Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

grzyb - poważny problem , nieświeże powietrze, bolące gardło

19 Odpowiedzi, 25392 Wyświetleń

1234554321

2010-07-13, 07:36:45
Nowy użytkownik
Witam, mam problem z klimatyzacja samochodową. Otóż w samochodzie po deszczu czuć jakby coś gniło, taki dziwny zapach. Po kilku słonecznych dniach zapach ustępuje. Dodatkowo, co mnie bardzo martwi podczas podróży autem, pasażerowie czują duszenie w gardle (coś takiego, ze trzeba odchrząkiwać), bez względu czy jest włączona klimatyzacja czy też nie, chociaż jak jest włączona klimatyzacja, powietrze wydaje się być jakby świeższe. Klimatyzacja była odgrzybiana m.in. srodkiem Loctite, odgrzybiane ozonowo (urzadzeniem o produkcji ozonu 300mg/h). W ostatnim roku taki zabieg przeprowadzany około 5 razy, za każdym razem wymieniany filtr kabinowy. Chciałbym zlikwidowac ten problem i cieszyc sie komfortową podróżą. Proszę o informacje czy umiecie usunąć ten problem. Ewentualnie kto mógłby to zrobić w okolicy Siedlec, Mińska Maz., Warszawy ?
  • Odpowiedz

cleanpark

2010-07-13, 11:11:41
Użytkownik
jakie auto??? audi a4??
  • Odpowiedz

1234554321

2010-07-13, 14:53:01
Nowy użytkownik
v70 2004r
  • Odpowiedz

cleanpark

2010-07-13, 15:01:17
Użytkownik
obstawiam że nie jest to zwiazane z klimatyzacją tylko z przeszłością powypadkową, bądz wadą konstrukcyjną tego auta która powoduje że wlewa się gdzieś woda pod wykładzinę podłogową i jest tam już piękna pleśń i grzybek, zacząłbym od obmacania całej podłogi po deszczu czy nie jest gdzieś wilgotna, jeśli tak to do wyjęcia i podziwiania. Trafiłem ostatnio takie mondeo gdzie zaciekało tylnymi prawymi drzwiami wykładzinka była tylko lekko wilgotna, zapach skarpet jak z klimy, a pod dywanem kolonia pleśni....
  • Odpowiedz

1234554321

2010-07-13, 17:31:49
Nowy użytkownik
podłoga sprawdzana z przodu- suchutka, obawiam się, że jednak to wina klimatyzacji/ układu wentylacji; tak jak pisałem wcześniej z klimatyzacji powietrze jest bardziej świeżę, z samych nawiewów takie ciężkie
  • Odpowiedz

max

2010-07-13, 18:17:32
Użytkownik
1234554321 napisał(a):z klimatyzacji powietrze jest bardziej świeżę, z samych nawiewów takie ciężkie
Rozumiem że po włączeniu klimatyzacji (sprężarki) powietrze jest bardziej świeże...
Tak więc jest to w moim odczuciu prawda, gdyż powietrze dostające się w ten sposób do kabiny posiada mniejszy wskaźnik wilgotności ni jak nie ma się do brzydkich zapachów Smile
Ja bym szukał jednak problemów z odpływami, przeciekami i podszybiem. Jeżeli się dalej upierasz że to jednak wina grzybów w układzie wentylacji to odgrzybianie robimy co roku (profilaktyka). Mamy 3 metody odgrzybiania o których ja słyszałem: ozonowanie, ultradźwięki i stosowanie chemii na parownik i układ wentylacyjny. Każda metoda ma swoje plusy i minusy, jeżeli jedna nie przyniosła efektu może warto spróbować innej metody...
  • Odpowiedz

1234554321

2010-07-13, 18:36:19
Nowy użytkownik
Nie wiem co to jest, w każdym bądź razie chce to wyeliminować ;/ z wymienionych metod jedynie metoda ultradzwiekow nie była używana w odgrzybianiu tego auta, ale czy pomoże? Jakiś czas temu miał pomóc ozon, ale niestety...
Wysunę kilka istotnych rzeczy, które może pomogą w zdiagnozowaniu: 1) od jakiegoś czasu zauważyłem, że muszę dolewać co 2-3 miesiące płynu chłodniczego do zbiorniczka 2) po załączeniu nawiewów, powietrze z kratek jest ciężkie a nawet duszące , po załączeniu klimatyzacji powietrze jest świeże 3) 4 lata temu auto miało kolizję, po 4miesiącach od kolizji klimatyzacja była napełniana, gdyż nie było gazu w instalacji
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-07-13, 18:57:22
Moderator
Ja mysle ze ze 30 razy dasz ozon i 50 ultradzwieki i sie wyczysci....
Jak nie rozbirzesz nagrzewnicy do parownika i go fizycznie nie wyczyscisz dobra chemia i srodkami grzybo o bakteriobojczymi to zadne ozony i inne tam dzwieki ci nie pomoga.
  • Odpowiedz

1234554321

2010-07-13, 19:00:09
Nowy użytkownik
No w końcu konkretna odpowiedź. Właśnie cały sens w tym jak zrobić raz a dobrze, teraz kwestia, jak, gdzie, za ile?
  • Odpowiedz

jahu

2010-07-14, 12:24:29
Nowy użytkownik
1234554321 napisał(a):1) od jakiegoś czasu zauważyłem, że muszę dolewać co 2-3 miesiące płynu chłodniczego do zbiorniczka

Chyba warto sprawdzić nagrzewnicę czy nie przecieka płyn chłodniczy. Dla mnie to typowe objawy nieszczelności - drażniący gardło zapach płynu chłodniczego (czy przednia szyba nie tłuści się szybciej niż kiedyś)?
  • Odpowiedz

1234554321

2010-07-14, 15:04:01
Nowy użytkownik
Jahu dzięki za podpowiedź. Przednia szyba tłuści się częściej. Ostatnio zauważyłem, jak wracałem z nad morza (400km), w upalny wieczór, wyłączyłem klimatyzację, a przednia szyba szybko zaparowała, deszcz nie padał.
Czy aby dostać się do nagrzewnicy (sprawdzić szczelność) i parownika(wyczyścić), to trzeba zdejmować cały kokpit czy też są inne sposoby dostania się?
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-07-14, 16:14:11
Moderator
Jaki to samochod, chociaz to nie istotne, poprostu sam sobie rozbierz wszystko pokolei i napraw to nie jest trudne.
  • Odpowiedz

grzem

2010-07-14, 18:49:25
Nowy użytkownik
Miałem to, dawno temu, samochód nie miał klimy. Z nawiewów dmuchało baardzo wilgotne gryzące powietrze. Po pewnym czasie zakończyło się kałużą płynu pod nogami.
Dziurka w nagrzewnicy.
To dziwne, ale problem nasilał się po deszczu.
  • Odpowiedz

1234554321

2010-07-14, 19:04:01
Nowy użytkownik
pisalem wyzej, v70 '04r, deska jak w s60; pracę raczej zleciłbym mechanikowi
  • Odpowiedz

1234554321

2010-07-14, 19:07:23
Nowy użytkownik
grzem napisał(a):Miałem to, dawno temu, samochód nie miał klimy. Z nawiewów dmuchało baardzo wilgotne gryzące powietrze. Po pewnym czasie zakończyło się kałużą płynu pod nogami.
Dziurka w nagrzewnicy.
To dziwne, ale problem nasilał się po deszczu.
ok, a auto ma szyberdach? Jesli tak to czy przy otwartym szyberdachu była różnica w jakości powietrza?Smile
  • Odpowiedz

Michał2009

2010-07-15, 04:04:59
Nowy użytkownik
w volvo v70 , 850 , często padają nagrzewnice. da się ją wymieni bez zdejmowania deski ( przy najmniej w 850)
  • Odpowiedz

pawelbartek@op.pl

2010-07-23, 13:15:51
Nowy użytkownik
Ozonować urządzeniem 300mg/h to można pudełko po butach. Miałem taki problem w a6 capiło przy przełączaniu klimy na zwykłe i odwrotnie. Ozonowałem urządzeniem kilkadziesiąt razy mocniejszym i to dwukrotnie po godzinie dopiero pomogło. Na ozonowanie w Radomiu i okolicach mam namiar 100% skuteczny mój nic to mail. ;-)
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-07-24, 19:57:45
Top użytkownik
pawelbartek@op.pl napisał(a):Ozonować urządzeniem 300mg/h to można pudełko po butach. Miałem taki problem w a6 capiło przy przełączaniu klimy na zwykłe i odwrotnie. Ozonowałem urządzeniem kilkadziesiąt razy mocniejszym i to dwukrotnie po godzinie dopiero pomogło. Na ozonowanie w Radomiu i okolicach mam namiar 100% skuteczny mój nic to mail. ;-)
Jesteś tego pewny?Ozonowanie prowadzę od 2 lat i klienci nie mają zastrzeżeń.Masz lepszą metodę-podaj na forum
  • Odpowiedz

Randolf

2011-05-31, 00:31:13
Nowy użytkownik
1234554321 napisał(a):Witam, mam problem z klimatyzacja samochodową. Otóż w samochodzie po deszczu czuć jakby coś gniło, taki dziwny zapach. Po kilku słonecznych dniach zapach ustępuje. Dodatkowo, co mnie bardzo martwi podczas podróży autem, pasażerowie czują duszenie w gardle (coś takiego, ze trzeba odchrząkiwać), bez względu czy jest włączona klimatyzacja czy też nie, chociaż jak jest włączona klimatyzacja, powietrze wydaje się być jakby świeższe. Klimatyzacja była odgrzybiana m.in. srodkiem Loctite, odgrzybiane ozonowo (urzadzeniem o produkcji ozonu 300mg/h). W ostatnim roku taki zabieg przeprowadzany około 5 razy, za każdym razem wymieniany filtr kabinowy. Chciałbym zlikwidowac ten problem i cieszyc sie komfortową podróżą. Proszę o informacje czy umiecie usunąć ten problem. Ewentualnie kto mógłby to zrobić w okolicy Siedlec, Mińska Maz., Warszawy ?

Jedynie to 2-3 krotne ozonowanie z tym,że ozonator musi mieć wydajność 5-6g/h
w dodatku rzeczywistą wydajność.
Znalazłem b.ciekawy sprzęt za sensowną kwotę na ..................
To jedyne miejsce gdzie mozna kupić tej klasy ozonator do 2 tys
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa