Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klimatyzacja nowa typu slip chodzi a nie chłodzi nie skrapla się woda

37 Odpowiedzi, 38138 Wyświetleń
1 2 Dalej

renhela

2010-08-06, 15:55:09
Nowy użytkownik
Mam problem. Wczoraj zainstalowano w domu klimatyzację 5,2 Kw. Klmatyzacja po ustawieniu na 17 stopni wieje wiaterkiem jak z wentylatora, powietrze nie jest zimne. A na zewnątrz wcale nie skrapla się woda pomimo, ż chodzi cały dzień. Jak miałam przenośną klimę to wylewałam ze 4 litry dziennie (moze i wiecej) a tutaj nic. Proszę o radę. Po telefonie do instalatora odpowiedział że wcale się nie musi skraplać. No może i tak ale powinna choć chłodzić Smile
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-06, 16:06:21
Moderator
Teraz wilgoci jest masakrycznie dużo więc powinno lać się strumyczkiem z rurki. Czy jak włączysz klimatyzator to jednostka zewnętrzna włącza się i słychać że działa sprężarka i widać kręcący się wentylator??
  • Odpowiedz

renhela

2010-08-06, 16:08:54
Nowy użytkownik
wentylator chodzi, a sprężarka nie wiem jak sprawdzić
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-06, 16:10:58
Moderator
powinnaś słyszeć burczący dźwięk. Jak już jesteś przy jednostce zewnętrznej to tam masz dwie rurki podłączone do zaworów cienką i grubszą to zobacz czy czasem na cienkiej rurce nie zbiera się szron ewentualnie dotknij ta rurkę i zobacz czy jest zimna?
  • Odpowiedz

renhela

2010-08-06, 16:15:09
Nowy użytkownik
szronu nie ma i nie jest zimna żadna z rurek
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-06, 16:16:12
Moderator
Czy po zamontowaniu w ogólę chłodziła i wytrącała się wilgoć???
  • Odpowiedz

renhela

2010-08-06, 16:18:24
Nowy użytkownik
nie widziałam wody z węża wogóle a majstry nie czekali bo ponoć to trochę trwa od pierwszego rozruchu. Może to bbyło złudzenie że działa jak dmuchnęło wiaterkiem w gorącym pomieszczeniu.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-06, 16:20:10
Moderator
Hmm..... to na odległość nic się nie zrobi. Dzwoń usilnie do montera i wymuś wizytę. Tak na odległość można stwierdzić że gaz uciekł i dlatego nie chłodzi. Oczywiście pod warunkiem żę mechanicznie i elektrycznie klimatyzator jest sprawny...
  • Odpowiedz

renhela

2010-08-06, 16:21:21
Nowy użytkownik
klimatyzacja jest nowa na gwarancji
  • Odpowiedz

renhela

2010-08-06, 16:23:30
Nowy użytkownik
co tgo znac zy mechanicznie lub elektrycznie? klima jest na kablu "przedłużaczu" prowiziorce, bo mam sobie wezwać elektryka do podłączenia. Są umówieni na jutro
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-06, 16:24:35
Moderator
To się nie przejmuj i dzwoń do fachowca co montował. Abyś tylko nie miała czegoś takiego żę monter powie że właśnie zaczął urlop i wróci za miesiąc albo złamał nogę i na pół roku wylądował na L4 bo takie rzeczy w tym sezonie to nagminnie się spotyka...... Po prostu spaprał sprawę i się będzie migał, Zadzwoń teraz do niego Smile i napisz co odpowiedział że kiedy podjedzie sprawdzić co się dzieje???
  • Odpowiedz

renhela

2010-08-06, 16:27:02
Nowy użytkownik
ok. a tak wogóle to bardzo dziękuję
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-06, 16:28:43
Moderator
Dzwoń i powiedz mu że nic nie chłodzi nie kapie woda nie wydostaje się zimno po mimo żę jednostka na zewnątrz działa i wszystko prawidłowo włączyłaś na pilocie. Zapytaj koniecznie kiedy podjedzie????????
  • Odpowiedz

renhela

2010-08-06, 16:38:17
Nowy użytkownik
przyjedzie w poniedziałek, kazał sprawdzić te same rurki czy sa zimne
Ale z początku oczywiście ze on wszystko zrobil ok
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-06, 16:39:26
Moderator
To jak przyjedzie w poniedziałek to patrz mu dokładnie na ręce co robi i czym robi i opisz to nam. Pzdr
  • Odpowiedz

renhela

2010-08-06, 16:40:18
Nowy użytkownik
powiedział ze sprawdzi na przyrządzie jakieś parametry.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-06, 16:41:16
Moderator
manometrami pewnie ciśnienie i czy gaz jest
  • Odpowiedz

renhela

2010-08-06, 16:42:03
Nowy użytkownik
tak jest SZEFIE i dzięki za dodanie otuchy i wsparcie. do poniedziałku
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-06, 16:44:32
Moderator
Jaki szefie Smile) ja tu tylko sprzątam Big Grin
  • Odpowiedz

barbie

2010-08-06, 18:22:26
Top użytkownik
trzeba było nie płacić jeśli klmatyzator nie chłodził .
  • Odpowiedz

byniom

2010-08-06, 20:42:46
Moderator
Bez względu na to czy to inverter czy on/off to gość montujący klimę powinien pokazać że sprawnie pracuje ( przynjamniej ja tak robię) i udowodnić że klient zapłacił za to co chciał. Przykro to twierdzić ale w naszym fachu tez się zdażąją nie uczciwi ludzie i nie załatwiają usługi do końca. Dzwoń do gościa i niech to poprawi bo takie jest twoje prawo .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

jackgl

2010-08-06, 21:44:21
Nowy użytkownik
Rany Julek : ) Co te majstry wymyślają ja wiem, że jest sezon super żniwo ale to już jest lekka przesada heheh
A majster jak jest rzetelny to powinien wytłumaczyć który "guziczek" jest od czego na pilocie i tyle, trwa to 3 min
Trudno karcić klienta jak mu się nie zrobiło szkolenia że naciska coś nie tak.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-07, 09:46:53
Moderator
Banita napisał(a):byniom zgadzam się z tobą odnośnie firm.Ale czy niewarto sprawdzić pilota czy niezostał przełączony w funkcję grzania i owej pani nienarażać na dodatkowe koszty?Czekanie na efekt to czas.Mamy do czynienia albo z fachowcami albo cwaniakami .Atutem tej pani jest gwarancja.
Idjotyzmem i przestępstwem jest sprowadzanie i sprzedaż urządzeń bez instrukcji w języku polskim co jest notoryczną przypadłością w niektórych markach klimatyzatorów.Niewiemy co to za urządzenie.Może trzyfazowe.Myląc fazy zazwyczaj wewnętrzna działa a sprężarka nieruszy.Na drodze ądowej przypadek nie do przejscia że klientka miała pomylone fazy ponieważ czytamy od lewej do prawej.L1-L2-L3.To tylko moja sugestja i spojżenie na problem.Ale napewno jest racją to aby pokazali swój efekt pracy.Nieukrywam że niejednokrotnie pokazywałem swój efekt pracy z braku czasu.Ale na efekt mojej pracy byłem pewien.
Czy Ty potrafisz czytać co ta Pani pisała??????? Ona wyraźnie napisała że jednostka zewnętrzna się włącza!!!! Nawet jak by pomyliła ustawienia z funkcją grzania to by żar szedł z parownika a u niej nic tylko się mieli powietrze czyli można inteligentnie zrozumieć że nastawy są OK a Ty od razu na prąd trój fazowy!!!!!!! MASAKRA
  • Odpowiedz

jackgl

2010-08-07, 20:47:28
Nowy użytkownik
Banita to ja bym się na twoim miejscu nawet nie chwalił takim podejściem do klienta...
To tak jak byś kupilł auto w salonie zapytał co to ABS a sprzedawca by Ci powiedział poczytaj instrukcje...
  • Odpowiedz

jackgl

2010-08-07, 22:51:05
Nowy użytkownik
ciekawa teoria

To mam lepszy pomysł następnym razem zamiast instalować klimatyzacje poprostu kientowi wmówimy że ma klimatyzacje może uwierzy będzie najtaniej...
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa