Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Daikin inwerter - problem

11 Odpowiedzi, 13802 Wyświetleń

jasiu

2010-07-09, 20:09:50
Nowy użytkownik
Witam.
Mam problem z Daikinem RKS 71 inwerter - tylko chłodzenie
Po załączeniu sprężarka zbija ciśnienia do ok. 10 bar - schodzą równo na ssaniu i tłoczeniu. Przetestowałem kody błędów z pilota i nic. Dioda na skraplaczu pulsuje - czyli wszystko o'k. Czynnik został odessany i powtórnie załadowany wg. wagi.
Ja podejrzewam sprężarkę, ale może macie inne sugestie.
  • Odpowiedz

renegat35

2010-07-09, 20:18:59
Użytkownik
Wygląda na to że się uszkodziła mechanicznie i tylko miesza sobie. A co z prądem jaki bierze. Pewno mały bo chodzi bez obciążenia
  • Odpowiedz

barbie

2010-07-09, 20:20:31
Top użytkownik
gdzie jest kapilara -w jednostce zewnętrznej czy wewnętrznej,?
  • Odpowiedz

jasiu

2010-07-09, 21:30:38
Nowy użytkownik
Czyli moje diagnoza zostaje potwierdzone, prąd ok. 4,5 A. Sad
Zastanawia mnie jeszcze zawór elektromagnetyczny, czy w nim nie jest problem, jedna z rurek dochodzących jest ciepła, druga zimna. Jak dokładnie to wygląda ze strony kierunku przepływu sprawdzę po rozkopaniu filcowego wymoszczenia
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-09, 21:31:58 przez jasiu.)
  • Odpowiedz

Remik

2010-07-09, 21:55:44
Zaawansowany użytkownik
W inverterze jak sądzę będzie zawór rozprężny i jest istotne gdzie jest zamontowany.
"schodzą równo na ssaniu i tłoczeniu".
Jeśli ssanie i tłoczenie jest po stronie niskiego to będą schodziły równo i wcale nie musi to być objaw uszkodzenia sprężarki
  • Odpowiedz

jasiu

2010-07-09, 22:08:08
Nowy użytkownik
Remik - manometry podpięte do zaworów serwisowych przy zaworach odcinających- czyli wg. mnie ssanie i tłoczenie. Umieszczenie zaworu rozprężnego dokładnie sprawdzę jutro lub w poniedziałek. Na chwilę obecną sądzę że jest w parowniku ( sprawdzenie organoleptyczne rur odchodzących ze skraplacza).
  • Odpowiedz

Remik

2010-07-09, 22:27:15
Zaawansowany użytkownik
Jeżeli zawór rozprężny będzie w j.z. to przyłącze serwisowe na cienkiej i grubej rurze są po stronie niskiego ciśnienia . Jak zawór rozprężny się przytnie to następuje tylko odsysanie czynnika . Ciśnienie schodzi zarówno w grubej rurce jak i w cienkiej.
Uszkodzenie sprężarki raczej byłoby sygnalizowane kodem błędu.
Poszukaj przyłącza serwisowego przed zaworem rozprężnym. Będziesz musiał zdjąć blachę w j.z. i dobrze popatrzeć
  • Odpowiedz

renegat35

2010-07-09, 23:09:23
Użytkownik
W inverterze jak sądzę będzie zawór rozprężny i jest istotne gdzie jest zamontowany. Tak i pewno chłodnica czterowentylatorowa,lamele czwórki. kolego jak by ci się zawór zablokował to by ci odessało do wacum. Nie będzie żadnych kodów jeśli prądy pracy sprężarki nie zostaną przekroczone.
  • Odpowiedz

jasiu

2010-07-10, 07:51:20
Nowy użytkownik
Zwracam honor. Zaworek rozprężny jednak jest w skraplaczu (takie maleństwo sterowane elektrycznie - przeoczyłem) i działa prawidłowo. Sprężarka niby pracuje, ale na odparowaniu mam ok. 16 st. (dużo za dużo). Przymknąłem na chwilę zawór tłoczny i nie bardzo chce odessać. Chyba jednak serducho padło, ale jeśli macie inne pomysły to zapraszam.
Sprężarka 7,5 kW inwerter i jeszcze Daikin to jak wiecie cena kosmos, dlatego chciałbym sprawdzić wszystkie możliwości zanim tą ceną "zabiję" klienta.
Dziękuję i pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-10, 10:14:14
Moderator
Zakręć zawór na tłoczeniu i zobacz czy ściągnie gaz do siebie a jeżeli nie ściągnie do próżni to sprężarka padła mechanicznie bo elektrycznie jest sprawna i wsio. Pzdr
  • Odpowiedz

jasiu

2010-07-10, 15:33:38
Nowy użytkownik
Zamykam temat
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa