Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Płukanie instalacji - jaka cena? Kolejność montażu poszczególnych elem

4 Odpowiedzi, 14768 Wyświetleń

Voytheck

2010-07-27, 23:53:23
Nowy użytkownik
Witam!
Jestem w trakcie przekładki układu klimatyzacji z samochodu do mojego. Oczywiście po tej operacji mam zamiar (jest to koniecznościa) aby wypłukać cały układ, sprawdzić szczelność oraz napełnić czynnikiem chłodzącym, UV oraz olejem. Proszę fachowców zajmujących się klimatyzacjami samochodowymi o odpowiedź na moje pytanie o cenę poszczególnych operacji? Wiem że w zależności od miasta cena np. za wymianę czynnika oraz oleju może różnić się nawet o 100 zł, więc nie chciał bym być "orżnięty" z pieniędzy. Czy moglibyście polecić zakład znajdujący się na górnym śląsku, a wykonujący wszystkie wymienione przeze mnie czynności, gdzie można im zaufać i liczyć na sumienne i fachowe podejście do sprawy?
Dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Voytheck

PS. Jeszcze jedno. Będę montował klimatyzację we własnym zakresie, nie jestem mechanicznym laikiem więc po rozpoznaniu tematu wydaje się mi że nie ma żadnej filozofii w montażu klimy, no może poza elektryką, ale posiadam całą wiązkę z wtyczkami, przekażnikami bezpiecznikami etc. więc może sobie poradzę. Ale powiedźcie mi jedno od czego zacząć? Czy najpierw wymienić moduł nagrzewinca-parownik ze sterowaniem klapami i nawiewem, póżniej sprężarkę, alternator, rurki i węze chłodnicę, a na końcu okablowanie? A może w innej kolejniości?
  • Odpowiedz

Voytheck

2010-08-03, 12:09:35
Nowy użytkownik
Wczoraj byłem u "klimatologa", który sprawdził szczelność azotem, wypłukał wszystkie rurki i parownik. W jednej rurce wykrył mają nieszczelność Sad . Za wszystko zapłaciłem 350 zł. Oczywiście rurki były przywiezione do czyszczenia w stanie rozebranym. Dzisiaj byłem pospawać rurkę w zakładzie gdzie zajmują się spawaniem aluminium gdzie zapłaciłem 10 zł za spawanie i sprawdzenie ciśnieniowe (niestety wodą). Inny znany "klimatolog" na Śląsku, który cieszy się dużą renomą w naprawach klimatyzacji, powiedział mi żebym nie przyjeżdżał do niego z jedną rurką do płukania, i mogę wyczyścić rurkę we własnym zakresie wtłaczając przy pomocy strzykawki rozcieńczalnik nitro. Rolleyes . Zapytałem go jeszcze raz - co mam wtłoczyć do rurki - potwierdził że rozcieńczalnik nitro. Zadałem mu w związku z tym czy nie uszkodzę gumowych elementów wchodzących w skład owej rurki - odpowiedział że nic się nie stanie z gumą. Co o tym sądzicie? Jakoś nie przemawia do mnie to co powiedział "klimatolog".
Pozdr
Voytheck
  • Odpowiedz

lechu7

2010-08-03, 13:20:11
Nowy użytkownik
Jak juz co to płukac benzyną eksrakcyjna takim ustrojstwem ala ropownica ,które to składa się ze zbiorniczka na płyn podłaczonego pod powietrze pod cisnieniem.Jest ,oczywiscie amerykański srodek na bazie benzyny kleen flo sie nazywa ale to jest drogie jak szlak.Moge pomóc .506139951 Lechu. Katowice .Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-03, 13:43:44 przez lechu7.)
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-08-03, 16:16:46
Zaawansowany użytkownik
Cytat:Jest ,oczywiscie amerykański srodek na bazie benzyny kleen flo sie nazywa ale to jest drogie jak szlak

Co prawda nie jest to produkt amerykanski, ktory jest drogi jak szlag, ale calkiem daje rade - nazywa sie toto: Wigam A/C Flush. Generalnie wystarczy popytac w sklepach o tematyce chlodniczej/klimatyzacyjnej o srodki do plukania instalacji i powinni cos miec w rozsadnej cenie.

Ja tego Wigama kiedys nabywalem w 1L pojemnikach, a teraz mieli tylko w 30kg

http://www.wigam.com/web/prodotti.asp?La...e=13005029

wychodzi cos kolo 16zl / L
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-03, 16:19:50 przez Robert81r.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa