Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Uczciwa informacja na temat klimatyzacji??

21 Odpowiedzi, 21978 Wyświetleń

Greg72

2010-08-31, 14:06:28
Nowy użytkownik
Witam. Po tegorocznym lecie postanowiłem więcej się nie męczyć i chcę założyć klimatyzację do mieszania na poddaszu. Znalazłem jedną firmę w niewielkiej odległości od domu i przedstawiłem im plan mieszkania oraz kilka innych informacji. W odpowiedzi dostałem ofertę:
Cytat:Dzień dobry Smile

Proponujemy montaż dwóch klimatyzatorów renomowanej marki Whirlpool typu split model AMC 992 lub model AMD 032 (w zależności, który będzie dostępny od ręki; modele zbliżone parametrami, różniące się wyglądem).
Koszt tych urządzeń to 3780 zł (z 7% podatkiem VAT).
Do kosztów klimatyzatora należy doliczyć koszt niezbędnych elementów występujących opcjonalnie:

1. 2x wieszak klimatyzatora (jednostka zewnętrzna) - 2x 100 zł
2. Przewody chłodnicze w ocieplaczu 1/4 i 3/8 cala (po 3m w sumie 12m) - GRATIS

Montaż dwóch urządzeń typu split 1200 zł brutto (z 7% podatkiem VAT)
Dojazd do uzgodnienia (proszę podać miejsce instalacji)

Całkowity koszt inwestycji to 5180 zł brutto (z 7% podatkiem VAT) do ewentualnej negocjacji Smile

Pozdrawiamy firma XXX

Wprawdzie myślałem że wyniesie mnie to nieco taniej bo mieszkanie ma około 44 m2 powierzchni i chcę schłodzić sobie dwa pomieszczenia, na ale chcesz płać... Zastanowiła mnie jednak cena uchwytu 2x100zł gdzie tu na stronie widziałem najdroższe w granicach 60 zł za komplet. Czyli co chcą mi zamontować dwie jednostki zewnętrzne?? Zapytałem ich czy tak jest faktycznie.
Odpowiedź:

Cytat:Dzień dobry Smile

W konfiguracji, którą Panu przedstawiliśmy występują dwie jednostki zewnętrzne.
Takie rozwiązanie jest o tyle lepsze, że przy ewentualnej awarii klimatyzatora nie jest dezaktywowany cały system, lecz jego część. Koszt montażu wynosi tyle samo, bo liczony jest od jednostki wewnętrznej, a koszt samego systemu bazującego na dwóch jednostkach zewnętrznych jest niższy.
Jeśli mimo wszystko stawia Pan na system z jedną jednostką zewnętrzną to koszt urządzenia wyniesie 4080 zł (z 7% podatkiem VAT), oszczędzi Pan na jednym wieszaku jednostki zewnętrznej tj. 100 zł.

Całkowity koszt inwestycji to 5380 zł brutto (z 7% podatkiem VAT).

Obecnie system ten nie jest dostępny od ręki !

Czy warto zainteresować się tą ofertą, mi się wydaje że założenie jednego urządzenia jest chyba lepszym pomysłem ale ja fachowcem nie jestem. Moje mieszkanko jak pisałem ma ok 44 m2, załączam plik z rzutem mieszkania.
Rzeczywiste wymiary oraz rozłożenie ścianek działowych różni się nieco od tych z projektu
Chodzi i mi założenie klimatyzacji w pomieszczeniach oznaczonych na planie 3/3 i 4/3 które są połączone nie ma między nimi ścianki, oraz pomieszczenie 5/3. Co do grubości muru jest to konstrukcja z profili i regipsów z wełną mineralną w środku o grubości 20cm. Mieszkanie znajduje się na wysokości II piętra. Okna na planach też są inne ja posiadam okna FAKRO 118x78 i jest jedno więcej niż w projekcie.
Szczytową ścianką jest ściana wspólną dla pomieszczeń 4/3 i 5/3 czyli ta naprzeciwko kominów które są zaznaczone na projekcie, nie wiem jaka jest jej grubość teraz ponieważ dawno temu już zamurowałem otwór po oknie? natomiast na niej także jest postawiona ścianka z profili oraz wełny mineralnej o grubości 20cm. Oczywiście jest to ścianka o kształcie trójkąta. 4 okna są na stronie południowo zachodniej a 2 na stronie północno wschodniej.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-31, 15:08:35
Moderator
Skąd jesteś?? Który region Polski??
  • Odpowiedz

Greg72

2010-08-31, 16:56:14
Nowy użytkownik
Warmińsko Mazurskie a to ma jakieś znaczenie. Konkretniej to 50 Km od Olsztyna gmina Morąg
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-31, 19:22:18
Moderator
To zapytaj jeszcze o inną firmę co ona Tobie zaproponuje. Pzdr
  • Odpowiedz

mister

2010-08-31, 19:25:34
Zaawansowany użytkownik
tommatiz napisał(a):To zapytaj jeszcze o inną firmę co ona Tobie zaproponuje. Pzdr

a już myślałeś że chapniesz klienta opuszczając bodaj 100 zł
  • Odpowiedz

Greg72

2010-08-31, 19:27:17
Nowy użytkownik
Chodzi mi o to czy faktycznie lepsze jest rozwiązanie z dwoma jednostkami zewnętrznymi czy to zwykłe nabijanie klienta w butelkę no i o to czy zaproponowane klimatyzatory to dobry sprzęt
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-31, 19:27:53 przez Greg72.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-31, 19:30:07
Moderator
mister napisał(a):
tommatiz napisał(a):To zapytaj jeszcze o inną firmę co ona Tobie zaproponuje. Pzdr

a już myślałeś że chapniesz klienta opuszczając bodaj 100 zł
Jestem z Warszawy a do Morąga mam 300km
  • Odpowiedz

byniom

2010-08-31, 19:30:46
Moderator
Przy LG to dwa splity wychodza taniej niż jeden multi i to już sprawa klienta co sobie życzy. Nieraz klient chciał multi bo po co wieszać tyle zewnętrznych ale jak się okazywało to cena była czynnikiem wiodącym i wtedy nie przeszkadzało że wisza dwie jednostki na ścianie na zewnątrz i było taniej.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Greg72

2010-08-31, 19:31:23
Nowy użytkownik
Czy ja uzyskam rzetelną informację czy mam poszukać innego forum?
  • Odpowiedz

byniom

2010-08-31, 19:32:05
Moderator
Co taki jesteś w gorącej wodzie kompany.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-31, 19:34:22
Moderator
Greg72 napisał(a):Chodzi mi o to czy faktycznie lepsze jest rozwiązanie z dwoma jednostkami zewnętrznymi czy to zwykłe nabijanie klienta w butelkę no i o to czy zaproponowane klimatyzatory to dobry sprzęt
Ekonomiczniejsze w prądzie z jednym zewnętrznym to raz, dwa że mniej miejsca zajmiesz jedną jednostka a nie dwoma. Przy dualu powinieneś mniej zapłacić za montaż. Koszty serwisu będą takie same bo liczy się od parownika. Decyzja należy do Ciebie. Mam dwa WHIRLPOOLE DUALE w serwisie i w jednym parowniku wiesza się elektronika. Dlatego jak masz możliwość to weź ofertę od jeszcze jednej firmy albo i kilku firm. Upałów nie ma więc masz czas. każda firma zaproponuje inny sprzęt w innej cenie. Ja Tobie radzę rób jak uważasz Smile Pzdr
  • Odpowiedz

Greg72

2010-08-31, 19:35:28
Nowy użytkownik
i tak zrobię chyba
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-31, 19:37:01 przez Greg72.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-31, 19:37:02
Moderator
Dlatego weź oferty od innych firm....
  • Odpowiedz

Greg72

2010-08-31, 19:38:21
Nowy użytkownik
Mam ogrzewanie elektryczne więc koszty prądu też są ważne i tu już mi się podoba rozwiązanie z jednym urządzeniem zewnętrznym.
Może jeszcze jedno pytanie jakich urządzeń , chodzi o markę należałoby się wystrzegać, złe opinie słyszałem na temat Zelmera
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-31, 19:41:29 przez Greg72.)
  • Odpowiedz

byniom

2010-08-31, 19:47:50
Moderator
Jeżeli stawiasz na oszczędność energi to weź tez pod uwage invertera , w skali roku wyjdzie taniej na prądzie niż zwykły tylko jest droższy.
  • Odpowiedz

crocens

2010-08-31, 20:56:24
Top użytkownik
Jeżeli masz ogrzewanie elektryczne to tak jak pisze Byniom, tylko inverter. W okresach przejściowych, do ok. -7 st. C na dworze (zależy od modelu i marki) można nim śmiało grzać za śmieszne pieniądze (w porównaniu do prądu). Różnica w cenie pomiędzy zwykłym a inverterem w Twoim przypadku spłaci się bardzo szybko.
.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-31, 21:11:56
Moderator
To co wydasz więcej do Invertera zwróci się w dwa lata. Średnio ok 30% zostaje Ci kasy w kieszeni.....
  • Odpowiedz

crocens

2010-08-31, 21:13:22
Top użytkownik
Nie chciałem pisac o czasie zwrotu bo dużo zależy od pogody =) ale rzeczywiście, dwa lata jest realne
.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-08-31, 23:44:09
Moderator
Whirpool to może jest renomowana marka, ale w kuchniach gazowych i mikrofalach, a nie w klimie.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Greg72

2010-09-02, 08:48:20
Nowy użytkownik
czyli generalnie Whirpool odpada, i polecacie inwertorową, kurcze koszty mi wzrosną ale faktycznie dogrzewanie za pomocą klimatyzacji za niedużą kasę to warte rozważenia rozwiązanie.
  • Odpowiedz

Klima-Pol_pl

2010-09-06, 09:28:25
Nowy użytkownik
Dokładnie tak,jeżeli chcesz mogę przedstawić naszą ofertę Klima-Pol na maila,może znajdziemy dobre rozwiązanie,chociaż wydaje mi się ze montaż klimy inwerterowej. Może koszty wyższe,ale na pewno się zwrócą. Także nie polecałbym Whirpoola.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa