Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

santa fe 2.0crdi -klima daje gorace powietrze- help help

27 Odpowiedzi, 46716 Wyświetleń
1 2 Dalej

adams2000

2010-08-28, 22:45:51
Nowy użytkownik
panowie szukam fachowca na odleglosc bo u mnie takich nie ma. po włączeniu klimy przy nagrzanym aucie dmucha gorace powietrze ,pod maska slysze jak kompresor sie włącza i wyłącza. byl u mnie jeden fachowiec ale on to moze chyba tylko taczki budowlane naprawiac, podlaczyl manometry stwierdzil ze cisnienie hp za wysokie ,spytal mnie ile czynnika wchodzi do mojego auta bo zadnej naklejki z danymi nie widzi,potem na oko chyba dopuscil troche czynnika i na koniec stwierdzil ze nic wiecej nie jest wstanie zrobic ,skasowal mnie za czynnik 40 euro i pojechal sobie, odpytalem wszystkich mechaniorow w okolicy o jakis dobry serwis i fachowcow niet. HELP Sad
  • Odpowiedz

mg

2010-08-28, 22:57:15
Top użytkownik
Wentylatory na chłodnicy pracują?
  • Odpowiedz

adams2000

2010-08-29, 17:13:28
Nowy użytkownik
wenty pracuja! sterowanie nie reaguje obnizam tempeature na max i nic ciagle gorac ,myslalem ze moze caly panel nie dziala albo czujnik tempeatury w panelu ,wykrecilem go i podlaczylem w drogim santa fe i tam dziala, troche mi sie spieszy bo goraco na zewnatrz a w sodku jeszcze gorzej, powiedzcie moze co moge spawdzic pokolei we wlasnym zakesie, jestem mechanikiem samochodowym ale o klimach to mam male pojecie,nigdy tego nie ruszalem, czytam rożne atykuly i nawet zamowilem sobie książkę zeby sie czegos dowiedziec jak to ugrysc bo mnie krew zalewa, a nie lubie ruszac rzeczy o ktorych nie mam pojecia!
jak wielu niby fachowcow! podlaczylem go do cramana ale tam mi zadnych bledow nie pokazuje ( ma taka opcje ) !
  • Odpowiedz

mg

2010-08-29, 17:57:23
Top użytkownik
Podaj orientacyjne temperatury rurek podczas pracy klimatyzacji wystarczy:gorąca, ciepła, letnia, zimna.
Na odcinkach filtr odwadniacz-zawór rozprężny, zawór rozpr-sprężarka(ssąca).
  • Odpowiedz

adams2000

2010-08-29, 18:31:54
Nowy użytkownik
filtr odwadniacz-zawór rozprężny, zawór rozpr-sprężarka(ssąca) ?????? kurcze teraz to dales mi do myslenia, ide szukac gdzie to jest i jak to wyglada. Big Grin

ps.moge rozebrac silnik i skzynie biegow i nazwac kazda czesc i zlozec potem do kupy, ale w klimie nie mam pojecia jak co sie nazywa. dam znac jak zmieze te temp. Wink
  • Odpowiedz

mg

2010-08-29, 18:50:54
Top użytkownik
Przepraszam, niejasno się wyraziłem. Chodziło mi o przybliżoną temp. rurek wchodzących w ścianę grodziową. Jedna cienka ok fi 10mm i druga około 20mm. Oczywiście nie o rurki nagrzewnicy mi chodzi.
  • Odpowiedz

adams2000

2010-08-29, 19:54:34
Nowy użytkownik
ok teraz kapuje Smile ta grubsza jest zimna jak lod a ta ciensza letnia
  • Odpowiedz

adams2000

2010-08-29, 21:02:06
Nowy użytkownik
filtr jest nowy, ale sprawdze ten parownik jutro. a wlasnie jak wyjme filtr to z tej dziury na filtr po wlaczeniu klimy daje zimno na maxa
  • Odpowiedz

adams2000

2010-09-04, 11:46:55
Nowy użytkownik
ok wielkie dzieki za rady !wczoraj nie wytrzymalem i rozebralem pol deski rozdzielczej i znalazlem przyczyne!!!! silnik od klapy otwierajacej i zamykajacej doplyw cieplego lub zimnego powietrza umarl. dzisiaj kupilem na zlomie uzywany za 20 euro i klima smiga jak ta lala. tylko martwi mnie jeszcze stwierdzenie tego zemieslnika ze cisnienie HP za wysokie i ilosc czynnika w moim ukladzie, strasznie nie lubie jak czegos nie jestem pewien. tagi gamon potrafi zepsuć najlepsze samopoczucie czlowieka
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-09-04, 20:34:18
Top użytkownik
Podaj wszystkie dane o autku lub swój e-mail to wyślę Ci tabelę z ilościami czynnika jaki powinien być w twoim aucie
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-09-05, 20:42:40
Top użytkownik
Banita napisał(a):napełnianie według danych w stosumku do wydajności względem lat użytkowania niejest najlepszym rozwiązaniem.
Podaj lepsze
  • Odpowiedz

mg

2010-09-06, 18:39:25
Top użytkownik
Z doświadczenia, ile dajesz do xary w benzynie z 1999r?
  • Odpowiedz

mg

2010-09-06, 20:35:19
Top użytkownik
Głupie pytanie Big Grin
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-09-07, 10:36:12
Top użytkownik
mg z nim dyskusja to przelewanie wody sitkiem- no i jeszcze zadajesz takie trudne pytania.
  • Odpowiedz

awax

2010-09-07, 10:49:12
Top użytkownik
Banita napisał(a):Doświadczenie.

A nie wystarczyłoby "przegrzanie" ?
  • Odpowiedz

artur007

2010-09-08, 05:45:48
Nowy użytkownik
Napełnianie doświadczalne Wink tylko po co!!! jak jest napisane np.700gr to sie sypie 700gr i śmiga jak wszystkie podzespoły i urządzenia są sprawne, nie wiem po co na siełę kombinować.

Kombinować jak zarobić i się nie narobić to już ma sens.
  • Odpowiedz

adams2000

2010-09-08, 11:12:50
Nowy użytkownik
Tadeusz4321 napisał(a):Podaj wszystkie dane o autku lub swój e-mail to wyślę Ci tabelę z ilościami czynnika jaki powinien być w twoim aucie
tak tylko tadeusz co mi to pomoze? w książce serwisowej pisze ze jest 650g ale jak ja mam to sprawdzic ile jest w ukladzie i jesli jest powiedzmy 50 do 100 g wiecej to co moze sie stac ?wywali instalacje ?

ps. wiem - zważę auto potem oddessam czynnik i znowu zwaze auto bede wiedzial ile bylo, tylko jeszcze nie wiem czym oddessam. Big Grin

panowie prosze o jakis konstruktywny pomysl
  • Odpowiedz

adams2000

2010-09-08, 11:17:22
Nowy użytkownik
Banita napisał(a):napełnianie według danych w stosumku do wydajności względem lat użytkowania niejest najlepszym rozwiązaniem.

banita co jest rozsadne a co nie akurat mnie nie interesuje- potrzebuje konkretnej rady

ps. reasumujac od altruistycznej koncepcji metamorfozy dochodzimy do skondensowanego wniosku ze .............
tez tak moge pisac godzinami i co to mi da?
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-09-08, 17:45:25
Top użytkownik
adams2000 napisał(a):
Tadeusz4321 napisał(a):Podaj wszystkie dane o autku lub swój e-mail to wyślę Ci tabelę z ilościami czynnika jaki powinien być w twoim aucie
tak tylko tadeusz co mi to pomoze? w książce serwisowej pisze ze jest 650g ale jak ja mam to sprawdzic ile jest w ukladzie i jesli jest powiedzmy 50 do 100 g wiecej to co moze sie stac ?wywali instalacje ?

ps. wiem - zważę auto potem oddessam czynnik i znowu zwaze auto bede wiedzial ile bylo, tylko jeszcze nie wiem czym oddessam. Big Grin

panowie prosze o jakis konstruktywny pomysl
Procedura jest taka:
1.należy odessać czynnik, który jest w Twoim aucie i jego oczyszczenie.
2.wyssanie wilgoci z układu klimatyzacji-najważniejsza czynność w serwisie auto klimy (wilgoć to wróg nr 1 sprawnej klimy)
3.sprawdzenie szczelności układu poprzez wytworzenie próżni w układzie( skuteczne na 85-90 %)
4.Jeżeli wszystko OKI należy napełnić czynnikiem do wysokości jaki powinien być w Twoim aucie(stąd moje pytanie o wszystkie parametry auta-Nazwa-typ-rok produkcji--benzyna/diesel-klima manual /klimatronic i t d)
Sprawdzić ciśnienia LP i HP oraz sprawdzenie szczelności podczas pracującej klimatyzacji

Za dużo czynnika w układzie może spowodować zadziałanie zaworu bezpieczeństwa na sprężarce i wypuszczenie całej zawartości czynnika w atmosferę,złe działanie całego układu( teraz przy tych temperaturach już nie ale ale na wiosnę.....)Jak sprawdzić ilość czynnika w Twoim układzie? Bez maszyny do tego raczej nie masz szans.Jedynie to spuszczenie go do końca ( 0,0) i napełnienie do ilości jak przewiduje producent auta.Jeszcze jedno pytanie-czy jesteś poza granicami Polski-bo z Twojego opisu mam takie wrażenie, gdzie nie masz możliwości podjechania pod profesjonalny serwis
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-09-08, 17:49:33
Top użytkownik
Banita napisał(a):to ty przeczytaleś książkę na temat niepsychologii.
Masz może tytuł tego wydania?
  • Odpowiedz

adams2000

2010-09-09, 12:18:34
Nowy użytkownik
wlasnie wtym problem ze tu nie ma gdzie podjechac! same gamonie! nic nie umijeja! auto to hyundai santa fe 05r 2.0 crdi klimatronic ,wczoraj zauwazylem ze troche slabo chlodzila po pol godzinnej jezdzie i ponownym odpaleniu auta jakby wszystko wrocilo do normy .
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-09-09, 21:24:26
Top użytkownik
Banita napisał(a):to ty przeczytaleś książkę na temat niepsychologii.
Podaj tytuł tej książki a chętnie kupie
No co z tą poradą na temat tytułu książki.Banita-przecież każdemu doradzasz.Doradź chociaż raz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-09-13, 19:14:43 przez Tadeusz4321.)
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-09-09, 21:44:52
Top użytkownik
W Twoim układzie winno być 625 g czynnika.Jeżeli nie masz gdzie podjechac,to kup sobie taką 1-kg butle z gazem R134a(możesz kupić na allegro).To co masz w aucie spuść do końca i napełnij ponownie połowa tej butli.To są warunki że tak powiem "polowe" ale nic na ta chwile nie przychodzi mi do głowy.Nie podałeś gdzie obecnie przebywasz .Wiem,że takie sytuacje występują np w WB,Hiszpanii i Holandii
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-09-09, 21:57:08
Top użytkownik
adams2000 napisał(a):ok wielkie dzieki za rady !wczoraj nie wytrzymalem i rozebralem pol deski rozdzielczej i znalazlem przyczyne!!!! silnik od klapy otwierajacej i zamykajacej doplyw cieplego lub zimnego powietrza umarl. dzisiaj kupilem na zlomie uzywany za 20 euro i klima smiga jak ta lala. tylko martwi mnie jeszcze stwierdzenie tego zemieslnika ze cisnienie HP za wysokie i ilosc czynnika w moim ukladzie, strasznie nie lubie jak czegos nie jestem pewien. tagi gamon potrafi zepsuć najlepsze samopoczucie czlowieka
Filtr osuszacz(taki baniak w układzie klimki) może byc juz zatkany-stad za wysokie cisnienie na HP, ale jak ci smiga to zostaw do wiosny i wyższych temperatur.Proponuję zamknięcie tematu
  • Odpowiedz

adams2000

2010-09-10, 07:52:13
Nowy użytkownik
ok dzieki za wszystkie rady ! dzisiaj pogadam ze znajomym od lodówek wiem ze ma jakies manometry i pompe i jakies tam inne narzedzia jak by mi uzyczyl czy jestem wstanie sam to wszystko przetestowac za waszymi radami?
ps.jestem w irlandii ,a tu sie nic nie oplaca naprawiac najlepijej wymieniac- auto- taka mentalnosc
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa