą na szmatce w rurce, pieczołowicie upchanej przez sprzedawcę, a niezauważonej przez lakiernika pojazdowego pieczołowicie składającego układ klimatyzacji. Innym razem był to piasek(raczej błoto) z giełdy w Słomczynie jednak tym razem skończyło się to gorzej. Wink
Pozdrawiam
Profesjonalne strzyżenie owiec, naprawa bojlerów, destylatorów i kalkulatorów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-28, 19:13:45 przez CHŁODnick.)
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-28, 19:21:56
Zaawansowany użytkownik
loslobos napisał(a):Witam wszystkich Forumowiczów. Mam problem z klimą w Nissanie Navara 2007r 2.5D. Sprężarka(typ Clasonic CR14) sprawna bo sprawdzana na hamowni, osuszacz drożny, napełniamy zgodnie z wymaganą ilością i nic. Przy załączeniu ssanie lekko dygnie z 5 bar na 4 bar i utrzymuje 4, tłoczna utrzymuje 6 bar i nawet milimetr w górę nie podskoczy, niby wskazuje na uszkodzoną sprężarkę ale przecież sprawdzana. Układ drożny dmuchany azotem. W chłodnictwie i klimatyzacji robię już kilkanaście lat i takiego przypadku nie widziałem. Proszę o pomoc! Może ktoś z Was miał już podobny przypadek i co nieco podpowie???
Kilkanascie lat to jest doświadczenie.Istnieją bardziej i mnniej kumate maszynki do nabijania.Najlepszą maszynką jest 12-stoletnie doświadczenie.
  • Odpowiedz

loslobos

2010-05-28, 19:45:32
Nowy użytkownik
Prosiłem o pomoc a nie ocenę przez internet mojego doświadczenia drogi R-40, o Tobie też mogę napisać różne głupie stwierdzenia, ale po co? Uważasz się za lepszego od wszystkich to Twój problem nie mój. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

loslobos

2010-05-28, 19:51:15
Nowy użytkownik
CHŁODnick dzięki za podpowiedz. Z rana demontuję ssanie i zobaczymy.
  • Odpowiedz

gajdek419

2010-05-29, 04:46:09
Zaawansowany użytkownik
CHŁODnick napisał(a):Cudów niema, może masz zator między sprężarką a portem niskiego ciśnienia.
Albo otwarty na maxa zawór rozprężny.
Możliwa jest jeszcze opcja taka, że sprężarka zaczyna się przycierać i łopatki nie mogą "wybić się" z wału do ścianki cylindra - przez to nie spręża lub po długim nie używaniu łopatki po prostu "zastały" się. Pomaga w takim przypadku wkręcenie spręzarki na wysokie obroty - oby nie za długo.
Co to znaczy, że sprężarka została sprawdzona na hamowni??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-29, 04:48:36 przez gajdek419.)
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-06-01, 22:00:08
Zaawansowany użytkownik
Nie pamietam juz wartosci cisnien jakie byly w tamtym ukladzie, ale mialem przypadek wlasnie uszkodzonego zaworu rozpreznego.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa