Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pomoc w doborze klimy inwertera na poddasze

11 Odpowiedzi, 12277 Wyświetleń

wally

2010-06-09, 20:26:44
Użytkownik
Czolem brygado!

wiadomo ze w necie jest sporo wzorow oraz programow do doboru klimy do wymagan klienta ale mieszkanie na poddaszu jest raczej wyzwaniem dla takich kalkulacji.

Chcialbym Was prosic o pomoc w 2 nurtujacych mnie tematach:
1. moc inwertera podaje sie np. 2.5kW a w resultacie moze ona pracowac z wydajnoscia 1-3kW. Zakladajac ze chce zamontowac klime (czysto hipotetycznie) 2.5kW w zwyklym splicie on/off, czy dobierajac inwertera, mam kierowac sie moca maxymalna ktora dana jednostka moze osiacnac (w podanym powyzej przykladzie - 3kW), czy moca nominalna czyli 2.5kW?

2. pokoj to salon z tv. plasma 46", kino domowe, 2 osoby na pokladzie + czasami konsola do grania. Pokoj na poddaszu, strona polnocno-wschodnia, 2 okna dachowe na czesc wschodnia + jedno zwykle na czesc polnocna. W oknach dachowych roleta z warstwa posrebrzana (odbijajaca nieco swiatlo), w oknie polnocnym zaluzja zwykla. Powierzchnia ok 21mkw po podlodze ale w pokoju mam 2 sciany ze skosami zaczynajacymi sie od wys. 90cm. Kubature oceniam na max 40m3. Pokoj bedzie ndlugo otwarty na przedpokoj o pow. ok 8mkw (wys. 2.7m). Dom wykonany z suporexu 24cm + 15cm styropianu. Na dachu blachodachowka + deskowanie + papa + welna. budynek z 1999r. Obecnie podczas upalow rzedu 30stC w pokoju przy zamknietych oknach i opuszczonych zaluzjach mam jakies 25-26stC. ale przy max. upalach z poprzednich lat dochodzilo czasamo do 27st.

Cel? Podczas upalnych wieczorow, ogladajac z zona cos w TV nie chce sie rozplywac z duchoty. Mam klime w sypialni i wiem ze komfortowa temp. to 24-25stC. Nie przesiaduje w salonie calego dnia, klima nawet podczas imprez nocnych nie bedzie chodzila dluzej niz max 6h. Nie zalezy mi na chlodzeniu przedpokoju a jedynie na utrzymaniu przyjemnej temperatury. W gre wchodzi inverter ale moze byc rowniez on/off. Interesuje mnie srednia polka tj. Daikin, York, Sinclair lub cos podobnego. Wiadomo, ma byc tanio ale tandeta z marketu nie wchodzi w gre.

Co proponujecie - moc, firma + model, i czemu tylko/az tyle kW.

Z gory dziekuje za pomoc!
Pozdrawiam,
Wally
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-06-09, 20:30:08 przez wally.)
  • Odpowiedz

barbie

2010-06-09, 20:32:26
Top użytkownik
daikin to nie jest średnia półka !
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-09, 20:34:12
Moderator
Kolego kieruj się mocą nominalną czyli 2.5kW (1-3kW). Po drugie zaproś kogoś do domu kto Tobie doradzi co będzie najlepsze. Po trzecie to troszkę zaszalałeś pisząc średnia półka dla DAIKINA a obok wstawiłeś np. YORKA Smile. Nie zapominaj że DAIKIN jest w trójce światowej i cena jego jest bardzo wysoka . Toshiba Daikin i Mitsubishi Heavy Industries to najwyższa półka wiec rozumiesz Smile... Pzdr Skąd jesteś bo jak z Warszawy i okolic to mogę pomóc.
  • Odpowiedz

wally

2010-06-09, 21:14:46
Użytkownik
Oj sorka, myslalem ze to polka rowna z Yorkiem ale czlowiek uczy sie cale zycie Smile Rozumiem, ze wyliczenie potrzebnej mocy chlodzacej jest trudne ale czy moge wejsc w cos pokroju 2-2-5KW inwerter czy lepiej szukac splita on/off 3-3.5kW ? Juz bardziej szczegolowo nie umiem opisac pomieszczenia Big Grin
  • Odpowiedz

wally

2010-06-10, 06:49:54
Użytkownik
Jeszcze jedno, co lepsze, carrier, york, sinclair czy lg ?
  • Odpowiedz

JB220765

2010-06-10, 15:47:38
Użytkownik
Witam
Jeżeli chodzi o firmę to Carrier . Ostatniego Carriera zamontowałem kiedyś tam ale pamiętam , że w typoszeregu rur cieczowych był rozmiar " 8 " . "8" metryczna bo kiedyś nie było miedzi chłodniczej wyrażonej w calach i w wielkościach metrycznych również .Kamienie u Dziadka również były dostępne w tym rozmiarze . Być może w tamtych czasach inne firmy również stosowały takie rozmiary ale większość na pewno nie . Moim zdaniem świadczy to o trosce doboru parametrów przepływu jak i ilości czynnika dążąca do ideału . Obecnie między 1/4 cal mamy następny wymiar 3/8 to jakby unia europejska nakazała jak te banany z promieniem ugięcia . Poza tym na Carrierze , Yorku i Trane wisi 4/5 świata i okolic ( w mega układach wody lodowej ) ale co firma to firma .
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-10, 16:07:31
Moderator
wally napisał(a):Jeszcze jedno, co lepsze, carrier, york, sinclair czy lg ?
Powiedzmy że wszystkie to firmy są z tej samej półki z tym że Carrier kończy produkcję małych urządzeń typu split i zostaje tylko na dużych agregatach.
  • Odpowiedz

barbie

2010-06-10, 19:41:13
Top użytkownik
są rury 5/16 cala .
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-10, 19:44:56
Moderator
barbie napisał(a):są rury 5/16 cala .
5/16 widziałem w urządzeniach marki "FONKO" i ogólnie porażka z taką średnicą. Pzdr
  • Odpowiedz

barbie

2010-06-10, 19:58:03
Top użytkownik
zawsze można zastosować Fi 8 mm .
  • Odpowiedz

JB220765

2010-06-10, 21:01:04
Użytkownik
Witam
Fakt i w tej fi8 zrobić podciśnienie sprężarką z lodówki polar . Tak to kiedyś leciało .
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa