Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Mam pytanie do fachowców

15 Odpowiedzi, 16438 Wyświetleń

mk24

2007-07-22, 14:38:15
Nowy użytkownik
Chciałby założyć klimatyzację w mieszkaniu. Do pomieszczenia 35 m2. Okna wychodzą na zachód. Mieszkanie znajduje się na 10 piętrze(potem jest tylko płaski dach)i jest to mieszkanie szczytowe. Tego lata zanotowałem max. temperaturę 31.5 stopnia celcjusza. Nie stać mnie na zatrudnienie firmy, myśle o klimatyzacji z marketu. Nie mam też zbyt wiele pieniędzy. Poradzcie jakie parametry powinna mieć taka klimatyzacja aby zapewniła konfortowa temperaturę. z góry dzięki.
  • Odpowiedz

klimraj

2007-07-22, 20:44:43
Nowy użytkownik
W/G mnie szkoda kasy na klime z markeru.... wiertel tez pewnie nie kupujesz marketowych.... Klima to nie wiertarka, że ja zaniesiesz i zareklamujesz kiedy bedzie Ci źle działała. Minimum to 3,5 kW, ale powinna dać radę- proponuję markową , albo chińską lepszą...(wszystkie są chinskieSmile ) W cenie marketowej kupisz Galanza- słaby ale napewno lepszy od marketu-cena ok. Możesz w/g instrukcji powiesić sam do pewnego mom. potem wołaj fachowca, który to dokończy i uruchomi za parę setek..... Gwarancji pewnie nie dostaniesz ale będziesz miał chlodno....
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

mk24

2007-07-23, 14:56:12
Nowy użytkownik
Widze, że kolega tylko krytykuje a może by tak coś fachowo(tak jak w temacie). Jeżeli jesteś fachowcem i takie wstawiasz gadki to roboty nie masz za wiele.
A może inaczej.
Za klimę 3,5kW w markecie zapłacę 1300zł i to jest kusząca cena. Dlaczego są takie tanie? Jeżeli markowa to jaka i dlaczego tak drogo?
  • Odpowiedz

kubowy

2007-07-23, 17:48:44
Użytkownik
Witam, powiem tak: założyłem klimę gościowi na poddaszu (adoptowany strych anex kuchenno-salonowy, ze skosami) chinina około 2200pln z montażem. Gość zawołał sąsiada(który ma fujitsu), żeby zobaczył jak u niego chodzi i oboje porównywali głośność i tem. wylotu. Ja siedziałem i popijałem kawkę, a oni chodzili razem to tu to tam. Na koniec staneli i stwierdzili, że wygląd lepszy chiński i lepiej dmucha a decybele takie same, sąsiad powiedział, że rok temu dał prawie dwa razy więcej za klimę. Klient zadowolony.
LEPIEJ kupować tanie chińskie od firmy monterskiej niż markeciaki. A najlepiej kupować tanie markowe (nie ma takich)
Dlaczego takie tanie: klima z marketu jest okrojona do minimum sprężarka nie ma presostatów zaworu serwisowego na tłoczeniu itd.
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-07-23, 18:14:16
Moderator
do klimraj

Galanz wcale nie jest słaby imało tego nie ma ich w hurtowniach a czas oczekiwania jest długi
  • Odpowiedz

mk24

2007-07-24, 13:12:03
Nowy użytkownik
Więc powiedzcie mi ile załace za klimatyzator 3,5kW w specjalistycznej firmie-całkowity koszt. Na jakie problemy natknę sie gdy skusze się na markeciaka? I jeszcze jedno mnie nuruje, czy pobur mocy(prądu) np 1300W jest takie same przez cały czas pracy klimy. Czy jest to zależne od tem. jaką mam ustawioną.
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-07-24, 14:15:53
Moderator
pobor jest jednakowy chyba ze kupisz klime z inverterem wtedy mozesz liczyc na oszczednosci
jak jestres z wawy to za 2200 moge ci zamontowac i dostarczyc klimatyzator typu Galanz

radekklimat
  • Odpowiedz

mk24

2007-07-25, 11:11:02
Nowy użytkownik
Jestem z Żor(Śląsk). Co to takiego ten inventer? I czy ten Galanz go posiada? A co myślisz o firmie Hyundai-ogólnie? Czy samemu ewentualnie mogę zamontować i uruchomić klimę z marketu? Sory za te pytania ale to dla mnie całkiem obcy temat.
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-07-25, 19:00:59
Moderator
samemu jest ciezko zamontowac i uruchomic lepiej wez kogos co sie na tym zna a inverter to tak po ktotce zmiana obrotow silnika sprezarki w zaleznosci od zapotrzebowania na moc chlodnicza niestety Galanz tego nie posiada
  • Odpowiedz

mk24

2007-07-26, 12:41:26
Nowy użytkownik
Co z zasilaniem? Czy trzeba ciągnąć specjalnie grube kable czy wystarczą te jakie są standardowo w blokach(blok z lat 70/80)? Co myślicie o Hyundai`ach? Powiedzcie co powinien mieć klimatyzator aby być z niego zadowolonym i aby był oszczędny( tylko bez przesady z bajerami)?
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-07-26, 16:38:06
Moderator
musi miec chlodzenie,grzanie,osuszanie i wentylowanie ale to kazdy ma, co do zasilania to zalezy jakiej mocy bedzie to urzadzenie a hyundai nie wiem jakiej jest jakosci bo ich nie znam ale napewno lepszy nich chinczyk
  • Odpowiedz

gadget

2007-08-08, 08:05:26
Zaawansowany użytkownik
Jesli niemasz wiele kasy to lepiej kup cos porzadnego . Widzialem juz kilka martetowych wynalazkow . Naprawialem to po sciagnieciu obudowy z jednostki wewnetrznej klimatyzator poprostu wybucha pozniej te wszystkie bebechy trzeba w conajmniej 2 osoby upychac , ale odziwo dziala jak narazie . Widzialem tez juz rury aluminiowe zamiast miedzianych i te szybko zlaczki do samodzielnego montazu . Coto wogole jest ? Czy to szczelne montowal to ktos ? A jak gaz ucieknie ? Napelnianie proznia to pozniej kosztuje . Nieznam wszystkich modeli z marketow moze jest jakis dobry tylko jaki ? Daykin mial promocje za 3,5 kw bylo 1400 netto dla dilerow warto bawic sie w markety ?
  • Odpowiedz

Mlekoj

2007-09-08, 18:15:28
Nowy użytkownik
Zajmuje się montażem Klimy od 2 lat, wieszałem już różne urządzenia ponad 10 różnych marek Ale nic nie przebije Mitsubishi to Prawdziwy Merc wśród klimatyzacji wart tych pieniędzy jakie kosztuje.
A co do Klimy Marketowej nie słuchaj tych tandeciarzy co trują że Markety mają szajs bo bredzi, urządzenie jak każde inne wszystko robione w Chinach różnią się tylko wizualnie. Zakup w Markecie Ja ci zamontuje, Będzie hulać jak każda inna
  • Odpowiedz

j_a_c

2007-09-08, 19:17:34
Użytkownik
z tymi marketami to trochę uogólniliście (chyba za bardzo kopia was po kieszeni jak każdego sprzedawce mnie tez) , ostatnio byłem w markecie mieli tam zibro akai mitsubischi lg ,te same co biorę w hurtowni ,i niektóre nawet w podobnej cenach jak mi proponuje hurtownia,wiec nie można powiedzieć definitywnie ze klima z marketu jest be bo jest do niczego,ale trzeba pamiętać o tym ze jak klient zakupi ja w markecie zapłaci za montaż raczej więcej ,bo nie zarobie na klimie ,a nic w przyrodzie nie morze ginąc zwłaszcza w portfelu,a do tego jak padnie to odsyłam klienta do marketu gdzie ja zakupił

ale jak ktoś sie chce bawić ma chęci ,to niech kupi klimę w markecie,zdąża mi sie tez ze sprzedaje klimę prawie po cenie zakupu i klient ja sam montuje ,biorę tylko za rozruch,skoro ma chęci i oszczędza mój czas to niech zaoszczędzi i kase

tak jak ze świeżymi bułeczkami w jednych sa świetne w innych do niczego
j_a_c WROCŁAW
  • Odpowiedz

bodzio

2007-09-09, 13:36:33
Zaawansowany użytkownik
Ja też montowałem kilka takich z marketów i tylko jedna mi sie nie podobała marki YOKOHAMA 2,5kw
jednostka zewnętrzna bardzo głośna ale klijent zadowolony.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa