Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Srednica rury cieczowej

19 Odpowiedzi, 28077 Wyświetleń

john

2010-06-28, 21:37:13
Nowy użytkownik
Witam

jestem laikiem w sprawach klimatyzacji i stad prosba a rade posiadam klimatyzator firmy Daikin ktory obsluguje 3 splity ich podlaczenie od strony rury cieczowej/ tlocznej zostalo zmienione z cienkiej rurki okolo 6 mm na 10 mm dokladnie tak jak na zdjeciu czyli inaczej mowiac jest zrobiona redukcja z drugiej strony w jednostce wewnetrznej znowu przechodzi w rurke 6 mm. Gdy wykonywałem instalacje powiedziano mi ze tak moze byc zrobione. Teraz chcialem uzupelnic czynnik bo ten ktory byl w sprezarce nie wystarcza i fachowiec powiedzial mi ze tak nie moze byc i trzeba przerobic instalacje :-( bo uszkodze sprezarke. Prosze o Wasze uwagi czy rzeczywiscie zmiana srednicy rur cieczowych z mniejszych na wieksze moze spowodowac jakies uszkodzenia sprezarki czy nie bo teraz to juz nie wiem - mam dwie rozne opinie na ten temat. Odleglosc splitow nie jest duza okolo 3 m, 5 m i najdalszy 10 m klimatyzacja nie bedzie uzywana intensywnie tylko czasem pojedyncze splity jednorazowo wszystkie 3 splity nie beda uzywane a moze obslugiwac 4 sztuki wiec nadwyzke mocy ma.

z gory dziekuje za rady
  • Odpowiedz

mg

2010-06-28, 22:14:00
Top użytkownik
Należałoby się zastanowić gdzie są elementy dławiące, jeśli w JW to problemu niema.
Myślę że tak właśnie jest. Big Grin

Trochę szroni powrotna jaką masz wartość superheat?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-06-29, 06:06:59
Top użytkownik
Witam

Znajoma szczęka termopary i fragment manometru Big Grin http://www.forum.klimatyzacja.pl/viewtopic.php?id=3018

[Obrazek: 359c068bd872f810.jpg]

Klima ta chodzi już 5 lub 6 rok w sklepie spożywczym. Z tym że jest to Vaillant chyba 6kW ze stałym przepływem czynnika, za chiny nie można przy tym układzie wymusić 0st.C odparowania, pracuje z ciśnieniem 5,9bara. Wałkowaliśmy temat.
Myślę że przy Daikinie multisplicie inwerter proces rozprężania zaczyna się w J. Z.

Widok na zdjęciu, wydaje mi się że czynnik rozprężony przechodząc z cienkiej cieczowej do grubszej ponownie zachodzi rozprężenie, dlatego na ssącej nie można uzyskać ciśnienia odparowania w związku z tym szronieje rura parowa.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-06-29, 07:30:55
Top użytkownik
mg napisał(a):Należałoby się zastanowić gdzie są elementy dławiące, jeśli w JW to problemu niema.
Myślę że tak właśnie jest. Big Grin

Trochę szroni powrotna jaką masz wartość superheat?
Witam

Teraz załapałem o co Ci chodzi z tym elementem dławiącym. Tam był faktycznie nie tyle dławiący co ograniczający przepływ powietrza do i z J. W. Stolarz zabudował maskownicą J. W. taką nadbudówką z wiklinową kratownicą nad półkami z chlebem.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

barbie

2010-06-29, 16:32:47
Top użytkownik
gdzie są kapsle na zawory ? .muszą one być zamontowane i porządnie dokręcone .
  • Odpowiedz

mg

2010-06-29, 19:50:37
Top użytkownik
Zastanówmy się czy to ma aż takie znaczenie, bo moim zdaniem jeśli układ uruchomi fachowiec to nie będzie problemu.
  • Odpowiedz

john

2010-06-29, 20:35:15
Nowy użytkownik
Witam

z tego co piszecie to o uszkodzeniu sprezarki raczej nie ma mowy a raczej o spadku wydajnosci. Teraz jest juz za pozno na zmiane srednicy rury i wiazalo by sie to z duzym kosztem bo rury sa juz przykryte. Dziekuje za informacje i pozdrawiam wszystkich :-)
  • Odpowiedz

john

2010-06-29, 20:42:28
Nowy użytkownik
w uzupelnieniu jeszcze jedna informacja ta klima ze zdjecia nie jest moja ale rurka cieczowa zostala dokladnie tak samo zrobiona.

Przy okazji wyszedl jeszcze jeden problem jeden ze splitow nie uruchamia sie na plytce drukowanej wewnatrz swieci sie ziolona dioda ale split nie reaguje na pilota i zadna z diod zewnetrznych nie swieci. Split nie ma zadnego przycisku reset czy auto start. Moze ktos mial podobny przypadek.
  • Odpowiedz

john

2010-06-29, 21:33:01
Nowy użytkownik
Jeszcze jedna rzecz wyszla po uruchomieniu klimatyzacji jak popracuje kilka minut kompresor robi sie bardzo goracy praktycznie parzy do tego jest "ubrany" w wygluszajaca mate ktora blokuje jego schlodzenie czy to normalny objaw taka wysoka temperatura sprezarki

pozdrawiam
  • Odpowiedz

Klim

2014-04-19, 08:15:11
Użytkownik
I dlaczego rurka ssąca szroni ?
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-04-20, 07:29:40
Zaawansowany użytkownik
Klim napisał(a):I dlaczego rurka ssąca szroni ?
Bo jest mało gazu,brudny parownik , niesprawny wentylator
  • Odpowiedz

Klim

2014-04-20, 08:40:06
Użytkownik
Miałem taką sytuację, na zewnątrz 5 stopni w pomieszczeniu 17 i rurka ssąca szroni - przyszło mi na myśl że szroni z powodu zbyt małego odbioru ciepła co za tym idzie niskie ciśnienie odparowania.Ale sprawdziłem sobie przegrzanie (ssąca zaszroniona) i wyszło 7 K czy sugerować się mam tym SH niezależnie od temperatury otoczenia ? Czy ten dczyt SH w tym przypadku jest błędny - informacja o napełnieniu
Dziękuje za pomoc.
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-04-20, 10:37:48
Zaawansowany użytkownik
Klim napisał(a):Miałem taką sytuację, na zewnątrz 5 stopni w pomieszczeniu 17 i rurka ssąca szroni - przyszło mi na myśl że szroni z powodu zbyt małego odbioru ciepła co za tym idzie niskie ciśnienie odparowania.Ale sprawdziłem sobie przegrzanie (ssąca zaszroniona) i wyszło 7 K czy sugerować się mam tym SH niezależnie od temperatury otoczenia ? Czy ten dczyt SH w tym przypadku jest błędny - informacja o napełnieniu
Dziękuje za pomoc.
Temperatura otoczenia a raczej ciśnienie skraplania jest bardzo ważne jeżeli brak regulatora obrotów wentylatora to w tych warunkach trudno powiedzieć czy napełnienie jest właściwe
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-04-20, 11:36:40
Top użytkownik
Problem polega nie tylko na jednym rurociągu.Jak widać redukcja jest też na powrocie.Szronienie jest efektem zbyt dużej średnicy.Jeśli chodzi o ochronę sprężarki to ten pan miał na myśli prędkość przepływu czynnika.A co za tym idzie powrót oleju.Szronienie może być spowodowane małą ilością czynnika-brakiem wydajności chłodnicy-przewymiarowanym rurociągiem-zaolejonym parownikiem-brudnymi filtrami.itp.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-04-20, 11:39:32 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

barbie

2014-04-20, 16:56:49
Top użytkownik
Leszek-to jest temat z przed 4 lat .
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-04-20, 18:04:45
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):
barbie napisał(a):Leszek-to jest temat z przed 4 lat .
Cholera przeoczyłem
  • Odpowiedz

Klim

2014-04-20, 18:33:01
Użytkownik
Ale nie chciałem zakładać nowego tematu a nie ma odpowiedzi dlaczego szroni, mnie bardziej interesuje czy w warunkach np. 6 stopni na zewnątrz można się sugerować SH ? Urządzenie było wyczyszczone i nie miało regulacji obrotów skraplania. Czyli czynnik został zabardzo przechłodzony i nie miał odpowiedniego ciśnienie odparowania ? czy to za mało czynnika ? Powiem że urządzenie chłodziło.Kiedyś wyczytałem na forum że jak ssąca szroni to przeładowany układ.
  • Odpowiedz

Klim

2014-04-20, 18:52:04
Użytkownik
chciałem dodać że w moim przypadku nie było żadnych przewężeń średnic rur.W innym poście było napisane że jak szroni ssąca to za dużo czynnika dlatego moje pytania.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-04-21, 16:58:02
Top użytkownik
Pytanie bardzo ciekawe.W opisanym przypadku moim zdaniem nie powinieneś się sugerować przegrzaniem.Przypadek podobny do wystawienia lodówki w warunkach arktycznych.Przegrzanie SH będzie sugerowało przepełnienie czynnikiem.Czyli będzie bardzo niskie.Do tego typu urządzeń.Przypadki powinno się analizować w urządzeniach do których zostały przystosowane.Ten sam klimatyzator przepełniony czynnikiem będzie latem +30 nie będzie szronił tylko będzie miał wysoką temperaturę i ciśnienie odparowania.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa