Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zamiana czynnika 410 na 407 podczas wymiany sprężarki.

8 Odpowiedzi, 9076 Wyświetleń

Hellraiser

2010-07-19, 12:22:26
Nowy użytkownik
Witam !!!

Mam problem znajomy naprawiał klimatyzacje, wymiana sprężarki (przystosowana na czynnik 410) w jednostce zewnętrznej. Po wymianie niby wszystko ok tylko, że jednostka zewnętrzna, a głównie sprężarka działa za głośno.

Czy może to jest przyczyna, że wcześniej był czynnik 410 i bez płukania instalacji tylko wypuszczenie gazu (teoretycznie nie powinno być go) został zastąpiony na czynnik 407.

Czy można podmienić te czynniki czy mam szukać innej przyczyny głośnej pracy klimatyzacji..

Pozdrawiam!!
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-19, 15:07:46
Moderator
A czy wymiana sprężarki była w osłonie Azotu? Bo jak się domyślam było lutowanie? Pzdr
  • Odpowiedz

mister

2010-07-19, 17:04:01
Zaawansowany użytkownik
a jaki niby wpływ na pacę sprężarki ma na tą chwilę lutowanie w osłonie azotu ? przestańcie pisać te książkowe bzdury . zmontowałem już nie jeden układ chłodniczy i wlutowałem mnóstwo sprężarek (nigdy w osłonie azotu) wszytko chodzi jak trzeba . myślę,że 95 % z was też tak robi i daleko ma azot.
  • Odpowiedz

barbie

2010-07-19, 18:12:20
Top użytkownik
czy była waga? ,jakie jest ciśnienie na ssaniu ?,jaki jest pobór prądu .
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-19, 18:16:25
Moderator
mister napisał(a):a jaki niby wpływ na pacę sprężarki ma na tą chwilę lutowanie w osłonie azotu ? przestańcie pisać te książkowe bzdury . zmontowałem już nie jeden układ chłodniczy i wlutowałem mnóstwo sprężarek (nigdy w osłonie azotu) wszytko chodzi jak trzeba . myślę,że 95 % z was też tak robi i w daleko ma azot.
W swojej firmie możesz lutować jak chcesz bo Ty dajesz na to gwarancję ale u mnie bez azotu roboty nie zrobisz a jak rurka lutowana wygląda w środku bez azotu to każdy wie. Życzę powodzenia
  • Odpowiedz

klimakielce

2010-07-20, 13:40:35
Nowy użytkownik
tommatiz napisał(a):
mister napisał(a):a jaki niby wpływ na pacę sprężarki ma na tą chwilę lutowanie w osłonie azotu ? przestańcie pisać te książkowe bzdury . zmontowałem już nie jeden układ chłodniczy i wlutowałem mnóstwo sprężarek (nigdy w osłonie azotu) wszytko chodzi jak trzeba . myślę,że 95 % z was też tak robi i daleko ma azot.
W swojej firmie możesz lutować jak chcesz bo Ty dajesz na to gwarancję ale u mnie bez azotu roboty nie zrobisz a jak rurka lutowana wygląda w środku bez azotu to każdy wie. Życzę powodzenia
Zgadzam sie z kolegą pare takich głupich napraw sam miałem , niby zaspawane ładnie pieknie ale 50% przedmuchu było... tak sie u nas własnie pracuje a puzniej sie człowiek głowi co i jak...
  • Odpowiedz

mg

2010-07-20, 20:03:35
Top użytkownik
Ja też nie mam czasu na osłony azotem, ale zasady dobrej praktyki... Wink
  • Odpowiedz

mg

2010-07-20, 20:28:26
Top użytkownik
Banita napisał(a):
mg napisał(a):Ja też nie mam czasu na osłony azotem, ale zasady dobrej praktyki... Wink
Czy skutki porównania jednej i drugiej praktyki porównywałeś ?Ten sam efekt daje lutowanie dmuchając w rurociąg po każdym etapie spawu.Lutowanie pod osłoną niewybacza błędów niedoświadczonych mających do czynienia z lutem.
Nie porównywałem skutków bo nigdy się z nimi nie spotkałem. Ale zasady dobrej praktyki...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa