Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Rady dla poczatkujacych... klima LG

12 Odpowiedzi, 16809 Wyświetleń

bossbusko

2010-06-16, 05:09:09
Nowy użytkownik
Witam, od wczoraj mam zamontowany w gabinecie lekarskim (zabiegowym) klimatyzator LG CC12AWV.
jak dla mnie jest to dosyć rozbudowany sprzęt z mnogością funkcji które w instrukcji opisane są dość ogólnikowo.
Szczególnie interesuje mnie:
1. Jak często należało by uruchamiać funkcje "Automatyczne czyszczenie"
2. Jak często należało by uruchamiać funkcje "Oczyszczanie PLASMA"
3. "Tryb chłodzenia z oszczędzaniem energii"

jeśli gdzieś juz znalazły sie odpowiedzi na moje pytania to prosil bym o namiary na te informacje, bo szukam od wczoraj wieczora i nie mogę znaleźć nic sensownego Sad
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-16, 06:04:44
Moderator
Witam. Mając pilota w ręku to Ty decydujesz kiedy daną funkcję włączasz. Jeżeli masz ochotę na mniejsze zużycie prądu to klikasz "3. "Tryb chłodzenia z oszczędzaniem energii" itd..... Producent w instrukcji nie stwierdza że musisz tego używać ale możesz i to jest Twoja decyzja. Jeżeli masz uczulenie (alergia) na kurz bądź zapachy to cały czas możesz mieć włączoną funkcję: "2. Jak często należało by uruchamiać funkcje "Oczyszczanie PLASMA" a jeżeli nie jesteś i nie musisz z tej funkcji korzystać to Plasma jest gadżetem.... To tak jak z telewizorami LCD czy PLASMY, mają tyle funkcji że głowa mała ale to nam daje producent możliwość czy chcemy czegoś używać czy nie. Pzdr
  • Odpowiedz

bossbusko

2010-06-16, 06:50:26
Nowy użytkownik
Masz absolutna racje.
Z tym ze tak zdroworozsadkowo myslac to po pierwsze tryb oszczednoscvi energii powinien byc uruchomiony stale, tak ze wzgledow finansowych jak i środowiskowych.
Ale nie wiem jaka jest różnica w pracy urządzenia, w jego sprawności, zużyciu miedzy trybem normal a oszczędnym.

Co do PLASMY to jest to gabinet lekarski wiec "teoretycznie" powinienem miec to uruchomione stale.
A automatyczne czyszczenie powinien wykonywac codziennie zeby nie kumulowac ewentualnych "groźnych" zanieczyszczen.

Z tego co widze (przynajmniej na pilocie) to moge uruchomic tryb energooszczedny i plasme rownoczesnie?

Czy dobrze kombinuje?

A co do samego sprzetu to moze byc? Wink (no teraz musi bo juz wisi)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-06-16, 07:41:32 przez bossbusko.)
  • Odpowiedz

bossbusko

2010-06-17, 20:40:28
Nowy użytkownik
Dlaczego w opcji oszczędności energii klima sama podwyższa mi temperaturę?
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-06-17, 20:53:21
Moderator
Bo wtedy krócej pracuje i w ten sposób oszczędza energię elektryczną
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

bossbusko

2010-06-17, 21:39:30
Nowy użytkownik
Shitashii napisał(a):Bo wtedy krócej pracuje i w ten sposób oszczędza energię elektryczną

No ok, ale nie rozumiem dlaczego majac ustawione 22 stopnie, po jakims czasie na wyswietlaczu pokazalo 24.
moge zrozumiec ze np zmniejsza sile nawiewu, wylacza sie czesciej, ale zwiekszenie temperatury?
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-06-18, 00:31:58
Moderator
To pytanie do producenta dlaczego tryb oszczędny polega na zwiększeniu temp.
A ja Ci powiem tak: żeby z temperatury np 27*C uzyskać 22*C to trzeba zużyć więcej energii niż do uzyskania 24*C. I pewnie tylko na tym polega dumnie brzmiący "tryb oszczędny". A po drugie sprężarka pobiera wielokrotnie więcej prądu niż wentylator.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

bossbusko

2010-06-18, 04:29:05
Nowy użytkownik
Shitashii napisał(a):I pewnie tylko na tym polega dumnie brzmiący "tryb oszczędny".
Pewnie masz racje.
W instrukcji te funkcje sa opisane tylko ze sa ale co daja to juz ni huhu
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-18, 05:07:37
Moderator
bossbusko napisał(a):
Shitashii napisał(a):I pewnie tylko na tym polega dumnie brzmiący "tryb oszczędny".
Pewnie masz racje.
W instrukcji te funkcje sa opisane tylko ze sa ale co daja to juz ni huhu
Czy po montażu ekipa monterów udzieliła Tobie instrukcji z obsługi klimatyzatora i pilota jak to działa itd? Czy włączyli urządzenie i sobie poszli?
  • Odpowiedz

wally

2010-06-18, 06:56:15
Użytkownik
Spotkalem sie z takimi pseudo-uzytkowymi "trybami". U mnie w Sinclair np. tryb "sleep" nie oznacza jakiegos szczegolnego wyciszenia jednostki wewnetrznej lub np. innego wachlowania lopatkami. W rzeczywistosci oznacza tyle ze jesli ustawie temp. na 23st to po godzinie klima pozwoli temp. na podskoczenie o 1st a po 2 godz. nawet o 2st.
  • Odpowiedz

bossbusko

2010-06-18, 07:52:42
Nowy użytkownik
tommatiz napisał(a):Czy włączyli urządzenie i sobie poszli?
Zamontowali i poszli. Kazali przeczytac instrukcje, a w niej jest napisane ze taki tryb jest, bez jego opisu.
wally napisał(a):W rzeczywistosci oznacza tyle ze jesli ustawie temp. na 23st to po godzinie klima pozwoli temp. na podskoczenie o 1st a po 2 godz. nawet o 2st.
No wlasnie jest cos takiego.
Pracowalem wiec nie widzalem kiedy to nastapilo, ale zrobilo mi sie jakos cieplej, wiec patrze a na pilocie jest nadal 22 a na klimie 24 stopnie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-06-18, 07:55:01 przez bossbusko.)
  • Odpowiedz

Juniore

2010-07-13, 06:55:21
Nowy użytkownik
bossbusko napisał(a):
tommatiz napisał(a):Czy włączyli urządzenie i sobie poszli?
Zamontowali i poszli. Kazali przeczytac instrukcje, a w niej jest napisane ze taki tryb jest, bez jego opisu.
Profesjonalne podejście monterów Big Grin
Naczytałem się na tym forum i nie neguje tego, montaż klimatyzacji powinien być przeprowadzony przez fachowców.
Tylko, że realia pokazują jak widać co innego. Panowie fachowcy wiedzą jak skasować klienta za usługę, ale wytłumaczyć co i jak, to już ciężko. Owszem są tacy klienci, którzy przed zakupem czytają, przeglądają fora, dowiadują się u znajomych itd. ale są też tacy którzy nie mają czasu na to i od razu decydują się na kompletna usługę w firmie, a tu masz zonk
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa