Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Prośba o pomoc w doborze klimatyzacji

9 Odpowiedzi, 11160 Wyświetleń

Wojt30

2010-07-05, 10:01:41
Nowy użytkownik
Witam,

dysponuję mieszkaniem 48m2, zlokalizowanym na poddaszu, więc w upalne dni komfort życia znacznie maleje.
Pokoje:
- spialnia ok. 11m2
- salon połączony z kuchnią + duży otwarty przedpokój ok. 32m2

Prośba o informację, czy jeden klimatyzator typu split wystarczy do obsługi wszystkich pomieszczeń, jeśli zamontowany będzie w salonie? Czy w takim przypadku moc 3,5kW będzie wsytarczająca?

Czy lepszym rozwiązaniem będzie multisplit o mniejszej mocy np. 2,5kW i dwie jednostki wewnętrzne w obu pokojach? (Przy założeniu, że nigdy obie nie pracują jednocześnie).

Na koniec dodam, że na całośc chętnie nie wydałbym więcej niż 2,5 tys zł. Czy to w ogole jest możliwe w tej cenie?
Jakie firmy z tych tańszych (ale nie całkiem tanich) moglibyście polecić?

I jeszcze...
Czy odprowadzenie wody od klimatyzacji zawsze musi iśc w dół? Podobno są jakieś pompki, które pozwalają na pompowanie wody w górę. Czy to dobre rozwiązanie?

Z góry dzięki za pomoc.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-05, 18:14:14
Moderator
Witam. Cena 2.5 tyś za całość to zdecydowanie za mało. Woda oczywiście może iść z pompką do góry ale niestety pompki są zawodne i jak padnie pompka to woda leci po ścianie na podłogę i całe mieszkanie. W Twoim przypadku mając poddasze to tam jest strasznie ciepło i lepszym rozwiązaniem nawet od strony ekonomicznej lepiej zainstalować multi 2.5 +3.5. Oczywiście w multi mogą dwa na raz pracować i nie będziesz miał spadku mocy. Napisz skąd jesteś wtedy ktoś z nas poda Tobie pomocną dłoń Smile Pzdr
  • Odpowiedz

Wojt30

2010-07-05, 20:24:10
Nowy użytkownik
tommatiz napisał(a):Napisz skąd jesteś wtedy ktoś z nas poda Tobie pomocną dłoń Smile Pzdr

Jestem z Krakowa.
Prośba o przedstawienie przybliżonych kosztów proponowanego rozwiązania multi 2.5 +3.5.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-05, 20:25:46
Moderator
Sprawdź mail. Pzdr
  • Odpowiedz

Wojt30

2010-07-05, 20:34:07
Nowy użytkownik
Dzieki za pomoc Smile
  • Odpowiedz

Juniore

2010-07-13, 06:18:22
Nowy użytkownik
Witam
Dysponuje mieszkaniem (na pierwszym piętrze) 44m2 z balkonem. Jakie parametry i zestaw proponujecie w moim przypadku?
W mieszkaniu: 3 pokoje, korytarz i kuchnia. Myślałem nad zainstalowaniem 1 split-a na korytarzu, ale czy wystarczy na całe mieszkanie?
Kogo, ewentualnie jaka firmę możecie polecić z W-wy?
Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam
  • Odpowiedz

exec

2010-07-13, 13:28:09
Nowy użytkownik
Wojt30, mam mieszkanie podobnej wielkości (49 m2), ale bardziej 'sfragmentowane' (w moim temacie, który tu założyłem umieściłem nawet jego 'plan') - mam dwa pokoje równej wielkości, plus kuchnia i łazienka i podłużny przdpokój na którego przeciwległych końcach są wejścia do obu pokoi. Mieszkanie jest od południowej strony, ma nieizolowane ściany i nagrzewa się niemiłosiernie.
Zamontowałem ostatnio splita 3,5 kW.

Ponieważ nie mogłem sobie pozwolić na dwie jednostki a chciałem mieć schłodzone oba pokoje, to postawiłem w wejściu pokoju w którym wisi split wentylator typu wieża, który przepycha zimne powietrze z jednego pokoju przez cały przedpokój w kierunku drzwi do drugiego pokoju. Efekt jest taki, że w takie upały jak dziś w pokoju ze splitem, mogę zejść właściwie do dowolnej temperatury (nawet do 21 stopni, niżej nawet nie próbowałem bo zimno).
Jeśli w pokoj ze splitem mam temperature 23 stopnie to z włączonym wentylatorem, który przepycha powietrze (i jeśli zamknę drzwi do kuchni, której nawet nie próbuje chłodzić, bo jaki sens konkurować z gotującymi się garnkami?) to w przedpokoju robi mi się 23,5-24 a w drugim pokoju 25 stopni. To i tak lepiej niż 27,5-30, które zazwyczaj miałem.
Nie jest to idealne rozwiązanie, ale cel osiągnięty i jednym splitem(ze wspomaganiem) schłodziłem prawie całe mieszkanie, chociaż oczywiście jeden pokój lepiej drugi gorzej.
  • Odpowiedz

candy

2010-07-14, 07:15:15
Nowy użytkownik
Ja zamontowalem airforce z castoramy 3.5kw(tak, wiem dziadostwoSmile. Przeznaczenie mialo byc na jeden sezon bo byla bajecznie tania w promocji. Mam dom zbudowany w nowoczesnej technologi. Klimatyzacje wykorzystuje na poddaszu gdzie lacznie jest ~95mkw. 3 pokoje+lazienka(w kazdym okna rzecz jasna) Split wisi na scianie najwiekszego pokoju 35mkw. Wspomniany pokoj chlodzi bez wiekszego problemu do zadanej temp. 21.C uzyskuje w 20-25min przy temp. zewnetrznej 32C. Przy otwartych drzwiach do pomieszczen w upalne dni klimatyzacja musi pracowac 2-3godz. Po tym czasie w kazdym pomieszczeniu nie ma wiecej niz 22C. Naj zimniej jest oczywiscie w pokoju gdzie wisi split i to jedyny minus. Air force pracuje 2-gi sezon, zarowno w zimie jak i latem. Niby chinczyk ale daje radeSmile Mysle, ze dobra izolacja w domu to podstawa
  • Odpowiedz

jar0

2010-07-14, 17:25:37
Nowy użytkownik
a ja mam pytanie na temat klimatyzacji AMC 993 - KLIMATYZATOR WHIRLPOOL ewentualnie AMC 992 - KLIMATYZATOR WHIRLPOOL, otoz chcialbym taka zalozyc, co o niej sadzicie? albo ewentualnie co polecacie? mam ravansona ale to dziadostwo juz ostatni sezon mecze. Jestem ze Swidnicy, wiec jesli ktos moglby mi cos pomoc i doradzic to bede bardzo wdzieczny. Mieszkanie 45m2, duzy pokoj gdzie chce zamontowac klime ma 17m2 no i do tego wiadomo, kuchnia 9m2, przedpokoj 5m2 polaczone razem z pokojem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-14, 17:31:12 przez jar0.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa