Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Instalacja z możliwością rozłączania - wstawianie zaworków

14 Odpowiedzi, 12611 Wyświetleń

JGX

2010-07-15, 12:18:24
Użytkownik
Witam, mam taki problem - będe zakładał klime LG w ten sposób że ja fizycznie założe obydwie jednostki, przeprowadze przez sciane przewody a fachowiec przyjdzie zrobi próżnie nabije i ew. poprawi co trzeba i uruchomi - z pewnych wględów bardzo mi zależy aby na jesień można było zdjąć jednostke wewnętrzną i dlatego chciałbym wlutować w przewody zaworki ( na dwie strony czyli parownik i skraplacz) które pozwoliły by na odłłączenie jedn. wew. z jak najmniejszą stratą czynnika z układu tak aby po ponownym podłączeniu nie trzeba było odrazu dobijać klimy, prosze o rade jak to konretnie wykonać i na jakich zaworkach (za konkretne linki z góry dzięki) chciałbym aby to było coś w stylu takich klim do samodzielnego montażu gdzie są takie szybkozłączki lub odkręcane kluczem płaskim zaworki a w ostateczności jakieś tradycyjne zawory po zakręceniu których można by odłączyć przewody
pozdrawiam i prosze o pomoc
  • Odpowiedz

crocens

2010-07-15, 12:27:07
Top użytkownik
Nie musisz montować żadnych zaworków. Odpowiednie zawory są już przy jednostce zewnętrznej i one wystarczą, by ściągnąć freon i nie tracić ani grama. Fachowiec Ci to zrobi. Natomiast montowanie dodatkowych zaworków to tylko namnażanie miejsc, gdzie czynnik chłodniczy może uciec.
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-15, 12:29:12 przez crocens.)
  • Odpowiedz

JGX

2010-07-15, 13:18:48
Użytkownik
crocens napisał(a):Nie musisz montować żadnych zaworków. Odpowiednie zawory są już przy jednostce zewnętrznej i one wystarczą, by ściągnąć freon i nie tracić ani grama. Fachowiec Ci to zrobi. Natomiast montowanie dodatkowych zaworków to tylko namnażanie miejsc, gdzie czynnik chłodniczy może uciec.
no niby tak ale nie chciałbym być zależny od fachowca 2 razy do roku bo to kosztuje i to pewnie nie mało, a jakie urządzenia są potrzebne do ściągnięcia i powtórnego naładowania czynnika - mam wuja który naprawia lodówki i inne agd i może dysponuje takimi i mógłbym pożyczać?
  • Odpowiedz

KlimTech

2010-07-15, 13:57:38
Użytkownik
hehe nas sie pytasz czy twoj wujek ma taki sprzet i Ci go pozyczy ? Smile hehe kup sobie pompe i manometry Smile bedziesz samo to robil Smile
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

JGX

2010-07-15, 15:33:14
Użytkownik
KlimTech napisał(a):hehe nas sie pytasz czy twoj wujek ma taki sprzet i Ci go pozyczy ? Smile hehe kup sobie pompe i manometry Smile bedziesz samo to robil Smile
hehehehe - bardzo śmieszne wesołku - jak z tego żyjesz i zawistnie nie chcesz pomóc to OK - rozumiem Cię to Twój chleb, masz mieć prawo do takiego podejścia ale po wulgarne słowo zabiersz głos?
Oczywiście że pomysł z pożyczaniem to raczej niewypał - wracam do pierwotnogo planu - układ z zaworkami - jeśli ktoś jest w stanie BEZ KORZYŚCI MATERIALNYCH pomóc z góry dziękuje.

off topic- nie rozumiem sytuacji na tym forum - każde forum z założenia jest aby ludzie ludziom pomagali w pewnych sprawach, na tym forum jest bardzo wielu zawodowców którzy tępią ludzi próbujących coś wykonać samodzielnie, jak pisałem powyżej mają do tego prawo ale w takim razie PO CO TO FORUM ISTNIEJE W TAKIEJ FORMIE? Przecież powinno się opisać je że jest tylko dla zawodowców a amatorzy za friko nie dostają tu pomocy i sprawa byłaby prosta a tak to moralnie jest w/g mnie do dupy - jeśli traktujemy forum jako miejsce zdobywania klientów jest git jak ktoś prosi o pomoc w samodzielnym zrobieniu czegoś to krzyk że samemu to beeee
pozdro
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-15, 16:06:38
Moderator
Witam. My jesteśmy po to aby pomagać i pomagamy ale nie za darmo. Ale to w jaki sposób napisałeś ostatni post " bez korzyści materialnych" to troszeczkę przegiąłeś. Co do zaworków to czegoś takiego się nie zakładało nie zakłada i nie będzie zakładało do splitów!!!!!!!! Są fabryczne zawory serwisowe i wystarczy. Na tysiące urządzeń nie spotkałem się abym coś takiego widział w splicie. Pzdr
  • Odpowiedz

byniom

2010-07-15, 16:38:36
Moderator
Bo widzisz , ty chcesz mieć za darmo a my mamy nic nie zarobić. Mamy rodziny i z tego żyjemy.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

grzem

2010-07-15, 18:16:05
Nowy użytkownik
Sugeruję odpuścić sobie zaworki, kupić splita z szybkozłaczkami. Nie będzie to aż LG i opinię na tym forum będzie miał najgorszą, ale...
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-07-15, 19:39:33
Top użytkownik
JGX napisał(a):PO CO TO FORUM ISTNIEJE W TAKIEJ FORMIE? Przecież powinno się opisać je że jest tylko dla zawodowców a amatorzy za friko nie dostają tu pomocy i sprawa byłaby prosta a tak to moralnie jest w/g mnie do dupy - jeśli traktujemy forum jako miejsce zdobywania klientów jest git jak ktoś prosi o pomoc w samodzielnym zrobieniu czegoś to krzyk że samemu to beeee
pozdro
Witam

To jest forum branżowe. Wymieniają się na nim doświadczeniem ludzie z branży klimatyzacyjnej, chłodniczej, grzewczej. Nie jesteś z tej branży więc nikt nie będzie Cię instruował jak poparzyć sobie palce lub twarz. Kolega napisał Ci że jest to bezsensu i tak się nie robi. Drugi napisał Ci że wystarczą fabryczne zawory serwisowe ale trzeba mieć sprzęt. Trzeci nie z branży zaproponował najlepsze rozwiązanie z szybko złączkami. Więc uzyskałeś to co chciałeś i będziesz sobie za darmo rozłączał. Mam nadzieje że Twoi klienci nie są internetowi i mają wszystko za darmo.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-07-15, 21:50:04
Moderator
JGX napisał(a):no niby tak ale nie chciałbym być zależny od fachowca 2 razy do roku bo to kosztuje i to pewnie nie mało, a jakie urządzenia są potrzebne do ściągnięcia i powtórnego naładowania czynnika - mam wuja który naprawia lodówki i inne agd i może dysponuje takimi i mógłbym pożyczać?
Np klucz nastawny i imbusy. To do zdjęcia j.w. Do założenia i uruchomienia to już manometry, pompa próżniowa, klucz nastawny i imbusy :-)
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-07-15, 21:53:45
Moderator
Albo takie coś http://elgracool.pl/pl,product,159555,za...210,2.html , ale nie wyobrażam sobie sterczących tak zaworów...
A można wiedzieć dlaczego będziesz co sezon ściągał i zakładał jednostkę wewnętrzną?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-15, 21:54:04 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

JGX

2010-07-16, 06:20:09
Użytkownik
Witam, - no i sprawa się wyjaśniła - jak napisał jeden z kolegów jest to forum branżowe więc dla zawodowców więc nie dziwię się podejścia wielu userów do amatorszczyzny za darmochę ALE SKĄD MOGŁEM TO WIEDZIEĆ? Podczas rejestracji ani w FAQ-u nie spotkałem się z taką informacją (choć może żle szukałem???) gdybym wiedział nie rejestrował bym się i nie próbował uzyskać porad, więc poprostu zaszło nieporozumienie - urażonych i zbulwersowanych próbą wyciągnięcia informacji przepraszam i nie pozostaje mi nic innego jak zlikwidować konto i poszukać jakiegoś forum dla amatorów, choć tak sobie myślę że chyba takiego nie znajde bo ilu w końcu ludzi może mieć za hobby zajmowanie się swoją klimą? Chyba że coś znacie i zapodajcie linka
za pomoc dziękuje i pozdrawiam

p.s. na koniec - klime (jednostke wewnętrzną) musze (musze zadużo powiedziane ale chciałbym) ściągać ponieważ żona baaardzo nie chce się zgodzić na szpecącą (jej zdaniem!) jednostkę na ścianie więc obiecałem jej że będzie wisieć tylko w lato - i to jest warunek który dla św. spokoju chciałbym spełnić Smile a że mieszkam w blokach na ostatnim 4 p. to naprawdę są dni że już nie idzie wytrzymać bez klimy, aby spełnić żądania żonki kupiłem przenośnego splita z plecakiem ale ten z kolei nie daje mi spać Sad dlatego tak kombinuje z tym Splitem, może komuś się to wydawać śmieszne ale dla mnie święty spokój (żona Smile Smile jest najważniejszy

zapomniałem - moi klienci to ludzie którzy nie potrafią poradzić sobie z komputerem (i całą otoczką) i choć m/i z tego żyje na wielu forach jeśli potrafie staram się pomagać, jeśli zadzwoni znajomy znajomego też pomoge i dopiero na końcu mówie -"Jeśli Pan/Pani jednak nie poradzi sobie prosze zadzwonić i odpłatnie usterke usune, co innego firmy - (nie z branży bo koledze z branży zawsze pomoge jeśli potrafie) - pozostałym firmom za darmoche nie pomoge
pozdro 4all
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-16, 06:33:02 przez JGX.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-07-16, 07:26:23
Top użytkownik
Witam

To właśnie jest podobnie jak w Twojej branży. Wiele rzeczy można wytłumaczyć przez telefon. Ja nie miałem do czynienia z szybko złączkami w instalacji chłodniczej, ale wydaje mi się że są dla laika najbezpieczniejsze. Ingerowanie w instalację chłodniczą przy nie umiejętnym podejściu może spowodować poważne poparzenie. Doznałem kiedyś takiego więc wiem z autopsji. Raczej nikt by nie wpuszczał Ciebie na minę świadomie. Jest poza tym wiele innych zagrożeń jak np. wysokie napięcie które potrafi wypalić w palcu niezłe znamię, spowodować upadek z drabiny...
Na tym forum udziela się wszystkim odpowiedzi ale nie zawsze pełnej. Jeżeli pyta laik o dobór klimatyzacji to nie ma zagrożenia, jeżeli pyta branżowiec uzupełnienie instalacji czynnikiem rozumiemy że jest przygotowany sprzętowo i merytorycznie do tego. Jakbyś spytał o czyszczenie jednostki wewnętrznej to byśmy Ci bez wahania odpowiedzieli ale uzupełnienie czynnika to już poważniejsza sprawa.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

barbie

2010-07-17, 19:15:56
Top użytkownik
kup klimę podokienną na zimę ją sam wymontujesz .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa