witam, jestem nowy i zielony w temacie. potrzebuje wychłodzić pomieszczenie około 220m2 (restauracja) wysokie na około 3,5m... robimy wesela i jest masakra.... 27 stopni mamy na sali... wyczytałem ze na około 200m2 potrzeba klimy 30kw a koszt to około 10tys...... mozecie mi podpowiedziec mniej więcej co byłoby lepiej... założyc jedna wielką czy kilka mniejszych... bo cienka z kasą :] pozdrawiam...
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
zielony pyta o klimatyzacje
13 Odpowiedzi, 12674 Wyświetleń|
Jak jest mozliwosc to kilka mniejszych bo to ekonomicznie w przyszłosci
Jak nie bedziesz potrzebował tyle chlodu to właczysz jedna lub dwie a przy jednej duzej to chłodzisz calosc i czasami bez potrzeby.
30 kW mocy chłodniczej za 10 tys, ale jakiej waluty
?
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
ee seniorbiovital vibovit... 10 tys to bym chciał ;] a jakbym miał to waliłbym prosto to firm od klim a nie pytał na forum co taniej i ekoniomiczniej..., :]
ps... moge prosic o jakies nazwy produktów jakie klimy powinny byc??? ktos pisał ze lepiej 2-3-4 mniejsze klimy bo lepiej bedzie.. proszę o podanie modeli co i jak... jesli to sprzeczne z forum to na prv lub gg 6479068 (djmaras) dzięki pozdrooo
Jest jedna możliwość aby za tą kasę zainstalować około 30kW. kup na al...o 4 klimy po 7,5 kw i zamontuj je sam, proste!
Moim zdaniem zebrałeś już oferty, i dusisz do granic, otóż granica to około 16,5 tysiąca brutto z montażem ,,przez ścianę", na chińczykach. Tak w ogóle to 30kW jest ,,na styk". slawianka napisał(a):witam, jestem nowy i zielony w temacie. potrzebuje wychłodzić pomieszczenie około 220m2 (restauracja) wysokie na około 3,5m... robimy wesela i jest masakra.... 27 stopni mamy na sali... wyczytałem ze na około 200m2 potrzeba klimy 30kw a koszt to około 10tys...... mozecie mi podpowiedziec mniej więcej co byłoby lepiej... założyc jedna wielką czy kilka mniejszych... bo cienka z kasą :] pozdrawiam... kolego chybaźle wyczytałeś 220m2 a gdzie oświetlenie i 100lub więcej rozbrykanych ludzi i temp powyżej normy bo każdy naprany %%% , dotego oswietlenie /doświetlenie halogenami... Ja na taką sale tyle że ciut większa 4x 16kw ( i tak średnio daje rade)będzie dokładka jeszcze jednej sztuki Polecam podsufit i sprawdza sie w 1000% można śmiało montować lenoox itp jak to chodzi tylko w wekendy przy full mocy pochodzi lata
Powierzchnia do schłodzenia jest duża,przez co proponuje założyć kilka mniejszych klimatyzatorów,głównie z praktycznych względów,koszty utrzymania takich urządzeń również będa mniejsze niż jednego dużego.
troche zróżnicowane te odpowiedzi ... jeden piszze ze 30kw teoretycznie da rade inny pisze ze 4x16kw... wszyscy piszecie ze lepiej kilka mniejszych niz jedna ... ekonomia... natomiast będę wdzięczny za sprecyzowanie mocy klimy.... (znajomy mówił ze wystarczy mi 7kw... hehe nie wiem zupełnie kto ma racje)
i pytanie jeszcze jedno; załóżmy ze kupie 7kw kilka sztuk klimatyzatorów to czy da rade ogrzać nimi salę?? jak bedzie załóżmy 7kw 14kw 21kw itd... ile powinienem miec by dało rade podnieśc temperaturę na sali przy normalnej zimie (nie mówie o tej co była teraz hehe) bo mamy ogrzewanie olejowe i piedziądz na grzanie idzie nie z tej ziemi a i tak nie dawało rady tej zimy... grzalismy zaledwie do 22'C... tyle pozdrawiam
Twierdzisz ze +22stC w zimie na sali weselnej do komfortowa temperatura? Niezle... Poza tym, odpowiedz na pytanie, co oznacza ogrzewanie przy "normalnej zimie" - czy chodzi Ci o podniesienie temp. przed sezonem grzewczym czy grzanie bez wykorzystania innego zrodla ciepla. Nie wiem jak inne ale w moim przypadku splity z pompa ciepla ktore mam w domu, dzialaja jedynie do -7stC wiec wybacz ale jesli przyszloby mi majac Twoja sale, zrobic sylwestra to chocby skaly sraly nie dalbym rady. Nie jestem absolutnie zadnym fachowcem tyko uzytkownikiem ale zanim zaczniesz pytac, serio poczytaj troche postow na czym polega klimatyzacj, jak wyglada jej montaz, jakie sa rodzaje urzadzen i jak dopiera sie ich wydajnosc. To bardzo pomaga, uwierz mi
w domu masz 24 zimą i jest ok.. ale na sali weselnej w sylwestra 22 było na "dzień dobry"... jak zeszło sie 80 ludzi wzrosło do 25-26 i juz ludziom za gorąco...
w domu zima mam 20-21, jesli bawilbym sie przy 22 bym padl po godzinie - chcialem raczej pokazac ze ta temp jest po prostu za wysoka a nie za niska
no to masz zimno w domu :]
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY