Witam.
Na wstepie chcialbym wszystkich Powitać.
Od jakiegoś czasau mialem klimatyzator przenośny,lecz uznałem że najlepszym rozwiazaniem będzie montaż jakiegoś Splita.
Prosiłbym o dobranie czegoś w miare w niskiej cenie (za duże ostatnio wydatki,wiec nie moge sobie pozwolić na coś extra)
Kwota 600-800zł
Pomieszczenie 20-25m2
Wysokosc 2,5m
Okno po stronie zachodniej
4 piętro wiec sufit to już niestety czarna papa
1 TV
1 Laptop
W pomieszczeniu 2 czasami 3 osoby.
Mam problem z odprowadzeniem skroplin grawitacyjnie,gdyż nie mam obok okna rynny pionowej.
Najlepsze rozwiazanie to 50cm wyzej do rynny (może są jakies pompki które pomogły by to wykonac)
Chcialbym zamontowac to urządzenie we własnym zakresie (wiec prosze o wskazanie klimatyzatora do samodzielnego montażu) i prosilbym o podstawowe wskazówki czego należy przestrzegać.
Chciałbym zamontowac częsc wewnętrzną okolo 1m od okna i przewody wyprowadzić na zawnątrz.Czy przewody można schować w scianę ? czy muszą byc pod jakims kątem itp.Część zewnątrzna bedzie albo obok okna,lub na dachu ( zobaczymy na jakie warunki zgodzi sie Administrator).Nie montowalem nigdy czegoś takiego wiec liczę na Waszą pomocną dłoń.
Na wstepie chcialbym wszystkich Powitać.
Od jakiegoś czasau mialem klimatyzator przenośny,lecz uznałem że najlepszym rozwiazaniem będzie montaż jakiegoś Splita.
Prosiłbym o dobranie czegoś w miare w niskiej cenie (za duże ostatnio wydatki,wiec nie moge sobie pozwolić na coś extra)
Kwota 600-800zł
Pomieszczenie 20-25m2
Wysokosc 2,5m
Okno po stronie zachodniej
4 piętro wiec sufit to już niestety czarna papa
1 TV
1 Laptop
W pomieszczeniu 2 czasami 3 osoby.
Mam problem z odprowadzeniem skroplin grawitacyjnie,gdyż nie mam obok okna rynny pionowej.
Najlepsze rozwiazanie to 50cm wyzej do rynny (może są jakies pompki które pomogły by to wykonac)
Chcialbym zamontowac to urządzenie we własnym zakresie (wiec prosze o wskazanie klimatyzatora do samodzielnego montażu) i prosilbym o podstawowe wskazówki czego należy przestrzegać.
Chciałbym zamontowac częsc wewnętrzną okolo 1m od okna i przewody wyprowadzić na zawnątrz.Czy przewody można schować w scianę ? czy muszą byc pod jakims kątem itp.Część zewnątrzna bedzie albo obok okna,lub na dachu ( zobaczymy na jakie warunki zgodzi sie Administrator).Nie montowalem nigdy czegoś takiego wiec liczę na Waszą pomocną dłoń.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
. Po pierwsze nie kupisz czegoś dobrego do ceny 800 pln brutto. sam nie zamontujesz bo stracisz gwarancję a o narzędziach nie będę pisał bo koszt narzędzi do takiego montażu to kilka ładnych tysięcy. Pompki sa możliwe które wypompują Tobie wode ale są awaryjne i czasem ciekną. Linię chłodnicza możesz ukryć w bruzdach. Strona zachodnia to istny skwar + dach to juz masakra więc urządzenie t minimum 3.5kW. To co czasem jest napisane gdzieś w ofertach odnośnie klimatyzacji żę do samodzielnego montażu to ściema handlowa. W końcu my sami montujemy ale mamy na to certyfikaty i zaświadczenia że możemy to montować. Tak to wygląda. urządzenie średniej klasy licz na ok 2000pln + montaż ale ceny zależne od regionu Polski. Skąd jesteś?