Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem - Klimatyzacja Split

16 Odpowiedzi, 17838 Wyświetleń

smith

2010-08-04, 19:15:46
Nowy użytkownik
witam, mam taki problem zainstalowałem klimatyzację typu split firmy D-LET 1200 BTU, 3 mb rurek montażowych, parownik zainstalowany poniżej jednostki głównej.

Klimatyzację zainstalowałem sam, wykonałem metodę odpowietrzania w sposób nie fachowy, i przyznam ze raczej za krótko przytrzymałem zawór odpowietrzający.

Klimatyzacja wystartowała z początku powiem było zimne powietrze, teraz jest tak chodzi sobie 2 godzinki i nie jest w stanie schłodzić pomieszczenia, sprężarka startuje, zawór od jednostki głównej rurka cienka robi się na niej szron ale już przy parowniku nie jest zimna no i właśnie nie schładza parownika.

Ja myślę ze jest zapowietrzona ?, można jeszcze jakos próbować odpowietrzyć czy wezwać serwis
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-04, 19:38:53
Moderator
Nie zapowietrzona tylko gazu brak i dlatego szroni się cienka rurka. Wielki szacun za to żę sami się bierzecie za to co nie trzeba a teraz trzeba będzie płacić. Kolego trzeba sprawdzić połączenia kielichowe czy są szczelne a jak nie to je wymienić. Zrób wodę mydlaną i polej na połączenia kielichowe i zobacz czy będą bańki szły...
  • Odpowiedz

smith

2010-08-05, 18:07:22
Nowy użytkownik
sprawdzałem zawory delikatnie robią się bańki na zaworku przy jednostce głównej, myślę ze jest to minimalny wyciek, za mało dokręcone ? wiec teraz szukam serwisu jestem z Mysłowic, czynnik jaki tam jest R407C jak się nie mylę i jest podane 1200g tego czynnika, przy takim wycieku wszystko wyleciało ?

jaki będzie koszt, takiej naprawy w przybliżeniu ile kasy szykować.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-05, 18:08:20 przez smith.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-05, 18:57:23
Moderator
Witam. Teraz trzeba wszystkie połączenia na nowo zrobić. Potem próżnia i nowy gaz na wagę szykuj 3/4 kasy nowego montażu pod warunkiem że wystarczy rur po obcięciu starych kielichów i zarobieniu nowych. Cen nie piszemy za usługi na forum. Pzdr
  • Odpowiedz

smith

2010-08-05, 19:09:29
Nowy użytkownik
rozumiem ale nie pasuje mi z tymi kielichami, czy na pewno trzeba będzie robić je nowe, oczywiście to określi serwisant, ale jak są za mało dokręcone tylko.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-05, 19:19:50
Moderator
Prawidłowo po obcięciu rurki graduję się krawędzie specjalnym nożem do gradowania albo bączkiem o 3 nożach. Jak jest krawędź OK to się robi kielich specjalną dobrą kielicharką. Jedni używają pasty teflonowej na kielich inni nie. To co raz zostało zrobione trzeba poprawić bo my nie mamy czasu aby poprawiać po sobie raz zrobioną robotę. Dlatego Jak ja bym przyjechła to bez zastanowienia od razu wymieniam kielichy i na to daję gwarancję. Pewne rzeczy lepiej zostawić fachowcowi który ma za sobą kilka tysięcy zrobionych kielichów bo potem wychodzą takie babole za które trzeba słono płacić!!!! Pzdr
  • Odpowiedz

smith

2010-08-05, 19:26:41
Nowy użytkownik
Rozumiem, dziękuje za rade szukam serwisu, wiec i no opisze na forum co i jak :-) było zrobione
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-05, 20:28:07
Moderator
Nie prześlę zapomnij!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jak nie umiesz gradować to się naucz i kup do tego odpowiedzi sprzęt i nie czepiaj się bo zaraz usuną wszystko co napisałeś i tyle z tego będziesz miał!!!!! A jak nie wiesz po co się graduje to zrób kielich na nie ogradowanej rurce i ogradowanej.
  • Odpowiedz

barbie

2010-08-05, 20:49:01
Top użytkownik
obejrzyj rurę wydechową w Romecie --jest ona wzorcowo wygradowana .
  • Odpowiedz

miezala5

2010-08-05, 22:02:31
Top użytkownik
barbie napisał(a):obejrzyj rurę wydechową w Romecie --jest ona wzorcowo wygradowana .

!Smile
!Smile
  • Odpowiedz

Bock

2010-08-06, 21:18:47
Zaawansowany użytkownik
kolego odezwij się na priva to zrobię CI to po kosztach także będziesz zadowolony mieszkam nie daleko. Pozdr.
  • Odpowiedz

ckkk

2010-08-10, 15:10:03
Nowy użytkownik
Hmmm to forum chyba jest dla zielonych ludzi, którzy marzą o tym żeby samemu czegoś dokonać. Mi odbiło, sam będę robił klimatyzajcję i nie chodzi mi o kasę. Mam takie hobby i koniec. Dlatego myślę, że mądrości speców typu wiem ale nie powiem są nie na miejscu. Nie chcesz pomóc, nikt ci nie każe, nie wymądrzaj się...
  • Odpowiedz

smith

2010-08-10, 18:24:49
Nowy użytkownik
problem rozwiązany instalacja poprawiona, profesjonalnie wykonana wszystko działa jak należy, polecam kolegę "Bock" :-)
  • Odpowiedz

Bock

2010-08-11, 21:48:13
Zaawansowany użytkownik
w końcu będzie troche chłodniej Tongue, ale przyznać musze że warunki na dachu to miałeś ekstremalneBig Grin
Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

bartekyogico

2010-08-12, 19:06:33
Zaawansowany użytkownik
Az sie łezka w oku kreci jak sie przypomni sposoby "starych majstrow". Mało kto o tym pamięta a jeszcze mniej stosuje. No bo i po co jak i bez tego jest "dobrze". Pozdrawiam z nostalgią w sercu.
  • Odpowiedz

barbie

2010-08-12, 20:57:21
Top użytkownik
Banita! fachowcy starej daty tacy jak Ty stosują wazelinę bezkwasową --jest najlepsza .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa