Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

LG S12AT - Podłączenie elektryczne

6 Odpowiedzi, 12162 Wyświetleń

bembol

2010-06-29, 09:02:17
Nowy użytkownik
Witam,

Kilka dni temu nabyłem klimatyzacje LG model S12AT. Przymieram się właśnie do jej montażu. W związku z tym mam pytanie odnośnie podłączenia elektrycznego. Urządzenie wewnętrzne klimatyzacji posiada jeden 3 żyłowy kabel długość około 1m. Pytanie gdzie powinien być on podłączony, mnie się wydaje że bezpośrednio do jednostki zewnętrznej która posiada kostkę podłączeniową na 3 żyłowy kabel. Jeśli jest to podłączenie z jednostką zewnętrzną, to jak podłączyć zasilanie to tej klimatyzacji, jednostka wewnętrzna pod panelem przednim ma dodatkową kostkę podłączeniową z wejściem na 5-cio żyłowy kabel.

Serdecznie dziękuję, za wszelka pomoc.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-06-29, 09:51:40
Top użytkownik
Witam

Montażu klimatyzatorów powinna dokonywać firma z autoryzacją, najlepiej w tym przypadku LG ponieważ samodzielny montaż skończy się utratą gwarancji. Osoba która nie wie co zrobić z wystającym kablem nie powinna zabierać się za montaż.

Pozdrawiam

Forum to, to miejsce wymiany informacji między wykonawcami którzy żyją i utrzymują rodziny.
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

monterod2002

2010-06-29, 10:40:13
Zaawansowany użytkownik
Tak jak kolega powyżej powiedział kabelki te są od zasilania. A ja pytam jak kolega zamierza ją montować krok po kroku.Bo z tego co widzę nie bardzo się kolega w tym temacie orientuje. Jak kolega woli ale niewłaściwy montaż zawsze niesie konsekwencję (wyciek gazu, lanie wody, spalenie sprężarki itd) i z taniego montażu robi się drogi ale to już kolegi sprawa.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

bembol

2010-06-29, 12:20:33
Nowy użytkownik
Witam,

Moim zamiarem jest jedynie zamocowanie obu urządzeń na ścianie w domu i na zewnątrz budynku oraz przygotowanie dziur i poprowadzenie kabli zasilających w taki sposób aby nie były one widoczne. Niestety specjaliści którzy zakładają klimatyzacje nie zwracają uwagi na takie rzeczy i niestety nie wygląda to schludnie po ich montażu, bo nikt nie ma zamiaru się z tym bawić, chociaż kasują za taką usługę niemałe pieniądze. Oczywiście zamierzam wezwać specjalistę do zrobienia i wykolankowania rurek, sprawdzenia szczelności i nabicia klimatyzacji.

Tak więc dziękuję kolegom za informację, rozumiem że kabelek wystający w urządzenia wewnętrznego należy podłączyć do zasilania. A sterowanie muszę podłączyć osobnym kablem między jednostką zewnętrzną a wewnętrzną.

Pozdraiwam
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-29, 15:08:16
Moderator
Najlepiej zostaw to specjalistom bo Tobie może się wydawać że dobrze zrobisz a faktycznie tylko namieszasz a to jest najgorsze dla nas. Fachowcy monterzy będą mieć wszystko co jest potrzebne włącznie z odpowiednimi kablami tak więc niczym nie powinieneś się martwić. Co do gazu to nie musisz napełniać klimatyzacji bo gaz jest w środku w skraplaczu ( przynajmniej powinien być ). Pzdr
  • Odpowiedz

popeye

2010-06-29, 18:45:06
Użytkownik
LG S12 AT - proponuje dociagnac zasilanie do tego wlasnie wystajacego kabelka . inwerter nie pobiera zbyt duzo pradu, ale C16 na ten obwod bym proponowal (w zimnie roznie to bywa) . w razie watpliwosci co do montazu i podlaczenia klimatyzacji jestem otwarty na pytania. mozna walczyc z partactwem Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa