Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

VW GOLF III 1.9TDI 110KM 1997r. - klima słabo chłodzi

37 Odpowiedzi, 43400 Wyświetleń
1 2 Dalej

mikoreta

2010-07-12, 11:48:23
Nowy użytkownik
Witam,
Pytanie do ekspertów od klimatyzacji samochodowej. Dziś byłem w serwisie klimatyzacji. W moim golfie była nieszczelność na skraplaczu - został wymieniony na nowy. Do układu goście nabili 850g czynnika, olej i kontrast. Ciśnienia na wyłączonej klimie LP 1,4 bar, HP 1,4 bar. Na działającej klimie po rozgrzaniu silnika do 90 st.C jest LP 1,4 bar, HP 4,6 bar. Temperatura na zewnątrz to około 30 st.C. Temperatura powietrza wpadającego do kabiny to około 24-27 st.C. Wentylatory działają, sprężarka włącza się. Przewody przy zaworze rozprężnym - chudy bardzo zimny, gruby letny. Temperatura na parowniku to około 16 st.C. Co może być przyczyną tego, że powietrze nie jest odpowiednio schłodzone? Dodam, że goście po 30 minutach testowania, konsultowania itp. rozłożyli ręce!
Z góry dzięki za pomoc
Pozdro Łukasz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-12, 13:35:02 przez mikoreta.)
  • Odpowiedz

tomek0701

2010-07-12, 12:22:35
Nowy użytkownik
mikoreta napisał(a):Witam,
Ciśnienia na wyłączonej klimie LP 1,4 bar, HP 1,4 bar.
Pozdro Łukasz
czy to aby na pewno R134a ci "nabili"?
  • Odpowiedz

mikoreta

2010-07-12, 12:29:21
Nowy użytkownik
tomek0701 napisał(a):
mikoreta napisał(a):Witam,
Ciśnienia na wyłączonej klimie LP 1,4 bar, HP 1,4 bar.
Pozdro Łukasz
czy to aby na pewno R134a ci "nabili"?

Tak. A dlaczego pytasz? Czy wartości tych ciśnień są nieprawidłowe?
  • Odpowiedz

jackgl

2010-07-12, 15:30:18
Nowy użytkownik
HP - 4,6 bar czy 14,6 ??
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-07-12, 18:41:13
Moderator
A osuszacz załozyli nowy?
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-07-12, 20:11:28
Top użytkownik
DZisiaj to na spoczynku powinno być po 7 bar po obu stronach
  • Odpowiedz

mikoreta

2010-07-12, 20:27:27
Nowy użytkownik
Po kolei.

HP 4,6 bar.

Osuszacza goście nie dotykali. Na 99% jest on oryginalny z 1997r.

No to jak dziś na spoczynku powinno być 7 bar po obu stronach to na bank nie było bo stałem obok i zegary wyraźnie pokazywały od razu po nabiciu 1,4 bar (chyba, że zegary kłamią - jutro podjadę do innego gościa na pomiar ciśnień to będzie można powiedzieć coś na 100%).

No i sytuacja po kilku godzinach wygląda tak, że klima już wogóle nie chłodzi (temp. powietrza z kratek dokładnie taka sama jak na zewnątrz (pomiar o 18:30 temp. na zew. 30 st.C w słońcu). Wszystko się dalej normalnie załącza (wentylatory, etc.).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-12, 20:46:20 przez mikoreta.)
  • Odpowiedz

jackgl

2010-07-12, 20:50:53
Nowy użytkownik
A po wymianie skraplacza sprawdzali szczelność (jak tak to jak ?)

Stawiał bym na nieszczelność to, że znaleźli jedną nie oznacza, że nie ma drugiej...

A jeżeli układ szczelny czynnika nominalnie to sprężarka...

Ps. Jeżeli majstry rozkładają ręce to im już podziękuj bo nic mądrego z tego nie będzie.
  • Odpowiedz

mikoreta

2010-07-12, 21:14:34
Nowy użytkownik
Układ jest szczelny na 100% - sprawdzane azotem - nabite 15 bar po wymianie skraplacza i na drugi dzień było tyle samo, więc nic nie uciekło.
  • Odpowiedz

jackgl

2010-07-12, 21:26:11
Nowy użytkownik
to jak dajesz ręke, że szczelny i wagowo nominał no to cudów nie ma 4,6 bar HP... sprężarka nie spręża...

Ja bym dla pewności... stacja odzysku, butla, waga, i zobaczył ile tak naprawdę tam "siedzi" towaru
  • Odpowiedz

mg

2010-07-12, 21:57:33
Top użytkownik
Wymień filtr osuszacz, od tego goście powinni zacząć.
  • Odpowiedz

jackgl

2010-07-12, 22:17:19
Nowy użytkownik
mg napisał(a):Wymień filtr osuszacz, od tego goście powinni zacząć.

tylko jak to się może przekładać na w/w parametry chłodnicze podczas pracy ???
  • Odpowiedz

mg

2010-07-12, 22:28:19
Top użytkownik
jackgl napisał(a):

Słyszałeś o sprężarkach ze zmienną wydajnością?, a wiesz o czym świadczy parametr ustabilizowanego układu chłodniczego mianowicie: ,,chudy bardzo zimny"? Smile
  • Odpowiedz

mg

2010-07-12, 22:54:31
Top użytkownik
Druga sprawa, panowie zapomnieli o podstawowej zasadzie, po rozszczelnieniu układu(skraplacz
był naprawiany) powinni bezwzględnie wymienić filtr osuszacz. Możliwe że dzisiaj właściciel tego samochodu nie szukałby ratunku na forum gdyby układ jego klimatyzacji został fachowo naprawiony.
  • Odpowiedz

jackgl

2010-07-13, 17:18:23
Nowy użytkownik
mg napisał(a):
jackgl napisał(a):

Słyszałeś o sprężarkach ze zmienną wydajnością?, a wiesz o czym świadczy parametr ustabilizowanego układu chłodniczego mianowicie: ,,chudy bardzo zimny"? Smile

A ty czytałeś pierwszy post ?? Golf rok 1997. Zmienna wydajność sprężarki ??

To fakt rozszczelniony układ dobrze wymienić filtro-osuszacz.
Tylko zaciekawiła mnie twoja diagnoza i to wyobraź sobie, że nie całkiem złośliwie to pisałem.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-07-13, 19:49:41
Top użytkownik
Nie dobrze wymienić filtr osuszacz a trzeba to zrobic.Jak klient nie chce to niech jedzie do innej firmy co mu to ominą.Tak w pewnym momencie odezwie się mu to czkawką
  • Odpowiedz

mg

2010-07-13, 20:49:58
Top użytkownik
jackgl napisał(a):Tylko zaciekawiła mnie twoja diagnoza i to wyobraź sobie, że nie całkiem złośliwie to pisałem.

Diagnozują fachowcy w wyspecjalizowanym warsztacie analizując odczyty z przyrządów pomiarowych i co najważniejsze bazując na doświadczeniu i wiedzy w tym temacie.

Uszczypliwość w tonie Twojej wypowiedzi można było wyczuć w pierwszym zdaniu.
Odrobinę pokory dla starych wyjadaczy ,,kolego" Wink
Jeszcze raz to napiszę: trudno nazwać to co piszemy diagnozą, jest to pomoc w rozwiązanu problemu. Szkoda tylko że coraz częściej o poradę zwracają się klienci okaleczeni brakiem podstawowej wiedzy ,,fachowców" którzy nie radzą sobie z prozaicznymi usterkami.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-13, 21:14:55 przez mg.)
  • Odpowiedz

jackgl

2010-07-13, 21:30:32
Nowy użytkownik
Nikt nie neguje słuszności wymiany filtro-osuszacza.
Tylko chyba Panowie przyznacie, że nie uleczy to tego układu, jeżeli się mylę to chętnie przeczytam pare zdań w gwoli wyjaśnienia... a i sam zainteresowany pewnie chętnie to zrobi...
  • Odpowiedz

mg

2010-07-13, 21:45:50
Top użytkownik
Czekamy na finał... Wink
  • Odpowiedz

mikoreta

2010-07-14, 10:53:15
Nowy użytkownik
Witam!
Dziś byłem u innego fachmana od klimy. Pomiar ciśnień (nadal bez wymienionego osuszacza):
na spoczynku: LP 7bar, HP 7 bar
w czasie pracy: LP 1,4 bar, HP 4,8 bar
Pan powiedział, że osuszacz bezdyskusyjnie do wymiany.
Także już zamówiłem odpowiedni - dziś mam do odbioru, dziś wymienię, a jutro jadę na ponowne nabicie. Co się okaże po, to trudno stwierdzić. Tak samo trudno stwierdzić dlaczego pomiary w poprzednim serwisie na spoczynku były tak niskie. Zresztą teraz to już mało istotne. Jutro po nabiciu zdam relację co i jak.
Pozdro
Łukasz
  • Odpowiedz

gajdek419

2010-07-14, 14:56:22
Zaawansowany użytkownik
jackgl napisał(a):
mg napisał(a):
jackgl napisał(a):tylko jak to się może przekładać na w/w parametry chłodnicze podczas pracy ???

A ty czytałeś pierwszy post ?? Golf rok 1997. Zmienna wydajność sprężarki ??

To fakt rozszczelniony układ dobrze wymienić filtro-osuszacz.
Tylko zaciekawiła mnie twoja diagnoza i to wyobraź sobie, że nie całkiem złośliwie to pisałem.

@jackgl, w golfach, nawet III z silnikiem TDI montowano dwa typy spręzarek i zeby bylo ciekawie obie są ze zmienną wydajnością...
druga sprawa: filtr osuszacz może być niedrożny ze względu na syf lub będzie się zatykał, gdy pochłonie za dużo wilgoci a wtedy układ klimy raczej nie będzie działał. Po każdym, dłuższym rozszczelnieniu należy wymienić filtr osuszacz
Także kolega @mg wie o czym pisze...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-14, 15:02:23 przez gajdek419.)
  • Odpowiedz

mikoreta

2010-07-14, 19:59:17
Nowy użytkownik
W temacie sprężarki - mam zamontowaną SANDEN SD7V16
  • Odpowiedz

jackgl

2010-07-14, 22:12:49
Nowy użytkownik
Gajdek419 : druga sprawa: filtr osuszacz może być niedrożny ze względu na syf lub będzie się zatykał, gdy pochłonie za dużo wilgoci a wtedy układ klimy raczej nie będzie działał.

Czy w takim przypadku HP nie powinno wzrosnąć a nie być na takim niskim poziomie ?
  • Odpowiedz

gajdek419

2010-07-15, 12:39:03
Zaawansowany użytkownik
jackgl napisał(a):Gajdek419 : druga sprawa: filtr osuszacz może być niedrożny ze względu na syf lub będzie się zatykał, gdy pochłonie za dużo wilgoci a wtedy układ klimy raczej nie będzie działał.

Czy w takim przypadku HP nie powinno wzrosnąć a nie być na takim niskim poziomie ?
wzrosłoby napewno gdyby była sprezarka o stałej wydajności. Wydajność sprezarek o zmiennej wydajnosci (bez elektrycznych zaworów regulujacych wydajnością - a taka jest w golfieIII) zależy od ciśnienia na ssaniu tzn. spręzarka pracuje gdy na ciśnienie na ssaniu jest większe niż ok. 2.5bara a poniżej tego ciśnienia pomimo, że będzie się obracać to nie będzie sprężać czynnika.
a kolega @mikoreta ma w czasie pracy LP ponizej 2barów, wiec sprezarka nawet sprawna nie bedzie pracowac
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-07-15, 16:27:40
Moderator
Po mojemu uszkodzony zaworek regulujacy wydajnosc w kompresorze.
Po jego wymianie na nowy powinno działac
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa