Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jak sprawdzic sprezarke

4 Odpowiedzi, 4854 Wyświetleń

czyzp

2010-07-31, 17:08:20
Nowy użytkownik
witam,
prosze o wskazowki jak mozna sprawdzic poprawnosc dzialania sprezarki w instalacjach budowlanych. nie chodzi mi o konkretny model czy tez typ sprezarki lecz ogolnie jak sie do tego zabrac. nie mam jeszcze zbyt wielkiego doswiadczenia w serwisowaniu ale chce sie nauczyc. do tej pory sprawdzalem sprezarke elektrycznie czy nie ma zwarcia do obudowy i czy nie pobiera zbyt wielkiego pradu w porownaniu z tym na tabliczce znamionowej. jak moge ja sprawdzic mechanicznie tzn. poprawnosc dzialania zaworow ssacego i tlocznego w sprezarce. slyszalem ze trzeba robic jakies podcisnienie i sprawdzac spadki cisnien na manometrach ale nie wiem dokladnie jak to sie robi. zaznaczam ze zawor serwisowy mam tylko na rurce gazowej. prosze bardzo o wskazowki i pomoc bardziej doswiadczonych w tej branzy. bede bardzo wdzieczny za wszelkie wskazowki. poruszam temat bo mialem ostatnio przypadek ze uklad nie chlodzil jak powinien i podejzewam sprezarke( uklad na kapilarze, on/off, cisnienie dobre, gaz r407c, robiona byla proznia i nabijany od nowy czynnik).
  • Odpowiedz

bartekyogico

2010-07-31, 18:07:41
Zaawansowany użytkownik
Wlacz klime na chlodzenie, podepnij manometry, zakrec zawor katowy na tloczeniu (cienka rurka), obserwuj zegary, jezeli w ciagu kilkudziesieci sekund cisnienie zejdzie Ci do 0 lub nizej (proznia) to sprezarka mechanicznie jest ok.
  • Odpowiedz

czyzp

2010-08-02, 16:05:42
Nowy użytkownik
dziekuje za podpowiedz, sprawdze te metode jutro. jeszcze raz dziekuje bardzo.
  • Odpowiedz

bartekyogico

2010-08-04, 03:57:41
Zaawansowany użytkownik
Kolego R. Jest wiele drog prowadzacych do celu... Nie ucz mnie bo Cie o to nie prosilem. Napisz zrozumiale dla czyzp-a o co chodzi to Ci moze podziekuje. Pozdrawiam choc z daleka czuje z kim mam do czynienia. B.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa