Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Śmierdząca klimatyzacja

13 Odpowiedzi, 24939 Wyświetleń

kaspro1

2010-07-27, 18:03:03
Nowy użytkownik
Witam,
Nie mogę poradzić sobie ze smrodem wydobywającym się z kratek nawiewów w audi A4 2003r. Zacząłem od oddania samochodu do "profesjonalnego" serwisu klimatyzacji, gdzie rzekomo wyczyścili klimę ale na pół dnia, później smród wrócił a firma twierdzi że nic nie zrobi bez rozebrania całego układu, dodam że przez smród było czuć zapach standardowej pianki do czyszczenia klimy. Następnie sam zacząłem czyścić różnego rodzaju piankami między innymi środek keen-flo, cliny itp. środek firmy wurth. Stosowałem przy tym standardową procedurę odczekać chwile włączyć klime itd. dostałem się też przez mały otworek za schowkiem bezpośrednio do parownika. Wszystko pomaga góra na dzień. Ostatnio zakupiliśmy środek który ponoć stosują w serwisach suzuki, (nie pamiętam nazwy) w bańce 5l i do tego pistolet, podłączane pod sprężone powietrze. Dwa razy wykonaliśmy procedurę czyszczenia i pomogło na tydzień. Na dzień dzisiejszy smród dalej mi towarzyszy, najbardziej intensywny jest przy pierwszym uruchomieniu samochodu i przy tym klimy, jak chwile pochodzi klimatyzacja i wywietrzy się auto to jest ok, ale po wyłączeniu sprężarki "aromat" powraca i codziennie rano wsiadając do auta i włączając nawiew. Wymieniony jest filtr pyłkowy na nowy węglowy. Przewód odprowadzający wodę jest drożny. Nie ma też raczej możliwości by coś utknęło w kratkach. Wietrzyłem całe auto i sprawdzałem po deszczu czy nie ma wilgotnych dywaników, wszystko ok. Nie mam już koncepcji, nie chciałbym rozbierać całej deski bo jednak to nie stare auto i nie chciałbym czegoś zniszczyć, ale nie mam już żadnej koncepcji. Proszę o pomoc!!! Może jakiś bardziej skuteczny środek? Ozonowanie? - ponoć nieskuteczne. Może jakiś inny pomysł? Pomocy!!!!!!
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-07-27, 20:34:47
Top użytkownik
Ozonowanie.Włącz 2 x po 30 min na cyklu wewnętrznym i na 1 biegu wentylatora..Cykl trzydziestominutowy powtórz po 30 min.Będzie skuteczne.
  • Odpowiedz

kaspro1

2010-07-28, 06:43:23
Nowy użytkownik
Banita napisał(a):Czy niejest to auto nowe popowodziowe?
Samochód przyprowadziłem osobiści ponad rok temu z Niemiec, całe lato przejeździłem i nie było najmniejszego problemu. Problem pojawił się w tym roku.
  • Odpowiedz

kaspro1

2010-07-28, 06:46:00
Nowy użytkownik
Tadeusz4321 napisał(a):Ozonowanie.Włącz 2 x po 30 min na cyklu wewnętrznym i na 1 biegu wentylatora..Cykl trzydziestominutowy powtórz po 30 min.Będzie skuteczne.
Pewnie spróbuje ozonowania bo już nie mam innego wyjścia. Wyczytałem jeszcze gdzieś że czyścili parownik jakimś domestosem albo cifem antygrzybicznym i antybakteryjnym.
  • Odpowiedz

mg

2010-07-28, 16:44:57
Top użytkownik
Miałem podobny przypadek w A4 z tego rocznika, smród nieziemski Sad , myłem parownik środkiem
Tunap contra sept. Po tygodniu widziałem się z klientem i twierdził że już nie śmierdzi. Dziwna sprawa, może jakaś wada materiału albo konstrukcji auta.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-07-28, 20:18:55
Top użytkownik
Ja miałem karawana po trupkach.Godzina ozonu i pomogło
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-07-28, 20:22:36
Zaawansowany użytkownik
Najgorsze co jest mozliwe to kupic samochod w ktorym lezal trup dluzszy czas / rozkladal sie. Wtedy nie ma mocnych ...
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-07-28, 20:46:17
Top użytkownik
Robert81r napisał(a):Najgorsze co jest mozliwe to kupic samochod w ktorym lezal trup dluzszy czas / rozkladal sie. Wtedy nie ma mocnych ...
Nie miałem takiego "Szczęścia"
  • Odpowiedz

kaspro1

2010-07-30, 21:14:30
Nowy użytkownik
mg napisał(a):Miałem podobny przypadek w A4 z tego rocznika, smród nieziemski Sad , myłem parownik środkiem
Tunap contra sept. Po tygodniu widziałem się z klientem i twierdził że już nie śmierdzi. Dziwna sprawa, może jakaś wada materiału albo konstrukcji auta.
Możesz napisać w jaki sposób myłeś parownik?? wymontowałeś go? czy przez ten otwór?? Bo jak mi radzono przerobiłem ozonowanie, faktycznie jest świeższe powietrze w aucie i gdy chodzi klima jest ok, ale gdy włączę econ, a jeszcze ciepłe powietrze to masakra. Ozonowałem dwa razy, raz na temperaturze min i klimie przez 45 min a drugiego dnia na econ i temperaturze na max. i też 45 min. Po włączeniu econ i przy ciepłym nawiewie wciąż czuć.
  • Odpowiedz

mg

2010-07-30, 21:37:57
Top użytkownik
Coś mi się wydaje że możesz mieć problem z nagrzewnicą a nie klimatyzacją, na zimnym silniku odkręć korek od płunu chłodniczego silnika i powąchaj, jeśli to podobny zapach od tego który wydobywa się z kratek to masz rozwaloną nagrzewnice.
Parownik myłem sprężonym za pomocą specjalnej sondy bez demontowania parownika.
Czy nie brudzi (zatłuszcza) się przednia szyba szybciej niż normalnie?
PS ozon nie lubi temperatury powyżej 30'C Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-30, 21:41:17 przez mg.)
  • Odpowiedz

agrobim

2010-07-30, 22:16:14
Nowy użytkownik
robert81r napisał(a):Najgorsze co jest mozliwe to kupic samochod w ktorym lezal trup dluzszy czas / rozkladal sie. Wtedy nie ma mocnych ...
Wypycha się cały samochód chlebem na jedną noc i po sprawie

Ja stosuję ozonowanie. Wpierw wymieniam filtr. Jak jest w podszybiu to maksymalnie 3 cykle ozonowanie po 30 min z przerwami 15 min ( na włączonej klimatyzacji i obiegu zamkniętym). Zawsze daje rade. Inaczej jest gdy mikro filtr, umieszczony jest w okolicach schowka. Wtedy często zbiera się tam błoto (w niektórych modelach pojazdów). Czasem przedmuchanie powietrzem zrobi swoje (np kupa błota na dywanikach Smile), ale nie zawsze. Czasem ostatecznością jest rozkręcenie centralki i czyszczenie ręczne parownika i obudowy, tylko ze względu na błoto (czyli liście suche + skropliny z parownika + kurz = mega śmierdzące błoto).
Diagnozowanie usterek mechanicznych i elektronicznych naprawy układów klimatyzacji - klimatyzacja samochodowa - Sandomierz
  • Odpowiedz

kaspro1

2010-07-31, 10:12:49
Nowy użytkownik
mg napisał(a):Coś mi się wydaje że możesz mieć problem z nagrzewnicą a nie klimatyzacją, na zimnym silniku odkręć korek od płunu chłodniczego silnika i powąchaj, jeśli to podobny zapach od tego który wydobywa się z kratek to masz rozwaloną nagrzewnice.
Parownik myłem sprężonym za pomocą specjalnej sondy bez demontowania parownika.
Czy nie brudzi (zatłuszcza) się przednia szyba szybciej niż normalnie?
PS ozon nie lubi temperatury powyżej 30'C Wink
Też mi się tak wydaje, nie wiem czy to jest jakaś wskazówka ale ostatnio jeszcze raz zdemontowałem schowek włączyłem ogrzewanie na max-a nawiew na środek, zamknąłem kratki i zdjąłem korek zaślepiający (ten przy parowniku) i przez ten otwór wydobywało się świeże powietrze, a przez kratki smród więc wniosek z tego że śmierdzi coś od parownika dalej, następna jest nagrzewnica więc dlatego przeprowadziłem ozonowanie również przez nagrzewnice, ale skoro mówicie że ozon nie działa w temperaturze powyżej 30 stopni to pewnie nie skuteczne to było. Jeżeli chodzi o wyciek płynu to nie sądzę, szyby nie parują za bardzo jedynie podczas deszczu ale tylko gdy jest włączony econ, płynu nie dolewałem od kiedy mam ten samochód i stan jest ok, ale jeszcze go powącham. Czy błoto zrobiło się na parowniku? - myślę że nie filtr pyłkowy jedynie tyle że był zakurzony, żadnych liści, osłony zatrzymują takie syfy, po za tym na tyle razy co myliśmy ten parowniki pistoletem pod sprężonym powietrzem i tymi piankami to myślę że bym to usunął, uprzedzę odrazu pytanie - przewód odprowadzający wodę jest w 100 % drożny.
  • Odpowiedz

kaspro1

2010-07-31, 15:05:52
Nowy użytkownik
Płyn jest w porządku nic nie czuć i nie ma wycieków raczej.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa