Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

LG S12AT spadek wydajności po dwóch dniach

9 Odpowiedzi, 10213 Wyświetleń

marcinpoland

2010-06-19, 16:46:35
Nowy użytkownik
Witam.
W środę zamontowano mi w/w klimę. Na początku po uruchomieniu wydawało się że jest wszystko ok tzn chłodziło, grzało, przy włączeniu funkcji szybkiego ochłodzenia skropliny dość intensywnie kapały a sprężarka głośno pracowała, teraz jak włączę tą samą funkcję to chłód wydobywający się z jednostki wewnętrznej jest znacznie mniejszy skropliny wcale nie kapią i sprężarka cicho pracuje, przy włączeniu grzania na maxa skropliny troszkę zaczynają kapać i element zewnętrzny głośniej pracuje. Bardzo proszę o pomoc co może być tego przyczyną, czy czasem nie jest to spowodowane nieszczelnością instalacji a jeśli tak to czy jestem w stanie w domowych warunkach sprawdzić jakoś szczelność, ktoś napisał że można sprawdzić to UV tylko w gazie musi być jakaś domieszka aby świeciło, nie wiem czy w tym modelu taki dodatek się znajduje.
Z góry dzięki za pomoc
  • Odpowiedz

barbie

2010-06-19, 16:57:27
Top użytkownik
przy grzaniu woda nie leci .przeczytaj instrukcję pilota .
  • Odpowiedz

marcinpoland

2010-06-19, 17:37:59
Nowy użytkownik
Dzięki za tak szybką odpowiedź, kolego patusx zrobiłem tak jak napisałeś, i przy sprężarce jest ok ale przy wewnętrznej widać bąbelki, co prawda powoli powstają ale wystarczyło pewnie by spadła wydajność, tak jak napisałeś muszę wezwać serwis, jak możesz to napisz jakie to są koszta nabicia, czy można tylko dobić gazu czy trzeba wszystko od nowa nabijać, może powinienem zakręcić zawory by już nie uciekało jeśli można dobić i czy w ogóle można używać klimy gdy gdy za mało jest czynnika.

[Obrazek: DSC00242.JPG]
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-06-19, 17:43:08
Moderator
Masz na to gwarancję. Kategorycznie każ im wymienić czynnik chłodniczy.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-19, 21:56:11
Moderator
Kolego, ktoś po prostu odwalił kaszanę i tak to trzeba nazwać. Dzwonisz do tych co montowali i mówisz że odwalili fuszerkę i teraz trzeba to naprawić. Muszą rozszczelnić układ i na nowo zarobić kielichy a jak nie ma możliwości bo za krótkie rury to muszą wymienić całą instalację. Potem niech zrobią próżnie ( im dłużej będą sprawdzać tym lepiej) i po tej próbie szczelności mogą na nowo napełnić gaz na wagę. Jesteś klientem więc nie Ty wystawiasz rachunek ale jak możesz to napisz ile zapłaciłeś za montaż tego urządzenia i skąd jesteś. jeżeli nie chcesz na forum to napisz mi maila. Pzdr i dzięki P.S. Klimatyzatora już nie używaj a koszta jak miałby przyjechać serwis niegwarancyjny to sporo byś zapłacił bo to NIE DOPEŁNIENIE GAZU TYLKO NAPRAWA I NAPEŁNIENIE GAZU.
  • Odpowiedz

byniom

2010-06-20, 09:22:38
Moderator
W markieciakach nie sprzedają w zestawie takich rurek z taką izolacją więc myślę że pisze prawdę.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-06-20, 09:22:51 przez byniom.)
  • Odpowiedz

marcinpoland

2010-06-20, 12:55:09
Nowy użytkownik
Jeśli chodzi o koszt to nie ukrywam że w moich okolicach mowa tu o Jeleniej Górze zaczyna się od 800zł przy instalacji do 5 m, ja co prawda znalazłem taniej gość przyjechał zobaczył i zaproponowano mi że jak sam wykonam przebicie przez ścianę to cena będzie 600zl i tak też zrobiłem, teraz już po fakcie czytając różne wypowiedzi wiem że w takiej instalacji trzeba zrobić próżnię ale monter nic takiego mi nie robił, po prostu zamontował korytka ułożył w nich przewody zarobił kielichy, poskręcał i poodkręcał zawory, żadne manometry nie były podłączane, szczelności nawet płynem do naczyń też nie robił. Teraz już wiem że odwalił lipę, trzeba było wcześniej podrążyć temat i może bym tego uniknął, ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, teraz jak dzwonię i mówię o tym to niby urlop 3 tygodnie, więc nie będę czekać i wezwę jakiś inny serwis, może macie kogoś sprawdzonego z okolic J.G.

Kolego Banita, nawet jakbym miał ten klimatyzator z marketu to co??
Zaliczam się wtedy do innej kategorii ludzi którzy nie zasługują na pomoc bo kupują w marketach, może nie wszystkich stać na zakup markowych sprzętów, a może jak nie stać mnie na markowy to w ogóle nie powinienem mieć klimy bo to tylko rarytas dla bogatych. Pewnie jakbym u Ciebie dokonał zakupu lub skorzystał z Twojego serwisu byłaby inna wypowiedź z Twojej strony.
Zastanów się drugi raz zanim coś napiszesz i kogoś urazisz, nie wszystkich stać na markowe rzeczy.

Niżej zamieszczam fotki tego mojego sprzętu kupionego w markecie za 3000zl

[Obrazek: DSC00243.JPG]
[Obrazek: DSC00244.JPG]
[Obrazek: DSC00245.JPG]
  • Odpowiedz

byniom

2010-06-20, 13:08:36
Moderator
Na zdjęciu słabo widać ale wydaje mi sie ze jednostka zewnętrzna jest skraplaczem przysunięta za blisko ściany i moż ebyć słaba wymiana powietrza. Co do tego montażysty to powinnien przyjechać i to poprawić.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-20, 13:12:22
Moderator
Kolego to przykra sprawa że tak się stało. Teraz będziesz pewnie nie wiele mniej płacił za naprawę szczelności i nabicie ponowne gazu. Dzwoń usilnie do tego gościa bo on jest gwarantem na instalację. Co do kupowania urządzeń z marketu to wszystko OK bo każdy ma prawo kupić to co chce i na co ma ochotę. Zdania Banity olewaj bo on tylko miesza na forum. Pozdrawiam i życzę sukcesu aby dopaść tego fachowca przez małe "f".
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa