Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

plywajace cisnienie

34 Odpowiedzi, 30322 Wyświetleń
1 2 Dalej

zuku

2010-06-30, 17:42:07
Użytkownik
Witam
Mam problem z LENOX-em on/off po usunięciu nieszczelnosci zrobieniu próżnie nabiciu czynnika na wagę uruchamiam urządzenie a ciśnienie na ssaniu chwile jest 8 bar przegrzanie 8K po chwili zaczyna pływać od 8 do 3 bar, temp. ssącej waha sie miedzy 6 C a 20 C. Po ok 10 minut pracy ciśnienie zatrzymuje sie na 18 barach brak chlodzenie, sprezarka pracuje i bierze mniejszy prad jak podczas normalnej przcy. Zdarzyło się też ze na ssaniu bylo - 0,8 bara. Pare razy podalem napięcie na zawór żeby nim poruszać ale nic to nie zmieniło. Stawiam właśnie na zawór czterodrogowy, Co o tym Myślicie??
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-30, 17:48:32
Moderator
Gdzie była nieszczelność czy w skraplaczy gdzieś na układzie chłodniczym?
  • Odpowiedz

zuku

2010-06-30, 17:55:02
Użytkownik
Przepuszczał zaworek serwisowy a na dodatek nie była dokręcona nakrętka. Jak przyszedłem to gazu w ogóle nie było a sprężarka zasysała powietrze z otoczenia przez w.w. złącze serwisowe. Próżnie robiłem przez ok 40 min wcześniej przedmuchałem czynnikiem (410) klima 2,6 kW
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-30, 18:01:38
Moderator
Może sprężarka się zaciera skoro nie chodzi stabilnie. Jak wiadomo czynnik chłodniczy jest po to aby chłodził sprężarkę a tu jak chodziła na sucho i ciągnęła powietrze to nie dość że dostała wilgoci to się przegrzała. Długo chodziła bez gazu? I czy w ogólę nie było gazu ciśnienie zerowe???
  • Odpowiedz

zuku

2010-06-30, 18:10:01
Użytkownik
Myślę że sprężarka jest ok chodzi cicho i stabilnie. Po uruchomieniu parametry przez ok 7 min są książkowe potem jak napisałem wyżej. Uruchamiam po chwili (10 min) jeszcze raz i sytuacja się powtarza
  • Odpowiedz

zuku

2010-06-30, 18:14:42
Użytkownik
podczas normalnej pracy 3,7 A przy nienormalnej 2,4 A sprężarka TOSHIBY
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-06-30, 18:16:02 przez zuku.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-30, 18:15:14
Moderator
Prąd nie jest 100% wyznacznikiem dobrej pracy sprężarki bo jak wiadomo mamy różne uszkodzenia mechaniczne sprężarki. Może chodzić miękko i cicho ale może nie mieć sprężania bądź tak jak u Ciebie ona się przyciera i z każdą minutą pracy jest coraz gorzej i np zostało jej 100h pracy. A czy sprawdzałeś jak szybko ściąga gaz do siebie po zakręceniu zaworu z tłoczenia? Jak się zachowuje wskazówka manometru i czy dobija do próżni??
  • Odpowiedz

zuku

2010-06-30, 18:18:33
Użytkownik
na tabliczce jest 4,8 A czynnik raz ściągnęła dość szybka, nie próbowałem zakręcać tłocznej
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-30, 18:20:20
Moderator
Miałem kiedyś sprężarkę uszkodzoną która dawała takie same ciśnienie na postoju i pracy i czy zakręciłem zawór to nic się nie działo ze sprężarka a na ucho chodziła jak szwajcarski zegarek Smile. Ile sprężarek tyle uszkodzeń..
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-30, 18:21:56
Moderator
patusX napisał(a):
tommatiz napisał(a):Prąd nie jest 100% wyznacznikiem dobrej pracy sprężarki bo jak wiadomo mamy różne uszkodzenia mechaniczne sprężarki. Może chodzić miękko i cicho ale może nie mieć sprężania bądź tak jak u Ciebie ona się przyciera i z każdą minutą pracy jest coraz gorzej i np zostało jej 100h pracy. A czy sprawdzałeś jak szybko ściąga gaz do siebie po zakręceniu zaworu z tłoczenia? Jak się zachowuje wskazówka manometru i czy dobija do próżni??
a powiedz mi jak pracuje sprezarka z zerwanym tłokiem?
Powinna miękko chodzić bez reakcji na zakręcenie zaworów chyba że słychać lekkie chrobotanie..
  • Odpowiedz

zuku

2010-06-30, 18:26:48
Użytkownik
Na grzaniu ciśnienie doszło do 33 bar i tach chodziło koło 5 min potem wyłączyłem rurki prawidłowo robiły się gorące. Myślicie że to nie zawór 4way ??b
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-30, 18:29:33
Moderator
A ciśnienie równo szło do tych 33 bar czy skakało? Nie mówię nie bo zawór często jest przyczyną nieprawidłowej pracy sprężarki. Wystarczy drobny paproch i dupa. Pzdr
  • Odpowiedz

zuku

2010-06-30, 18:42:38
Użytkownik
Raczej równo i dosyć szybko - nie zauważyłem nic nieprawidłowego.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-30, 18:44:48
Moderator
Sprawdź jeszcze temperaturę na wylocie z klimy przy grzaniu i chłodzeniu i tu też będziesz miał wyznacznik pracy sprężarki.
  • Odpowiedz

zuku

2010-06-30, 19:00:50
Użytkownik
temp na wylocie nie mierzyłem ale powiew chłody był odczuwalny podczas 7 min stabilnej pracy. Ciśnienie na ssaniu przez te 7 min jest stabilne
  • Odpowiedz

byniom

2010-06-30, 19:05:49
Moderator
A może jest tam jeszcze wilgoć i łapie na kapilarze ? Skoro niewiadomo ile chodziła a na nieszczelności zasysało to może naciągneło wody trochę ?
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-06-30, 19:06:15 przez byniom.)
  • Odpowiedz

zuku

2010-06-30, 19:17:16
Użytkownik
Też o tym pomyślałem ja na ssaniu zrobiło - 0,8 bara tylko nie rozumie tych 18 bar przy pracującej sprężarce. Przypopmniałem sobie ze jak cisnienie spadło z 8 do ok 3 po chwili bylo slychac cos jaby zawor sie odtworzył i wpuścił czynnik w instalacje po tym ciśnienie rosło do 8 bar i tak pare razy az doszło do 18 i tak pozostawalo
  • Odpowiedz

barbie

2010-06-30, 19:28:55
Top użytkownik
tam raczej tłok nie występuje
  • Odpowiedz

zuku

2010-06-30, 19:44:16
Użytkownik
Muszę jutro coś z tym zrobić bo zadziałało prawo Murphiego na 8 klim zepsuło się u kierownika, a kierownik jest sku.... - zabronił włączać klimy w pozostałych pokojach bo u niego nie działa. Na szczęście jest to multisplit na niezależnych ukł. i jak nic nie zdziałam to zamienię ukł. bo drugi jest sprawny, przynajmniej cześć osób będzie zadowolonych.
  • Odpowiedz

bartek2700

2010-06-30, 20:03:39
Użytkownik
ja dzis miałem podobny przypadek.w 18 inwerterowej fujitsu na manometrach na chłodzeniu miałem próżnie i oczywiście nie chłodzi,na postoju było 18 barów i musiałem czekać dość długo zeby ciśnienie urosło do takiej wartości a jak odpaliłem na grzaniu to dochodziło do 22 barów i dalej ani drgnęło a obie rurki na wyjściu ze spraplacza zimne tzn.jak temperatura na zewnątrz?urządzenie połroczne i taki zonk;-)
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-30, 20:14:40
Moderator
Jeżeli chodzi o zawór 4 drogowy to 3 mc temu wymieniałem jednostkę na gwarancji po 2.5 roku pracy Inverter 3.5kW ( Toshiba DAISEIKAI Sad ). Na postoju 12 bar, odpalam na chłodzenie i ciśnienie 5 bar a temperatura na wylocie z klimy 18'C. Po kilku minutach pracy tłoczenie lekko się szroni a po chwili wzrasta ciśnienie do 7 bar a temperatura na wylocie 16'C. Pierwsza oznaka mało gazu. Przełączam na grzanie i ciśnienie po kilku minutach 26 bar i temperatura na wylocie prawie 50'C czyli to nie brak gazu. Ponownie na chłodzenie i reakcja taka sama. Przycinał się zawór w pozycji chłodzenia Sad. Pzdr
  • Odpowiedz

zuku

2010-06-30, 20:24:24
Użytkownik
Sprzęt nie jest na gwarancji. Od czego byście zaczęli ?? Ja chyba zacznę od wylutowania zaworu i pominięcia go - grzania ponoć nie używają
  • Odpowiedz

zuku

2010-06-30, 20:35:09
Użytkownik
czy sprężarka może mieć jakiś baypas który powodował by swobodną prace bez ssania i tłoczenia co tłumaczyło by ciśnienie 18 bar podczas pracy sprężarki. 18 bar jest tez podczas postoju czynnik 410 i na dachu w słońcu mogło być ok 50 stopniC
  • Odpowiedz

zuku

2010-06-30, 20:38:17
Użytkownik
nic jeszcze w niej nie lutowałem. Inst. nie sprawdzałem nie ja ją wykonywałem. Myślę że jak by była zagięta to od początku by nie pracowała poprawnie a tu pracuje ok 7 min książkowo
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-30, 20:39:39
Moderator
Raczej nie chyba że byś próżni nie zrobił i z powietrzem by układ chodził ale to też raczej mało prawdopodobne. Odpal urządzenie na grzanie i sprawdź temp na wylocie i ciśnienie. jak będziesz miał wszystko w normie to zawór na 100% do wymiany.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa