ok.3 lata temu zamontowałem klime samsunga 5 kw (klient sam kupił dwie sztuki) .Do tej pory pracowała bez zarzutu. Kilka dni temu przestała działać. Pierwsza sprawa to spalony bezpiecznik w jednostce wewnętrznej, oczywiście go wymieniłem i ruszyła ale jej działanie dawało wiele do myślenia więc przystąpiłem do mierzenia ciśnienia gazu i przy okazji stwierdziłem że wentylator jednostki zewnętrznej nie kręci się. Wymiana płytki w jednostce wewnętrznej nic nie dała więc wymieniłem wentylator (nie pytajcie czemu w tej kolejności)i ruszyła ale dalej ciśnienia gazu były coś nie tak więc ściągnąłem ją do zera, zrobiłem próżnię, nabiłem na nowo 1300gramów jak na tabliczce pisze i wynik 7 barów i temperatura przegrzania 22st. Myślałem, że może elektroniczne manometry coś są nie tak. Dziś podjechałem ze zwykłymi i ciśnienie 7 barów temperatura nawiewu jednostki wewnętrznej 18 st i moja wiedza tu się kończy Dodam, że jest to sklep spożywczy długość trasy to ok 1,5 metra czynnik 410a(części posiadam z drugiej klimy, która padła po dwóch latach). Czy ktoś wie co z tym dalej zrobić?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
problem z samsungiem
14 Odpowiedzi, 13055 Wyświetleń
olimp napisał(a):ok.3 lata temu zamontowałem klime samsunga 5 kw (klient sam kupił dwie sztuki) .Do tej pory pracowała bez zarzutu. Kilka dni temu przestała działać. Pierwsza sprawa to spalony bezpiecznik w jednostce wewnętrznej, oczywiście go wymieniłem i ruszyła ale jej działanie dawało wiele do myślenia więc przystąpiłem do mierzenia ciśnienia gazu i przy okazji stwierdziłem że wentylator jednostki zewnętrznej nie kręci się. Wymiana płytki w jednostce wewnętrznej nic nie dała więc wymieniłem wentylator (nie pytajcie czemu w tej kolejności)i ruszyła ale dalej ciśnienia gazu były coś nie tak więc ściągnąłem ją do zera, zrobiłem próżnię, nabiłem na nowo 1300gramów jak na tabliczce pisze i wynik 7 barów i temperatura przegrzania 22st. Myślałem, że może elektroniczne manometry coś są nie tak. Dziś podjechałem ze zwykłymi i ciśnienie 7 barów temperatura nawiewu jednostki wewnętrznej 18 st i moja wiedza tu się kończy Dodam, że jest to sklep spożywczy długość trasy to ok 1,5 metra czynnik 410a(części posiadam z drugiej klimy, która padła po dwóch latach). Czy ktoś wie co z tym dalej zrobić?Witam No ale co jest nie tak? Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
te 18 st na nawiewie
Przegrzanie 22 st ? jesteś pewien?
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
Tak jak by nie było sprężu gazu. Sprężarka może i działa ale mogła stracić spręż i dlatego po mimo odpowiedniej ilości gazu sprężarka nie chłodzi. Czy urządzenie jest z pompą ciepła? Może zawór 4 drogowy? Sprawdzałeś grzanie?
tak jest z pompą ciepła przełączałem ją w tryb grzania kilkakrotnie nie sprawdzałem temperatury ale wiało dosyć ciepłym powietrzem też podejrzewam zawór ale nie wiem jak się do tego zabrać ale podejrzewam również sprężarkę że przepuszcza
to zakręć zawór i sprawdź czy ściąga czynnik
p.s jak obliczasz przegrzanie?
Witam
To że masz 7bara i 22 przegrzanie to nie znaczy że masz wystarczająca ilość czynnika. Więc co jeszcze Cię martwi? Pozdrawiam
sprawdzałem prąd jest 7,5 A zakręcałem cienką rurkę sprężarka szybko ściągneła gaz próbowałem też dobić trochę gazu ale zero poprawy a temperatura w jednostce wewnętrznej wzrosła te 22st przegrzania wyraźnie wskazuje mało gazu ale po nabiciu czynnika na wagę i jeszcze później dobiciu myślę że na pewno jest go tyle co trzeba przy tak krótkiej trasie objawy pracy tej klimy są dla mnie nie zrozumiałe parametry sprawdzam manometrami elektronicznymi które same wyliczają temperaturę przegrzania(takie same jak kiedyś opisywał stefanbud)
Witam
7,5A to dużo... Pozdrawiam
na tabliczce jest napisane 8A
olimp napisał(a):na tabliczce jest napisane 8AWitam Max current? Czy sam current? Pozdrawiam
A może w gre wchodzi jakaś inna usterka. Z tego co piszesz,to wszystko jest sprawdzone: właściwy pobór prądu,ładowanie gazu itd. Więc nie wiem gdzie może leżeć przyczyna.
Klima-Pol_pl napisał(a):A może w gre wchodzi jakaś inna usterka. Z tego co piszesz,to wszystko jest sprawdzone: właściwy pobór prądu,ładowanie gazu itd. Więc nie wiem gdzie może leżeć przyczyna.To po co piszesz? We wszystkich postach po kolei powtarzasz to co już inni napisali. Licznik sobie nabijasz? Ja wiem, że trzeba sobie pomagać, ale otwieram forum a tam od góry do dołu tylko Klima-Pol_(bez com)pl :mad:
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY