Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dc Inverter

56 Odpowiedzi, 57679 Wyświetleń
1 2 3 Dalej

nijuniro

2010-08-29, 07:40:47
Użytkownik
Witam

Jak oszacować prawidłową ilość czynnika chłodniczego w klimatyzatorach typu INVERTER ?

Z wykresu wynika że tylko w początkowej fazie sprężarka pracuje na maksymalnych obrotach po czym logarytmicznie opada wraz ze zbliżaniem się do osiągnięcia zadanej temperatury.

Pojawia się zatem pytanie czy można sugerować się ciśnieniami (niskim/wysokim) czy też po prostu dostosowywać ilość czynnika do długości instalacji.
  • Odpowiedz

byniom

2010-08-29, 07:54:13
Moderator
NAjlepiej wagowo a jeżeli nie am możliwości to mieżąc przegżanie par oraz pobierany prąd.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

nijuniro

2010-08-29, 08:19:38
Użytkownik
A czy dopuszczalne przegrzanie jest tu tak jak w przypadku ON/OFF-ów (6-10)K ?

No i chyba tylko przez pierwsze kilka minut po włączeniu sprężarki..
  • Odpowiedz

barbie

2010-08-29, 08:32:22
Top użytkownik
dodaj czynnik według tego jaką długość ma instalacja--wagowo,według dokumentacji klimatyzatora ,możesz zainstalować wzierniki na ssaniu i tłoczeniu .
  • Odpowiedz

nijuniro

2010-08-29, 11:32:54
Użytkownik
A co jeśli np instalacja jest dłuższa/krótsza a parametry pracy jeśli chodzi i ciśnienia prawidłowe

na ssaniu:
R410 ---> (7-8) bar
R407 ---> (4,5 - 5) bar
  • Odpowiedz

renegat35

2010-08-29, 12:38:13
Użytkownik
Piszesz o ciśnieniach które występują w układach z sprężarką o stałej prędkości a w inverterze ta prędkość się zmienia i ciśnienia też w zależności od zapotrzebowania wydajności chłodniczej. Na r 410 mogą to być ciśnienia od 5 do 11 bara
  • Odpowiedz

bartekyogico

2010-08-29, 13:02:00
Zaawansowany użytkownik
Barbi dobrze prawi! Tylko najpierw trza ściągnąc co jest i dopiero na wagę i z dokumentacji. Najszybciej i najprościej. Do zabawy z miernikiem i przegrzaniem trzeba miec czas i doświadczenie jak Byniom. Na długie zimowe wieczory polecam skopometr. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

nijuniro

2010-08-29, 14:11:53
Użytkownik
Powiedzcie mi tylko jak to możliwe że w układach MultiSplit jedna sprężarka obsługuje kilka NIEZALEŻNYCH obwodów chłodniczych ?

ON/OFFy miały n-zwielokrotnioną ilość sprężarek w zależności od ilości parowników
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-29, 14:21:51
Moderator
nijuniro napisał(a):Powiedzcie mi tylko jak to możliwe że w układach MultiSplit jedna sprężarka obsługuje kilka NIEZALEŻNYCH obwodów chłodniczych ?

ON/OFFy miały n-zwielokrotnioną ilość sprężarek w zależności od ilości parowników
Kolego bo to Inżynieria Ekstremalna Smile. Kiedyś zwykły potrójny LG miał dwie sprężarki a teraz Multi na 5 parowników ma jedną sprężarkę i wszystko pięknie działa Smile. Technika idzie do przodu. Jak chcesz to Ci wyślę DTR do Takiego Multi na 5 i zobaczysz jak to działa. Pzdr
  • Odpowiedz

nijuniro

2010-08-29, 17:23:31
Użytkownik
Jasne chętnie wyślij na domeny6@o2.pl
  • Odpowiedz

adrianarktos1

2010-08-29, 19:13:32
Użytkownik
Przyłanczam się , chętnie zobaczył bym jak to wygląda adrianek1234@gmail.com .
  • Odpowiedz

nijuniro

2010-08-29, 19:28:23
Użytkownik
A czy to prawda że w przypadku INVERTERów nie ma sensu dopuszczać czynnika nawet przy instalacjach wynoszących po 15-18 m ?

Znajomy serwisant twierdzi że układ działa bezproblemowo (mowa konkretnie o FREE COMBI jednostka o mocy 7 kW - multisplit 3x) i przy maksymalnym obciążeniu ciśnienie na ssaniu oscyluje około 8 bar (a w DTRce co sprawdzałem całkowita długośc przewodów może wynosic 70 m!! co przy 3 obwodach daje w sumie średnio 23 na jeden)

No chyba że ja cos źle myśle albo zrozumiałem..
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-29, 19:31:03 przez nijuniro.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-29, 20:23:18
Moderator
I bardzo dobrze serwisant twierdzi. Tylko Ci którzy nie mają do czynienia z inverterami nie wiedzą na co je stać. Dopłaca się do nich nie tylko bo są ciche ale i czynią cuda Smile. 15-18 metrów to dla Invertera standard. Pzdr
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-08-29, 20:36:07
Top użytkownik
nijuniro napisał(a):A co jeśli np instalacja jest dłuższa/krótsza a parametry pracy jeśli chodzi i ciśnienia prawidłowe

na ssaniu:
R410 ---> (7-8) bar
R407 ---> (4,5 - 5) bar
Witam

Dla R407C to trochę za dużo.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-08-29, 20:40:05
Top użytkownik
renegat35 napisał(a):Piszesz o ciśnieniach które występują w układach z sprężarką o stałej prędkości a w inverterze ta prędkość się zmienia i ciśnienia też w zależności od zapotrzebowania wydajności chłodniczej. Na r 410 mogą to być ciśnienia od 5 do 11 bara
Witam

Chwilowo może schodzić do 5bara ale głównie pracuje powyżej 7bara.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

klimax256

2010-09-03, 20:14:23
Nowy użytkownik
Witam, jeżeli dobrze kombinuję to wystarczyło by podgrzewać czujnik temperatury na parowniku przez cały czas i wtedy ustalić ciśnienie jak na klimie typu on/of... (?) oczywiście z inverterem mam mało doczynienia więc strzelam - proszę nie szykanować Big Grin
wydłuż dobę jakimś sposobem - sklonuj mnie!
  • Odpowiedz

pawelek

2011-01-07, 15:25:41
Użytkownik
Witam koledzy, podłączając się pod temat - czy jedynym sposobem oszacowania prawidłowej ilości czynnika w inwerterze jest jego odessanie i zważenie? Chodzi mi oto, że podchodzę do klimatyzatora już zamontowanego, np. na przegląd, i jak inaczej w prosty i szybki sposób stwierdzić prawidłową ilość.
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-07, 15:33:21
Top użytkownik
możesz zainstalować wzierniki na rurach .
  • Odpowiedz

byniom

2011-01-07, 16:24:25
Moderator
Możesz też mierzyć przegżanie par.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

hubertox

2011-06-29, 18:18:25
Użytkownik
Witam. Zaczynam dopiero przygodę z klimatyzacją. Dzisiaj zamontowałem Samsung Inverter 3,5 kW i miałem problem z określeniem prawidłowej ilości czynniki w układzie tj. Ciśnienie zmieniało się w zależności od obrotów sprężarki na wysokich obrotach 8,5 bara temp około 16 stopni na nawiewie, przegrzanie pary 10, obroty zmalały ciśnienie również. 10,75 bara, temp nawiewu 19, przegrzanie chyba 13. Spuszczałem czynnik sugerując sie za dużym ciśnieniem i wartości sie pogarszały tzn temp nawiewu rosła. Moje pytanie jest takie czym należy się sugerować? Na jakim ciśnieniu pracuję sprężarka?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-29, 18:20:00 przez hubertox.)
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-29, 18:34:54
Top użytkownik
najlepiej jeżeli nie jestes pewien ile jest czynnika, to ściągnąć go do butli, wypróżniować i wbić wagowo w ilości podanej przez producenta
.
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2011-06-29, 21:00:58
Użytkownik
Można też w pierwszej kolejności sprawdzić pobór prądu przy włączonym urządzeniu w trybie serwisowym lub na maxa,
10% odchyłki w jedną lub w drugą stronę jest dopuszczalne. Jeżeli jest za mało czynnika będzie mniejszy pobór, jeżeli jest za dużo czynnika będzie większy pobór.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-30, 09:21:58 przez AKTIMAR.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-06-29, 21:19:28
Moderator
hubertox napisał(a):Witam. Zaczynam dopiero przygodę z klimatyzacją. Dzisiaj zamontowałem Samsung Inverter 3,5 kW i miałem problem z określeniem prawidłowej ilości czynniki w układzie tj. Ciśnienie zmieniało się w zależności od obrotów sprężarki na wysokich obrotach 8,5 bara temp około 16 stopni na nawiewie, przegrzanie pary 10, obroty zmalały ciśnienie również. 10,75 bara, temp nawiewu 19, przegrzanie chyba 13. Spuszczałem czynnik sugerując sie za dużym ciśnieniem i wartości sie pogarszały tzn temp nawiewu rosła. Moje pytanie jest takie czym należy się sugerować? Na jakim ciśnieniu pracuję sprężarka?
Porzuć tę dziedzinę, lub zatrudnij się u kogoś, kto Cię nauczy, bo możesz zrobić sobie i komuś krzywdę.
Pytanie: Po co w nowym urządzeniu ściągałeś czynnik?? Jaką długość ma instalacja?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

llort

2011-06-29, 21:23:20
Zaawansowany użytkownik
AKTIMAR napisał(a):Można też w pierwszej kolejności sprawdzić pobór prądu przy włączonym urządzeniu w trybie serwisowym lub na maxa,
10% odchyłki w jedną lub w drugą stronę jest dopuszczalne. Jeżeli jest za mało czynnika będzie większy pobór, jeżeli jest za dużo czynnika będzie mniejszy pobór.

A ja całe życie myślałem że jest odwrotnie.Przepełniony = się większy pobór prądu .No cóż człowiek uczy się całe życie.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

hubertox

2011-06-29, 23:04:14
Użytkownik
Witam długość układu to tylko 2 metry przez ścianę. Po co ściągać z nowej klimy gaz. Klimatyzacja ma podobno do 5 metrów gazu ok. Jak podłączyłem manometry i jest na ssaniu prawie 11 barów to myślałem, że jest za dużo sugerując się on/ Offem czyli 7 -7,5 bara. Nie wiem czy te ciśnienie jest ok. Nie wiem w jaki sposób to sprawdzić w inverterze i żadna podpowiedź nie może mi na to odpowiedzięć i to , że zmień dziedzinę to też nie bardzo mi wyjaśnia jak sprawdzić to ciśnienie.
  • Odpowiedz
1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa