Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Gaśnie silnik podczas pracy sprężarki

9 Odpowiedzi, 12214 Wyświetleń

fajka

2010-07-29, 07:32:04
Nowy użytkownik
Witam serdecznie.
Mam peugeota 206 z climatronikiem, 1,4 silniczek z 2002 roku z muxem. Sytuacja ma miejsce tylko latem, podczas włączonej klimatyzacji. Podczas jazdy silnik nagle gaśnie, słychać "klik" i cisza. Czasem słychać tylko "klik" i wyłącza się sama sprężarka klimy - potem za kilka sekund normalnie zaczyna chłodzić. Nie dzieje się to często, ale w tym sezonie już kilka razy i niestety podczas zakręcania Smile Zaczęło się tak dziać zaraz po zeszłorocznej wizycie w serwisie klimatyzacji, gdzie mój lewek przechodził cały serwis (ozonowanie, uzupełnianie, sprawdzanie, smarowanie, itp...)

Podłączyłem go do komputera i w silniku nie było żadnych błędów, a w klimatyzacji:

1/5 Brak komunikacji BSI-AC

2/5 Sygnał prędkości pojazdu

3/5 Sygnał ciśnienia chłodziwa

4/5 Czujnik temperatury zewnętrznej

5/5 Czujnik temperatury chłodziwa

Byłem dzisiaj w serwisie i gość podejrzewa czujnik ciśnienia chłodziwa? Trochę wymiana kosztuje i chciałbym Was zapytać co o tym sądzicie?
pozdrawiam
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-07-29, 17:52:12
Top użytkownik
Wymiana czy koszt samego czujnika?sama wymiana trwa 5 min i zrobe Ci to gratis
  • Odpowiedz

max

2010-07-29, 20:02:40
Użytkownik
Tadeusz4321 napisał(a):Wymiana czy koszt samego czujnika?sama wymiana trwa 5 min i zrobe Ci to gratis

Tadeusz4321 napisał(a):Nawet nie komentowałem odpowiedzi.Za darmo było w komunie
  • Odpowiedz

fajka

2010-07-30, 05:36:36
Nowy użytkownik
Tadeusz4321 napisał(a):Wymiana czy koszt samego czujnika?sama wymiana trwa 5 min i zrobe Ci to gratis

Bardzo dziękuje za komentarz, tylko nie bardzo go rozumiem. Czy to znaczy że przyczyną moich przygód twoim zdaniem jest ten czujnik?
Odnośnie kosztu wymiany, to nie umiem znaleźć ceny samego czujnika, gdybyś mi podpowiedział ile on kosztuje byłbym wdzięczny.
pozdrawiam

ps. nie ukrywam że szukam magika od klimy - więc wyślij mi swoją wizytówkę na priva Smile
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-07-30, 19:29:02
Top użytkownik
Magikiem od klimy nie jestem.Czary mary nie w moim typie.Mechanik stwierdził ci ,ze to czujniik więc trzymaj sie tego i jedz do niego na wymiane.
  • Odpowiedz

agrobim

2010-07-30, 22:55:50
Nowy użytkownik
Nie widzę powiązania między serwisem klimatyzacji a objawami. Chyba że było "gdzieś" grzebane. Błędy wyraźnie wskazują na moduł klimatyzacji. Miałem przypadki, gdzie woda dostawała siędo modułu poprzez styki, tam wiadomo co przez to było i działy się cuda na kiju. Nie wiem w chwili obecnej gdzie znajduje się ten moduł, ale diagnozę zaczął bym od tego. Zaczął bym tym bardziej od tego jeżeli samochód potrafi zgasnąć na zakręcie (efekt zalewania płytki wodą, która powoduje zwarcie i błędne przesłanie danych do BSI, lub brak przesłania danych, gdzie silnik nie zostaje poinformowany o obciążeniu silnika sprężarką, przez co obroty spadają i silnik nawet potrafi zgasnąć). Ze względu na błędy, wykluczam moduł BSI. Jeżeli w module klimy będzie suchutko i czysto to zabrał bym się za panel.
Diagnozowanie usterek mechanicznych i elektronicznych naprawy układów klimatyzacji - klimatyzacja samochodowa - Sandomierz
  • Odpowiedz

fajka

2010-07-31, 13:35:52
Nowy użytkownik
karolgolo napisał(a):Nie widzę powiązania między serwisem klimatyzacji a objawami. Chyba że było "gdzieś" grzebane. Błędy wyraźnie wskazują na moduł klimatyzacji. Miałem przypadki, gdzie woda dostawała siędo modułu poprzez styki, tam wiadomo co przez to było i działy się cuda na kiju. Nie wiem w chwili obecnej gdzie znajduje się ten moduł, ale diagnozę zaczął bym od tego. Zaczął bym tym bardziej od tego jeżeli samochód potrafi zgasnąć na zakręcie (efekt zalewania płytki wodą, która powoduje zwarcie i błędne przesłanie danych do BSI, lub brak przesłania danych, gdzie silnik nie zostaje poinformowany o obciążeniu silnika sprężarką, przez co obroty spadają i silnik nawet potrafi zgasnąć). Ze względu na błędy, wykluczam moduł BSI. Jeżeli w module klimy będzie suchutko i czysto to zabrał bym się za panel.

Od tego zacznę - dzięki!
  • Odpowiedz

RobertS

2010-08-11, 10:33:15
Użytkownik
silnik gaśnie tak jakby po wyłączeniu zapłonu czy gaśnie jakby go blokowało?
  • Odpowiedz

fajka

2010-08-16, 10:04:40
Nowy użytkownik
Witam.
Sorry za brak odpowiedzi - dopiero wróciłem z urlopu i wracam do tematu.
Pojutrze jadę sprawdzić moduł.

RobertS napisał(a):silnik gaśnie tak jakby po wyłączeniu zapłonu czy gaśnie jakby go blokowało?

Dokładnie tak, silnik gaśnie nagle, tak jakby wyłączyć zapłon. Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa