Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klima 37m2

5 Odpowiedzi, 6044 Wyświetleń

JACKx

2010-06-10, 01:48:37
Nowy użytkownik
dziendobry,

Jestem zupelnie niezorientowany w temacie, szukalem troche forum, napewno takie tematy byly ale nie moglem jakos znalezc.

Szukam rozwiazania na klimatyzacje 2 pokoji mieszkania, ewentualnie jedngo porzadnie, a drugi dogrzewac/dochladzac lekko. Mieszkam sam, wiec nie zajmuje obu pokoi jednoczesnie.

Mam dostep do dachu, dlugosc rury by byla jakies 15m, najchetniej bym jednak wystawil urzadzenie za okno, bo obawiam sie smrodu z kominow (mieszkam w Krakowie, i tutaj sasiedzi jeszcze pala smieci w zimie...) Dodam ze izolacja pomieszczen jest kiepska.

Teraz mam kilka konretnych pytan odnosnie np. tych urzadzen :

http://allegro.pl/item1061714880_k12ah_k...k12ah.html

http://allegro.pl/item1057820797_klimaty...sy9uc.html

Czy cos takiego by sie nadawalo? Czy moglbym to sam zainstalowac bez koniecznosci zakupu specjalnych narzedzi? Jestem dosc dobry w technicznych pracach, obawiam sie jednak o szczelnosc systemu i innych nieprzewidzianych problemow. I jak sie ma wydajnosc tych przykladowych urzadzadzen do moich skromnych wymagan? W koncu, czy mozna swobodnie kupowac na allegro, czy jest to jak np z samochodami...

Jak cos to chetnie poczytam, jakbyscie odeslali do podobnych watkow/artykulow,

Dziekuje,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-06-10, 02:01:21 przez JACKx.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-10, 05:58:06
Moderator
Witam. Fujitsu jest lepsze od LG ale moc musi być większa. Co do samodzielnego montażu to zamontujesz jak jesteś Macgyver Smile ale raczej nie dasz rady i przeczytaj ten wątek co jest potrzebne: http://www.forum.klimatyzacja.pl/viewtopic.php?id=4469 , http://www.forum.klimatyzacja.pl/viewtopic.php?id=4534 , tak więc nie radzimy samemu montować po prostu z braku odpowiednich narzędzi ktróre są przy klimatyzacji. Pzdr
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-06-10, 06:09:19
Top użytkownik
Witam

Wypowiem się tylko w kwestii klimatyzatora Fujitsu. Kusząca jest cena urządzenia. Podkreślone jest że tylko 2 lata gwarancji. Zastanawia mnie jak będzie realizowana ta gwarancja. W warunkach gwarancji Fujitsu jest określone szczegółowo że produkty zakupione u dystrybutorów Fujitsu i montowane przez APS Fujitsu posiadają gwarancje. Można ją przedłużyć do 5 lat podpisując umowę serwisową z APS Fujitsu. Sprzedający urządzenie jest pośrednim gwarantem. Znaczy jeżeli coś się dzieje ja jadę, diagnozuję, zamawiam części(za które płaci Fujitsu), naprawiam. Wynagrodzeniem za to jest część prowizji ze sprzedaży. To na Allegro to jest jakiś szwindel. Za 4% prowizji nikt nie utrzyma serwisu na normalnym poziomie nie mówiąc już o handlu. Klimatyzator to nie telewizor który zanosi się do punktu naprawy i tam go naprawiają. Urządzenie zamontowane domowym sumptem traci od razu gwarancje. Klimatyzacja chociaż jest coraz tańsza dalej jest luksusem za który trzeba płacić. Koszt zakupu i montażu to początek wydatków. Dochodzą koszta eksploatacji. Czym tańsze urządzenie tym większe koszty eksploatacji i na odwrót. Dochodzą koszta serwisów bez których urządzenia pracują od 1 do 3 lat zależy od okolicy. Klima nie serwisowana zabija użytkownika.

Proponuje zakup klimatyzatora do samodzielnego montaż za 700zł. Nie traci się gwarancji. Można sprawdzić się jako majsterkowicz. Mało, można ja zabrać po rozłączeniu szybko złączek na działkę albo wczasy. Eksperyment nie będzie drogi.
Jeżeli chcemy urządzenie ciche, energooszczędne, sprawnie działające z gwarancją na 5 lat to szukamy firmy która się specjalizuje w klimatyzacji i z nimi negocjujemy cenę. Jest jeden minus tego rozwiązania- musimy za luksus zapłacić więcej niż 700zł.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

klimart1

2010-06-10, 15:41:35
Nowy użytkownik
Święte słowa Big Grin
  • Odpowiedz

barbie

2010-06-10, 19:44:44
Top użytkownik
jeśli jesteś fanem samodzielnego montażu kup okienniaka w supermarkecie zamontuje go bez problemu pomocnik murarza .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa