Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ford Focus Kombi x 100 - klimatyzacja nie działa

14 Odpowiedzi, 16751 Wyświetleń

dalioffa

2010-07-13, 11:30:39
Nowy użytkownik
Witam!
Mam pytanie. Mam klimatyzację z Climatroniciem. Klima działą do pewnego momentu. Jeśli na zewnątrz temperatura przekroczy np 27 stopni, klima przestaje chłodzić, a wręcz zaczyna dogrzewać. Uzupełniałem czynnik. Żaden mechanik nie chce się tego podjąć. Może Wy znacie powód. Nie za bardzo bym chiał udawać się do autoryzowanego serwisu (nie mam aż tyle kasyTongue) Proszę o pomoc.
  • Odpowiedz

cleanpark

2010-07-13, 14:57:26
Użytkownik
a jakie masz cisnienia podczas pracy, może skraplacz jest brudny, albo sterowanie wentylatorami szwankuje i zrzuca ją presostat wysokiego....
Trzeba zacząć od zobaczenia co dzieje się z cisnieniami w układzie jak pracuje normalnie a co jak wariuje.....
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-07-13, 19:38:25
Top użytkownik
Byłeś na serwisie klimy?
  • Odpowiedz

dalioffa

2010-07-14, 08:46:34
Nowy użytkownik
Niby ciśnienia itd wszystko jest w porządku. Nawet jakiś magik wymieniał mi czujnik jakiś tam. Zupełnie się nie znam. Może znacie jakichś dobrych fachowców z okolicy Wrocławia??
  • Odpowiedz

wally

2010-07-14, 13:02:35
Użytkownik
chwila - pojechacles do magika od klimy - zakladam ze z problemem niedzialajacej klimy. Ten wymienil Ci "cos" i odjechales po prostu z niedzialajaca klimatyzacja?
  • Odpowiedz

lechu7

2010-07-14, 15:00:11
Nowy użytkownik
Witam ,RADZIŁBYM RACZEJ NIC NIE DOBIJAĆ BO PRZY TYCH WYSOKICH TEMPERATURACH TO RACZEJ ,TRZEBA SPUSCIC CONIECO . JAK NIE MA FACHOWCÓW TO RADZE PRZEPŁUKAC CHŁODNICE KLIMY ,TA PIERWSZA .PRZY ZDERZAKU I SPUSCIC WENTYLEM TROCHE CZYNNIKA.
  • Odpowiedz

zielak1979

2010-07-14, 17:42:24
Nowy użytkownik
Witam.
W te upalne dni podstawą jest czysty skraplacz a wtedy układ będzie działał prawidłowo. Najlepiej zastosuj chemię do mycia i spłucz wodą, a wtedy HP na pewno zejdzie.

Pozdrawiam ZIELAK.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-07-14, 19:51:45
Top użytkownik
lechu7 napisał(a):Witam ,RADZIŁBYM RACZEJ NIC NIE DOBIJAĆ BO PRZY TYCH WYSOKICH TEMPERATURACH TO RACZEJ ,TRZEBA SPUSCIC CONIECO . JAK NIE MA FACHOWCÓW TO RADZE PRZEPŁUKAC CHŁODNICE KLIMY ,TA PIERWSZA .PRZY ZDERZAKU I SPUSCIC WENTYLEM TROCHE CZYNNIKA.
Chyba Cie troche poniosło kolego.Co rozumiesz pod pojęciem "przepłukać chłodnicę klimy"? oraz spuściś wentylem trochę czynnika.Ręce opadają.
  • Odpowiedz

lechu7

2010-07-19, 14:22:19
Nowy użytkownik
Tadeusz4321 napisał(a):
lechu7 napisał(a):Witam ,RADZIŁBYM RACZEJ NIC NIE DOBIJAĆ BO PRZY TYCH WYSOKICH TEMPERATURACH TO RACZEJ ,TRZEBA SPUSCIC CONIECO . JAK NIE MA FACHOWCÓW TO RADZE PRZEPŁUKAC CHŁODNICE KLIMY ,TA PIERWSZA .PRZY ZDERZAKU I SPUSCIC WENTYLEM TROCHE CZYNNIKA.
Chyba Cie troche poniosło kolego.Co rozumiesz pod pojęciem "przepłukać chłodnicę klimy"? oraz spuściś wentylem trochę czynnika.Ręce opadają.
Witam ,rozumie pod tym zewnetrzne przepłukanie skraplacza ,oczywiscie.
  • Odpowiedz

renegat35

2010-07-19, 18:38:44
Użytkownik
Banita dobre, dobre :lol:
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-07-19, 19:11:44
Top użytkownik
Lechu.Umycie skraplacza ok.Natomiast jeżeli w układzie jest taka ilość czynnika, jak zaleca producent auta to upuszczać nie ma sensu, bo to nic Ci nie da.Temperatury spadną i co wyślesz znowu klienta na dopełnienie?
Należy też sprawdzić wydajność wentylator.
  • Odpowiedz

lechu7

2010-07-20, 08:45:03
Nowy użytkownik
Tadeusz4321 napisał(a):Lechu.Umycie skraplacza ok.Natomiast jeżeli w układzie jest taka ilość czynnika, jak zaleca producent auta to upuszczać nie ma sensu, bo to nic Ci nie da.Temperatury spadną i co wyślesz znowu klienta na dopełnienie?
Należy też sprawdzić wydajność wentylator.
Tadku ,miałem kilka takich przypadków .Ostatnio gdy temperatury były ok.35 ' .Szczególnie jest to powtarzalne w chłodnictwie samochodowym ,przy uzyciu gazu 404 A i gaz ten szczególnie się rozpreza przy wysokich temperaturach i zaleznie od sposobu montazu agregatu nie wiadomo do końca ile dokładnie ma byc czynnika [ dłuzsze lub krótsze przewody ] Pozdrawiam .Lechu.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-07-20, 19:54:45
Top użytkownik
Nie rozumiem-uzywasz 404 a w klimie samochodowej?
  • Odpowiedz

lechu7

2010-07-21, 09:38:28
Nowy użytkownik
Nie używam 404 a do klimy samochodowej !!! Tylko jak zapewne wiesz,404 a składa sie tez z 134 a i pod wpływem temperatury się rozpręża .W np. BUSACH jest ok 3kg 134 a i przy wysokich temp. jak go ' przybedzie ' 10% to wyłączy układ czujnik wysokiego cisnienia i nie działa. O to mi chodzi.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa