Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

sprężarka na r 600

9 Odpowiedzi, 12233 Wyświetleń

Qba

2010-06-21, 17:21:26
Zaawansowany użytkownik
Witam - będę wymieniał sprężarkę na r 600 w chłodziarko zamrażarce( Siemens ,3 szuflady na dole i chłodziarka u góry) ale pierwszy raz na ten gaz więc proszę o kilka rad i uwag jak zrobić to bezpiecznie. I jeszcze jedno nigdzie nie ma informacji o ilości gazu w układzie więc chyba na zegary . Chyba że można inaczej.
Pozdrawiam i proszę o dyskusję.
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-06-21, 20:59:23
Moderator
Jak wczesniej była na R600 to powinna byc tabliczka.
Ale do rzeczy
Po pierwsze to wyjmujac stara nie uzywaj palnikow.
Po jej wyjeciu układ przedmuchaj azotem
Wsadz nowa i polutuj układ, nie zapomnij o filtrze.
Po odciagnieciu proznij na wage napełnij 40g tak, zebys cisnienie ssania miał -(minus) 0.5 bar czyli na wakum jak bedzie za mało to dobij do nie wiecej jak 50g
I to wszystko.
  • Odpowiedz

CHŁODnick

2010-06-21, 21:00:29
Użytkownik
Po wycięciu sprężarki dokładnie przedmuchaj parownik i skraplacz azotem. Układ pracuje na znacznym podciśnieniu, przydał by się wakuometr do ustawienia ciśnienia odparowania.
Profesjonalne strzyżenie owiec, naprawa bojlerów, destylatorów i kalkulatorów.
  • Odpowiedz

czesio26

2010-06-21, 22:34:46
Użytkownik
Radek chyba szczegółowo Ci opisał!-jest on moim zdaniem autorytetem na tym forum!!
Ja to robię tak:oczywiście do demontażu używam tylko kombinerek,a broń cię stwórco palnika!-będzie BUM!!
Azotu nie noszę więc przefufuję pozostały układ r 134a-tak z 50 gram,i później to jeszcze odsysam ażeby mieć pewność ,że już nie ma izobutanu.
Po wspawaniu nowej sprężarki i FILTRA !! fufam znów w układ kilka gramów r 600,włączam ażeby przemiołło skraplacz na kilkanaście sekund i dopiero robię próżnię.
Później na wagę fufam ile jest napisane na tabliczce znamionowej i zmykam do domu(a dziwne,że Ty nie znalazłeś jej,w każdym sprzęcie jest!!!-na pewno!!!!! )
Dawniej bałem się tego gazu,ale okazało się ,że jest OK-nigdy jeszcze się nie zapchała kapilara i zawsze po napełnieniu działa spoko.A,że jest jakiś "suchy"i po kilku latach zacierają się sprężarki,TO CHWAŁA producentom,a dla nas zarobek!!!
Czy ktoś z Was ma inne doświadczenia z tym gazem,napiszcie proszę co wynika z waszej praktyki.
Acha-oczywiście układ chodzi na podsysaniu=wakum.
Pozdro z Podlasia
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-06-22, 05:58:43
Moderator
Czesio w poczatkowym zdaniu troche przesadził a gaz ten ma jeszcze zastosowanie w zapalniczkach i na codzien mam przygode z nim za kazdym razem jak tankuje moj samochod(no tam odpowiednio jest zmieszany z innym gazem, woda i co tam sobie jeszcze zyczycie)
  • Odpowiedz

elektromechanik

2010-06-22, 08:49:29
Zaawansowany użytkownik
Ja przy wymianie sprężarki na > R 600 < robię dokładnie tak jak na R 134. No może z tą różnicą że odłamuję końcówkę serwisową tak aby nie było w pobliżu jakiegoś źródła ognia i czekam jakieś 10-15min. aby wszystko wyleciało. ( taka ilość gazu dość szybko się rozchodzi ). Smile
Następnie palnik i do roboty czasem przy rozlutowywaniu pojawi się płomyczek z rurki ale zaraz zgaśnie. W praktyce nie taki diabeł straszny jak go malują. :lol:

Procedura montażu nowej tak jak w każdym innym przypadku ( i jak wcześniej opisywali koledzy) to wszyscy znają. Wink
  • Odpowiedz

Qba

2010-06-22, 18:01:38
Zaawansowany użytkownik
- a już się bałem że ich nie naprawiacie . Dzięki wielkie o to mi chodziło i już sie nie boję Smile
  • Odpowiedz

czesio26

2010-06-23, 17:39:40
Użytkownik
Kolega Radek napisał,że tankuje izobutan codziennie...no nie wiem,pytałem na stacji mojej i tam mają tylko mieszankę propanu i butanu,nawet certyfikat mi pokazali ile w każdej dostawie jest % propanu a ile butanu...
Ale święta racjaj,ja kilka razy(NA PRAWDĘ)napełniałem lodówki na r600 gazem do zapalniczek(tom na butelce było napisane wyrażnie IZOBUTAN)i to w dawce 55 gram,czyli przeważnie tyle ile pochłania przeciętna lodówka.
trochę pomyślunku i można dostosować końcówkę od zapalniczki do napełniania lodówki!!To działa!
Pozdro z Podlasia
  • Odpowiedz

Qba

2010-06-24, 12:32:26
Zaawansowany użytkownik
- mam sprężarkę na r600 z zamrażarki - czy warto ?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa