Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

HYUNDAI HS-HC1200XB

8 Odpowiedzi, 7960 Wyświetleń

grzejnik

2007-07-30, 18:14:03
Nowy użytkownik
Witam.
Posiadam zamontowany klimatyzator tak jak w tytule.
Jego montaz przeprowadzilem czesciowo sam (zdjecia z montazu).
Monterom pozostawilem kielichowanie polaczen i pociagniecie i sprawdzenie prozni. Nie mam takiego sprzetu ani umiejetnosci.
Do instalacji uzylem rurek 6mm plyn, 10mm gaz. Zagadka pojawila sie gdy monter dobral sie do zlaczy. Okazalo sie, ze nakretki sa od rurki 12 (1/2"). Jednak rurka wychodzaca od parownika przed zaworem ma 10mm (3/8") co widac na tym zdjeciu. W instrukcji klimatyzatora podane jest alternatywnie dla gazu mozliwosc uzycia rurki 10 badz 12. Nie ma jednak podanel albo lub czy cos w tym stylu. Po prostu sa wymienione w tabeli jedna pod druga. Nie wiem jak to rozumiec. Mam 12 metrow rurek do jednostki zewnetrznej ktora stoi na balkonie (nie ma wedrowki czynnika z powrotem do gory). Czy ktos mi moze powie jaki to moze miec wplyw na dzialanie klimki. Albo moze ktos montowal konkretnie ten model i powie mi jakich materialow uzyl. Pozdrawiam i licze na pomoc.
Elmar Gdynia - chłodnictwo, klimatyzacja, wentylacja, ogrzewanie powietrzem, sklep internetowy.
  • Odpowiedz

kubowy

2007-07-30, 20:52:46
Użytkownik
Ze zdjęcia widać, że podłączenie jest odpowiedznio 6,35mm i 9,32. I takie powinieneś podłączyć. Rurociąg nie powinien przekraczać 10m, gdyż rosną opory przepływu i sprężarka jest bardziej obciązona układ mnie sprawny. W twoim przyp[adku nalezy dołożyć więcej czynnika około 100g.
p[ozdrawiam
  • Odpowiedz

grzejnik

2007-07-31, 12:15:11
Nowy użytkownik
Bardzo dziekuje za odpowiec.
Instalator zmierzyl cisnienie i powiedzial, ze jest dobre i dodawac czynnika nie potrzeba. Moze zmierzyc pozniej jeszcze raz dla pewnosci?
Elmar Gdynia - chłodnictwo, klimatyzacja, wentylacja, ogrzewanie powietrzem, sklep internetowy.
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-07-31, 17:41:33
Moderator
rurki masz 6 i 12 bo nakretka na rurce ssacej jest na 12
  • Odpowiedz

grzejnik

2007-08-01, 13:35:25
Nowy użytkownik
radekklimat napisał(a):rurki masz 6 i 12 bo nakretka na rurce ssacej jest na 12
Znaczy sie, ze 10 jest zla ??
Kurna teraz to zgupialem kompletnie.
Jeden z Was pisze ze 10 jest dobrze a drugi ze 12. Kurcze teraz nie wiem czy mam tynkowac otwory czy wymieniac ta 10 na 12. Pomozcie bo jak bedzie cos nie tak a rurki beda zatynkowane to sie pochlastam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-08-01, 13:36:01 przez grzejnik.)
  • Odpowiedz

kubowy

2007-08-01, 17:35:22
Użytkownik
rurki masz takie jak opisałem, ale musisz połączyć grubszą 12,7mm. A tomiedż chłodnicza czy hydrauliczna?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-08-01, 17:44:29 przez kubowy.)
  • Odpowiedz

grzejnik

2007-08-04, 07:27:15
Nowy użytkownik
kubowy napisał(a):rurki masz takie jak opisałem, ale musisz połączyć grubszą 12,7mm. A tomiedż chłodnicza czy hydrauliczna?
Miedz hydrauliczna 10mm
  • Odpowiedz

grzejnik

2007-08-04, 08:13:36
Nowy użytkownik
mg_1 napisał(a):szacunek dla montażysty --- POLAK potrafi!!!. Pozdrawiam
A to takie szczery szacunek czy sarkazm?? :-)
Ten problem z gruboscia rurek wyniknal gdyz gdy poszedlem do firmy po rurki to pokazalem tylko instrukcje od klimki. Monterzy nie widzieli samego sprzetu. No i po tym co jest w instrukcji stwierdzili ze mam sobie pociagnac rurke 10mm. Tak tez zrobilem. Dopiero przy podlaczaniu okazalo sie, ze nakretki na zaworach sa wieksze 12
Co Wy byscie wywnioskowali z tej instrukcji. Przedstawiam linki do stron instrukcji gdzie mowa jest o rodzaju rurek dla tej klimki.
http://galeria.biegamy.pl/main.php?g2_vi...alNumber=1
Oraz tabelke parametrow tej klimki. Widac ze instrukcja dedykowana jest tej wlasnie klimce. Nie jest polaczone kilka modeli w jednej instrukcji
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa