Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

daikin vrv II potrzebna pomoc

7 Odpowiedzi, 8839 Wyświetleń

irroda

2010-06-21, 13:23:48
Zaawansowany użytkownik
witam, byłem dziś u daikina, jest to maały vrv z dwiema jednostkami zewnętrznymi, Pani z obsługi powiedziała że coś jakby biały dym, para poszła z wylotu podsufitówki, po włączeniu w mojej obecności nic sie nie działo poza zaladzaniem parownika, zajrzałem do jedn. zewn. i w jednej zielona dioda H8P pulsuje w takich samych odstepach czasu, a żółta nie pali się żadna- czyli chyba wszystko dobrze ? , w drógiej jednostce zielona H8P świeci ciągle, jak również świeci się żółta H3P.
Czy pomożecie wywnioskować coś z tego, czy zaladzanie parownika może być skutkiem małej ilości gazu w układzie czy jest raczej związane z uszkodzeniem owej jednostki, dodam że parownik robił się zimny nierównomiernie, myślałem nad zważeniem gazu z układu ale same jednostki to 20 kg czynnika, a rurażu też sporo.

dzięki za pomoc, a dtr po polsku to szczyt moich marzeń
pozdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-06-21, 13:26:35 przez irroda.)
  • Odpowiedz

Remik

2010-06-24, 15:55:26
Zaawansowany użytkownik
Ciągłe świecenie diody H8P oznacza jednostkę nadrzędną, mruganie H8P oznacza jednostkę podrzędną . Dioda H3P dotyczy przełącznika ogrzewanie/chłodzenie
  • Odpowiedz

irroda

2010-06-27, 14:42:37
Zaawansowany użytkownik
wielkie dzięki, chciałem wybrać się do daikina na szkolenie ale było ostatnie 4-5 czerwiec, jeśli można to mam jeszcze jedno pytanie, na obudowie urzadzenia podane są ciśnienia ssania i tłoczenia, czy te ciśnienia odnoszą się do trybu testowego, czy wystarczy jak włączę wszystkie jednostki w układzie, jeżeli konieczny jest tryb testowy to czy uruchamiam go tym małym przyciskiem na płytce jedn. zewn., zakończy się sam ?, czy trzeba go wyłączyć. Wiem że te urzadzenia posiadają opcję automatycznego dopełnienia czynnikiem, ale przy mojej znajomości tego sprzętu wolałbym jak najmniej tam grzebać a jeżeli jest konieczność uzupełnienia gazu to wole uzupełnić sam z butli na piechotę. Dzięki wielkie za pomoc
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-06-27, 14:48:56 przez irroda.)
  • Odpowiedz

DAWIDUS

2010-06-28, 16:10:27
Nowy użytkownik
Witam
Jesli chodzi o VRV daikina i VRF mitsubishi chetnie pomoge

Po pierwsze...

Zaczął kolega od złej jednostki

jednostka na której mruga h8p jest podrzędna... na niej nic nie zrobisz...

H3p - oznacza normalną pracę

H2P + H3P zapalone - kod błędu - idz do sterownika i sprawdź

przytrzymaj TEST przez 5 sekund aż zgasną diody potem zapali się pierwsza... po 20 - 45 sekundach załączą się wentylatory w agregatach potem druga dioda itd...

najpierw sprawdza okablowanie

jezeli się zatrzyma i zapalą sie diody H2P i H3P - kod błędu idz do sterownika

apropo automatu do dobicia gazu...

na vrv II nie działa on zbyt dobrze
dopiero VRV III ma to lepiej rozwiązane

kobinacje wejscia do trybu ustawien mogę podać

Pozdrawiam
P.S mam nadzieje ze mój pierwszy post na forum komuś pomoże
  • Odpowiedz

irroda

2010-06-28, 20:40:37
Zaawansowany użytkownik
dzięki, czy ciśnienia podane na obudowie czyli 38 i 25 bar dotyczą trybu testowego czy pracy pod pełnym obciążeniem
pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2010-06-29, 16:35:12
Top użytkownik
to jest ciśnienie próby .
  • Odpowiedz

irroda

2010-06-30, 11:37:30
Zaawansowany użytkownik
czy jest jakiś sposób na sprawdzenie poprawnej ilości czynnika, czy tylko ściągnięcie do butli i zważenie wszystkiego ?
dzięki za odpowiedź, pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa