Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z klimatyzacją czy słaba wydajność LG

14 Odpowiedzi, 18941 Wyświetleń

michol

2010-07-16, 05:32:39
Nowy użytkownik
Witam wszystkich na forum, jestem całkowitą nogą w kwestii klimatyzacji, dlatego zwracam się do WAS - Fachowców.

Od dwóch dni mam zainstalowaną klimatyzację split LG S18AT 5,3kW. Instalacja została założona przez "fachowca" na poddaszu z ok. 40m2 - strona od południa. Problem polega na tym że ciężko mi zbić temperaturę do 20 C, nawet po południu, kiedy słońce nie świeci na agregat.
1 Czy jest to spowodowane włączeniem funkcji inwerter - oszczędzanie?
2 Klimatyzacja jest podłączona pod instalację 1,5mm2 - ma to coś z tym wspólnego ?
3 Klimatyzacja mocno dmucha ale nie jestem pewien czy powietrze wylatujące jest mocno wychłodzone. Jest to możliwe że np. jeśli temperatura na zewnątrz spadnie poniżej zadanej na pilocie, to nawiewnik tylko wdmuchuje powietrze z dworu. Albo może nie ma dosyć gazu w instalacji. Fachowiec bowiem był tylko taki jakiego mogłem o tym czasie krótkoterminowo dorwać. Wiem że zakłada klimatyzację, ale jeśli ktoś taki nie ma pojęcia ile klimatyzację pobierają prądu, zostawia syf po sobie i tak naprawdę nie wie co to inwerter /Co to jest w ogóle?/ to co to za fachowiec. Po za tym oczywiście nie miał żadnych urządzeń mierniczych. Przy przecięciu rurek od nawiewnika wyleciał gaz - powiedział że to tylko azot. W każdym razie nie mam zaufania czy z tą klimą jest teraz wszystko w porządku - może brakuje czynnika chłodzącego. Proszę pomóżcie mi. Mieszkam w lubuskim koło Wolsztyna.
Ten fachowiec nie wystawił mi rachunku i nie mam tym samym gwarancji?!!!
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-16, 05:42:07
Moderator
Witam. Sprawdź jak możesz termometrem jaka jest temperatura nadmuchy z klimatyzatora. Ustaw klimę na minimalną temperaturę i wolne obroty wentylatora i mierz. Po drugie czy leci skroplina? Jak nie leci to już pierwszy objaw że coś jest źle bo teraz w te ostatnie dni to woda leci strumyczkiem z rurki. Instalacja powinna być podłączona pod 2.5mm2 więc jest źle ale nie ma to wspólnego z chłodzeniem a jedynie kabel się tak nagrzeje że się przetopi i najwyżej zwarcie albo coś się spali. Invertera nie włączacz bo to sprężarka inverterowa czyli sama sobie dobiera moc aby osiągać zadaną temperaturę. Klimatyzator pobiera tyle prądu ile ma napisane na urządzeniu na tabliczce znamionowej. parownik powiedzmy ok 40-80wat a skraplacza ok 2.500 wat a to wystarczy przeczytać Smile... Sprawdź temperaturę i zobacz czy skrapla się woda i podaj te dane. Pzdr
  • Odpowiedz

byniom

2010-07-16, 05:45:45
Moderator
zmierz temperaturę wylotu i wlotu powietrza z jednostki wewnętrznej to wstępinie coś ci powiemy.
1- inverter to typ sprężarki a nie funkcji . Inverter polega na tym że sprężarka pracuje na takich obrotach jakie w danej chwili potrzebuje tłumacząć to tak w wielkim skrócie
2- nie ma.
3- może być mało czynnika alebo inne przypadłości.
Podaj te temperatury.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

michol

2010-07-17, 11:03:53
Nowy użytkownik
Witam, dzięki za szybkie odpowiedzi. Więc temperatura bezpośrednio na wyjściu (przykleiłem termometr bezpośrednio do nawiewnika) wynosi 10 stopni Celsiusza. Wody wylatuje naprawdę dosyć sporo.
1 Czy jest ta temperatura OK?
2 Czy jest to możliwe że moja klimatyzacja na niskich obrotach ciągnie 0,9kW (przypominam że jest to 5,3kW mocy chłodniczej), a na max. 1,7 kW?
3 Jak często trzeba zalanczać auto clean - zdaje się że jest to wysuszanie (opróżnianie jednostki wewnętrznej)? -
4 W ile czasu , i czy w ogóle taka klimatyzacja potrzebuje aby zbić temperaturę z 28 stopni do 20? Powierzchnia ok. 40m2 i poddasze z stromym dachem. Pytam się bo czytałem częściowo na forum że u niektórych w 0,5 do 1 godziny to trwa - u mnie wydaje się to chyba nie możliwe chociaż fachowiec polecał mi nawet klimę z 3,5kW, a ja wziełem jeszcze mocniejszą?
Pozdrawiam i dzięki za posty
  • Odpowiedz

KlimTech

2010-07-17, 11:26:47
Użytkownik
Michol fachowiec a fachowiec to dwie rozne osoby Tongue Ostatnio spotkalem sie z takim problemem. Koles skarzyl sie ze mu klima wcale nie chlodzi, po rozebraniu zewnetrznej maszynki okazalo sie ze sprezarka padla. Malo tego fachowiec, ktory montowal instalacje zapomnial odkrecic gazow Smile i uklad chodzil bez freonu Smile Moze to ten sam ? Smile
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

wally

2010-07-17, 11:42:31
Użytkownik
michol, moim zdaniem takie brednie jak schladzanie pokoju z 28 na 20stC w ciagu 0.5-1h mozesz spokojnie wlozyc miedzy bajki i smiac sie z nich - to po prostu niemozliwe. Popatrz na kubature pomieszczenia i chocby na wydajnosc temperaturowa klimatyzatora oraz jego wspolczynnik przeplywu powietrza.

Sam piszesz ze mieszkach na poddaszu ze stromym dachem- mam dokladnie takie same warunki tylko nieco mniejszy pokoj bo ok 30mkw i poczciwym splitem 3.5kW zbije w godzine max 2-3stC ale odczucie chlodu potegowane jest przez wysuszenie powietrza dzieki czemu, bardzo komfortowo czujesz sie juz przy 24-25stC gdy wczesniej miales 28-29stC.

Co do temperatury z kratek, to moja swiezo zamontowana tochibka 3.8kw na najnizszym biegu i temp w pokoju ok 28-29st jest w stanie zejsc do ok 6 stC po ok 30 minutach pracy ale juz na 2 czy 3 biegu temp z kratek wzrasta do 8-9. Wiadomo, im dluzej bedzie chodzila, tym nizej zejdzie w koncu bedzie miala do schlodzenia coraz chlodniejsze powietrze.

Polecam zamontowac zaluzje w oknach i rolety z warstwa odbijajaca promienie sloneczne w oknach dachowych. Glupie pytanie, rozumiem ze masz zamkniete okna?
  • Odpowiedz

michol

2010-07-17, 11:51:25
Nowy użytkownik
wally napisał(a):michol, moim zdaniem takie brednie jak schladzanie pokoju z 28 na 20stC w ciagu 0.5-1h mozesz spokojnie wlozyc miedzy bajki i smiac sie z nich - to po prostu niemozliwe. Popatrz na kubature pomieszczenia i chocby na wydajnosc temperaturowa klimatyzatora oraz jego wspolczynnik przeplywu powietrza.

Sam piszesz ze mieszkach na poddaszu ze stromym dachem- mam dokladnie takie same warunki tylko nieco mniejszy pokoj bo ok 30mkw i poczciwym splitem 3.5kW zbije w godzine max 2-3stC ale odczucie chlodu potegowane jest przez wysuszenie powietrza dzieki czemu, bardzo komfortowo czujesz sie juz przy 24-25stC gdy wczesniej miales 28-29stC.

Co do temperatury z kratek, to moja swiezo zamontowana tochibka 3.8kw na najnizszym biegu i temp w pokoju ok 28-29st jest w stanie zejsc do ok 6 stC po ok 30 minutach pracy ale juz na 2 czy 3 biegu temp z kratek wzrasta do 8-9. Wiadomo, im dluzej bedzie chodzila, tym nizej zejdzie w koncu bedzie miala do schlodzenia coraz chlodniejsze powietrze.

Polecam zamontowac zaluzje w oknach i rolety z warstwa odbijajaca promienie sloneczne w oknach dachowych. Glupie pytanie, rozumiem ze masz zamkniete okna?

Oczywiście mam rolętę zewnętrzną (okno plastikowe) i w dwóch dachowych oknach roletki wewnętrzne z powierzchnią odbijającą. Po prostu interesowało mnie jak to jest możliwe że komuś schładza tak szybko - jeśli jest to jednak temperatura odczucia to u mnie też jest Ok.
Dla mnie było ważne się upewnić czy klima którą mam jest w pełni wydajna, gdyż musiałem specjalnie załatwić rusztowanie (18 lasek) żeby w ogóle móc zamontować tą klimę, i nie chcę tego rozbierać dopuki nie będę pewien że wszystko jest w porządku!!!
Czy temperatura wyjściowa 10 stopni C jest OK - jest to u Was tak samo?
  • Odpowiedz

exec

2010-07-17, 13:12:14
Nowy użytkownik
Ja dziś mam na wyjściu 10 stopni przy temp zewnętrznej 38 i wewnętrznej 25 stopni, także z Twoją klimą jest wszystko ok.
  • Odpowiedz

michol

2010-07-17, 14:57:45
Nowy użytkownik
A jak jest z tą wydajnością i Autocleanem?
  • Odpowiedz

byniom

2010-07-17, 16:46:18
Moderator
autoclean służy do tego że po wyłączeniu chłodzenia wentylator jednostki wewnętrznje pracuje jeszcze jakiś czas aby osuszyć parownik , dzięki czemu nie rozmnażają się grzyby na parowniku. Co do wydajności to masz dobrą. Dokładnie wydajności nie da się zmierzyć gdyż wszystko zależy od kilku czynników. Możesz mierząc odpowiednie punkty stwierdzić jaką wydajność ma w danej chwili. Jeżeli masz klimę ustawioną na najwyższy bieg wentylatora i w pomieszczeniu masz 28st a na wyjściu 10 to wydajność klimy w tym momencie ma około 6,2 kw ale jeżeli klimatyzator zacznie schładzać bardziej pomieszczenie to ta moc ulegnie zmiejszeniu.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

barbie

2010-07-17, 18:58:24
Top użytkownik
czy w zimie ogrzejesz w ciągu godziny ten lokal grzejnikiem 5 KW ? .
  • Odpowiedz

michol

2010-07-19, 16:33:19
Nowy użytkownik
Panowie,
rozumiem co to jest Autoclean, jednak chciałbym wiedzieć czy możecie mi podać jakąś regułę, jak często muszę to przeprowadzać aby uniknąć zagrzybienia?

Dzieki
Michal
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-19, 16:35:06
Moderator
Minimum dwa razy w roku warto przeprowadzić konserwację i dezynfekcję urządzenia na wiosnę i jesień. Pzdr
  • Odpowiedz

Klima-Pol_pl

2010-07-21, 11:25:31
Nowy użytkownik
Zaleca sie przeprowadzanie konserwacji po każdym sezonie używania klimatyzatora. Odgrzybianie jest bardzo ważną rzeczą,nie zapominaj o tym. Czasem tylko trochę pleśni powoduje uszkodzenia których naprawa sporo kosztuje.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa