Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin

88 Odpowiedzi, 80294 Wyświetleń
1 2 3 4 Dalej

Darekas

2010-12-18, 22:00:01
Użytkownik
Potrzebuje Waszej pomocy bo nie wiem czy mam położone dobre przewody elektryczne do jednostek wewnętrznych.

Chodzi o multisplit Daikin.

Jaki przewód powinien być położony od jednostki zewnętrznej do jednostki wewnętrznej tzn ile żyłowy powinien był przewód
i o jakim przekroju.

Czy wielkość jednostki ma wpływ na przekrój przewodu.

Jak rodzaj przewodu jest najlepszy?

Konkretnie to jaki przewód jest potrzebny do Emura a jaki do kasetonu?
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-19, 06:30:03
Użytkownik
Nie nie montował Daikina?

Nikt mi nie pomoże?
  • Odpowiedz

byniom

2010-12-19, 06:47:12
Moderator
Może jak byś podał typ lub moc jednostek to tak bo w przeciwieństwie do ciebie nikt z nas tego sprzętu nie widział. Napisałeś na takiej zasadzie "posiadam samochód osobowy ale niewiem jakie paliwo ma do niego lać , prosz eo pomoc " Pisz z głową to nie będzie takich problemów. Prawdopodobnie będziesz miał zasilanie do jednostki zewnętrznej a do wewnętrznych cztery żyły w przewodzie.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-19, 07:26:53
Użytkownik
byniom napisał(a):Może jak byś podał typ lub moc jednostek to tak bo w przeciwieństwie do ciebie nikt z nas tego sprzętu nie widział. Napisałeś na takiej zasadzie "posiadam samochód osobowy ale niewiem jakie paliwo ma do niego lać , prosz eo pomoc " Pisz z głową to nie będzie takich problemów. Prawdopodobnie będziesz miał zasilanie do jednostki zewnętrznej a do wewnętrznych cztery żyły w przewodzie.

OK chciałem ogólnie żeby nie gmatwać sprawy.

Już piszę w czy jest problem.

Jest to multisplit Daikin czyli do jednostki zewnętrznej idzie główne zasilanie elektryczne.
Dalej od jednostki zewnętrznej idą przewody elektryczne do jednostek wewnętrznych.

I teraz do 3 jednostek mam wyciągnięte przewody 5x1,5mm2 a do jednej 3x2,5mm2.

Teraz pytanie czy te 3 żyły wystarczą bo jak mi montowali kaseton to były wykorzystane 4 żyły.

Jak się okazało że jest jeden przewód 3 żyłowy to ekipa twierdzi że 3 żyły wystarczą bo mostkuje się przewód neutralny z uziemieniem - żółto-zielonym.

Ten przewód 3x jest do jednostki wewnętrznej Daikin Proffesional.

A pytanie o przekrój dotyczyło kasetonu o mocy 5KW czy przewód 1,5mm2 nie jest za cienki.

Byniom będę wdzięczny za pomoc bo sprawa jest pilna i muszę podjąć dalsze decyzję do jutra rano do godz.7.00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-19, 07:27:37 przez Darekas.)
  • Odpowiedz

bartek2700

2010-12-19, 07:50:04
Użytkownik
przewód nie bedzie za cienki bo zasilany jest agregat a tym kablem bedzie zasilony tylko wiatrak i elektronika w jednostce wewnętrznej więc spokojnie wystarczy gorzej z tym ze brakuje Ci jednej żyły w przewodzie.powinno być cztery a masz trzy!!!a co do tego mostkowania neutrala z uziemieniem to zmień zmień ekipe bo położyli nie taki kabel jak trzeba a teraz Ci mydlą oczy;-)pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-12-19, 07:56:52
Top użytkownik
Witam

Czy Ty nas podpuszczasz? Nikt nie dobiera przewodu po mocy chłodniczej jednostki wewnętrznej. Nikt nie mostkuje. Jeżeli to jest inwerter to musi być 4x1,5. Zobacz w dokumentacji schemat elektryczny. Każde urządzenie ma swoje parametry. Poszukaj ile prądu pobiera jednostka wewnętrzna 5kW Daikin Professional.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

pawelek

2010-12-19, 08:54:05
Użytkownik
Witam, najbezpieczniej jest dać 5x1,5mm. Aczkolwiek sprawdź zapotrzebowanie moc elektryczną tak jak napisał stefanbud. W kasetonie są grzałki do odtajania. Być może będzie tam potrzebny przewód 3x2,5mm plus kabel sterujący.
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-19, 15:00:02
Top użytkownik
jeśli w kasetonie są grzałki to nie służą one do odtajania,tylko do ogrzewania w niskich temperaturach zewnętrznych .
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-19, 21:15:56
Użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam

Czy Ty nas podpuszczasz? Nikt nie dobiera przewodu po mocy chłodniczej jednostki wewnętrznej. Nikt nie mostkuje. Jeżeli to jest inwerter to musi być 4x1,5. Zobacz w dokumentacji schemat elektryczny. Każde urządzenie ma swoje parametry. Poszukaj ile prądu pobiera jednostka wewnętrzna 5kW Daikin Professional.

Pozdrawiam

Niestety taką odpowiedź dostałem od autoryzowanego instalatora firmy Daikin.

Gdzie można zdobyć te schematy nigdzie w internecie nie można ich namierzyć

A może mi ktoś podrzucić takie schematy na priva bo na razie to nie mam żadnych argumentów w dyskusji w ekipą.

Aha jest to oczywiście inwerter.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-19, 21:16:55 przez Darekas.)
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-19, 21:45:35
Użytkownik
Jeszcze jedna rzecz mnie martwi rodzaj zastosowanego przewodu?

Jest to linka Eltrim H05VV-F

Przewód Eltrim H05VV-F

W opisie przewodu jest napisane:

Przewody do odbiorników ruchomych i przenośnych, o izolacji i powłoce polwinitowej, okrągłe.

Nie nadaje się: do stosowania na otwartym powietrzu

Czy taki przewód można zastosować do jednostek wewnętrznych?

P.S Dlaczego nie mogę wstawić linka?
  • Odpowiedz

monterod2002

2010-12-20, 09:07:25
Zaawansowany użytkownik
Ja osobiście nie stosowałbym tego przewodu po pierwsze jest on na napięcie 300/500 V a ja stosuje na 450/750V. Raz zastosowałem na mniejsze napięcie i potem kułem od nowa ścianę i przez to się zraziłem. Po drugie ten przewód nie nadaje się do stosowania na otwartym powietrzu a siłą rzeczy skraplacz będzie na zewnątrz.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-20, 09:15:56
Top użytkownik
przewody najlepiej umieścić w peszlu ,ze względu na UV i uszkodzenia mechaniczne.
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-20, 12:40:06
Użytkownik
monterod2002 napisał(a):Ja osobiście nie stosowałbym tego przewodu po pierwsze jest on na napięcie 300/500 V a ja stosuje na 450/750V. Raz zastosowałem na mniejsze napięcie i potem kułem od nowa ścianę i przez to się zraziłem. Po drugie ten przewód nie nadaje się do stosowania na otwartym powietrzu a siłą rzeczy skraplacz będzie na zewnątrz.
pozdrowionka

A co się stało że musiałeś kuć ścianę.
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-20, 13:42:53
Top użytkownik
według przepisów musisz stosować przewody 450V /750V---to jest warunek wykonania pomiarów elektrycznych .są tacy co stosują przewody telefoniczne na 250V .
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-20, 20:17:47
Zaawansowany użytkownik
Niechcę się tak zabardzo wtrącać ale co niektóre autorytety tego forum twierdzą że ponoć można zaoszczędzić na jednej żyle ochronnej wykorzystując instalację chłodniczą.Co według mnie jest idjotyzmem brakiem wyobrażni i odpowiedzialności.Przepraszam SAFY i DETY.Zapomniałem o DH14 bo 28 też bez duszy i wyobrażni.Słaby dekiel miały.A może zadużą wydajność?Dlatego niewytrzymywały w stosunku doboru?
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

monterod2002

2010-12-20, 21:11:04
Zaawansowany użytkownik
Czyżby to byłem ja . Ja jestem mentor tego zdania że elektryk powinien zajmować się elektryką a chłodnik instalacjami chłodniczymi.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-20, 21:55:27
Zaawansowany użytkownik
Czyżby nieuczono ciebie w w szkole elektromechanika chłodnicza?Czyż nie na Burakakach?
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-20, 21:58:54
Zaawansowany użytkownik
Aby zostać trzeba znaczyć.
  • Odpowiedz

monterod2002

2010-12-20, 22:10:29
Zaawansowany użytkownik
Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin o czym ty mówisz ledwie podstawówkę skończyłem panie tomcio.
pozdrowionka
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-20, 22:27:32
Zaawansowany użytkownik
Jeżeli coś robisz rób to dobrze albo odejdż
  • Odpowiedz

monterod2002

2010-12-21, 10:52:15
Zaawansowany użytkownik
mentor napisał(a):Jeżeli coś robisz rób to dobrze albo odejdż
To znaczy ty mi mówisz abym wynosił się z forum.?????
Powiedz tylko słowa a spełnię twoje życzenie ........ pomocniku a....
pozdrowionka
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-21, 11:10:59
Użytkownik
Panowie o czym Wy mówicie????
  • Odpowiedz

gadget

2010-12-21, 20:43:23
Zaawansowany użytkownik
Darekas napisał(a):Panowie o czym Wy mówicie????

Panowie troszkę sie przekomażaja to taki "tutejszy" folklor ...

Napisz mi na priw swój email to wyslę Ci instrukcję montażu po angielsku dasz chyba sobie radę , oczyswiscie jeśli to aktualne .
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-22, 08:36:40
Użytkownik
gadget napisał(a):
Darekas napisał(a):Panowie o czym Wy mówicie????

Panowie troszkę sie przekomażaja to taki "tutejszy" folklor ...

Napisz mi na priw swój email to wyslę Ci instrukcję montażu po angielsku dasz chyba sobie radę , oczyswiscie jeśli to aktualne .

Już wysłałem wielkie dzięki.

Niestety wykonawca dalej się upiera że wystarczą 3 żyły
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-22, 08:47:19
Top użytkownik
niech wykonawca zrobi pomiary elektryczne z pieczątką .
  • Odpowiedz
1 2 3 4 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa