Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Nowy zielony na forum

19 Odpowiedzi, 18219 Wyświetleń

Tomecek25

2010-09-28, 13:55:19
Nowy użytkownik
Witam,jestem nowy,chciałbym się przywitać.
Jestem elektronikiem i jestem w trakcie przekwalifikowywania na chłodnika.Mam za sobą kilka zamontowanych splitów,zakupiłem manometry,pompę,zaworki itp.
Mam kilka pytań:
-czy ilość czynnika(wydajnośc)klimatyzatora można zmierzyć po tym ile prądu on zużywa?
-Jak powinno się napełniać układ czynnikiem R410a,cieczą czy gazem?
-Jakie powinno być wzorowe ciśnienie na przyłączu ssącym splita?
-W splicie jest tylko jedno złącze(brak złącza wysokiego ciśnienia),czy prawidłowo jest mierzyć wysokie ciśnienie na funkcji grzania w przyłączu gdzie normalnie podczas chłodzenia jest strona ssąca?

Bardzo pozdrawiam wszystkich pratyków,bardzo ciekawi mnie zagadnienie chłodnictwa,czy moglibyście podać mi namiary na jakieś dobre książki,bądz jakiejkolwiek wiedzy na temat klimatyzacji,narzędzi,sposobów serwisowania?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-09-28, 14:23:37
Moderator
KOlego zadałeś za dużo pytań na które nie da się stanowczo odpowiedzieć:
-czy ilość czynnika(wydajnośc)klimatyzatora można zmierzyć po tym ile prądu on zużywa? Jest to jeden z parametrów do prawidłowego pomiaru. -Jak powinno się napełniać układ czynnikiem R410a,cieczą czy gazem? Cieczą.
Wzorowego cisnienia nie ma bo sa różne temperatury pracy skraplacza jak i parownika i tyczy się to każdego urządzenia bez względu na rodzaj czynnika w nim zastosowanego. jak dobrze poszukasz to w środku urządzenia ( nie w każdym modelu) to znajdziesz jeszcze zaworek wysokiego ciśnienia....
Co do książek znajdziesz wszystko na forum wystarczy kliknąć "szukaj". Do serwisowania to jeszcze Tobie brakuje dużo albo jeszcze więcej. najpierw naucz się dobrze montować każdy rodzaj klimatyzacji czy to kanałowiec ścienniak konsola kaseta i inne i po roku takich montaży możesz się przekształcać w serwisanta. Praktyka czyni mistrza Smile. Pzdr P.S. Jak byś uzupełniał czynnik do klimatyzatora powiedzmy gaz R407C to jak byś butle na wadze postawił zaworem do dołu czy do góry?
  • Odpowiedz

byniom

2010-09-28, 14:34:03
Moderator
Montowałeś samodzielnie czy pod czyimś nadzorem ?
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-09-29, 05:30:41
Top użytkownik
Tomecek25 napisał(a):\
-czy ilość czynnika(wydajnośc)klimatyzatora można zmierzyć po tym ile prądu on zużywa?
-Jak powinno się napełniać układ czynnikiem R410a,cieczą czy gazem?
-Jakie powinno być wzorowe ciśnienie na przyłączu ssącym splita?
-W splicie jest tylko jedno złącze(brak złącza wysokiego ciśnienia),czy prawidłowo jest mierzyć wysokie ciśnienie na funkcji grzania w przyłączu gdzie normalnie podczas chłodzenia jest strona ssąca?
Witam

Te wszystkie Twoje zagwozdki opisane są na forum. Musisz wykazać trochę inicjatywy. Np. spróbuj funkcji ,,Szukaj''

1. Na pewno można potwierdzić że jest za dużo lub za mało czynnika po zbyt wysokim czy niskim poborze prądu. Na duży pobór prądu mogą mieć też wpływ inne czynniki niekoniecznie chłodnicze. Ilość czynnika uzupełniamy na wagę lub przy pomocy parametru przegrzania,,superheat''. Dotyczy oczywiście klimatyzatorów typu split.
2. Zawsze cieczą napełniamy ,,mieszaniny'' jaką również jest R410A. Czy butlą do dołu czy do góry to zależy od butli Big Grin
3. W urządzeniu ze stałym przepływem czynnika np. R410A, przegrzanie(superheat) powinno wynosić między 6 a 8K przy odparowaniu 0, +1st. C, konstrukcja i dobór urządzenia też ma znaczenie(tłuczemy to od kilku lat Big Grin)
4. Poznaj budowę klimatyzatorów typu split to okaże się że ta druga rura cienka to nie zawsze jest wysokie ciśnienie. Mierzenie ciśnienia na grzaniu nic Ci nie da.
5. Zaprenumeruj sobie Klimatyzacja i Chłodnictwo tam co roku wydają mały poradnik instalatora. Jak kielichować, montować klimy, podłączać pompki skroplin lub się wybierz na szkolenia z zakresu montażu i serwisu ale takie drogie do Poznania. Nie zapomnij też uzbroić się w niezbędne narzędzia i koniecznie się ubezpiecz.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

awax

2010-09-29, 07:07:45
Top użytkownik
Jak byś uzupełniał czynnik do klimatyzatora powiedzmy gaz R407C to jak byś butle na wadze postawił zaworem do dołu czy do góry?

Pytanie podchwytliwe,jednak "uzupełnianie" R 407 w przypadku nieszczelności na ssaniu jest niedopuszczalne
  • Odpowiedz

Tomecek25

2010-09-29, 09:26:51
Nowy użytkownik
O ile się nie mylę to R407 jest gazem wieloskładnikowym i nie powinno się uzupełniać tylko wymieniać.Splity montowałem sam,powiem że montując pierwszego miałem trochę stracha,ale wszystko działa.
Macie racje do serwisanta to mi daleko,jak będę potrzebował wiedzy poprostu będę pytał.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-09-29, 09:51:22
Moderator
Montowanie klimatyzacji czy serwisowanie to nie wszystko w tej dziedzinie. Musisz poznać też inne aspekty takie jak: hydraulika która jest niezbędna do robienia odwodnienia z klimatyzacji, elektryka bo gdzieś trzeba zasilić klimatyzator i oczywiście ślusarstwo które wymaga dwóch prawych rąk bo wszystko gdzieś trzeba zamontować wywiercić wy bruzdować zakotwiczyć czasami pospawać i wiele innych zagadek z tym związanych. Oczywiście wszystko załapiesz jak będziesz tego chciał kwestia czasu i włożonej w to pracy. Pzdr
  • Odpowiedz

byniom

2010-09-29, 11:27:48
Moderator
Pociesz się tym że praktyka czyni mistrza im więcej zainstalujesz tym więcej poznasz.
  • Odpowiedz

Psychol_(o_0)

2010-09-29, 14:31:03
Nowy użytkownik
Na szczęście mam już to za sobą... Big Grin
Pozdro dla wszystkich instalatorkow Big Grin
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-09-29, 14:51:14
Moderator
Parafrazując Bynia: Im więcej zainstalujesz tym więcej będziesz musiał naprawić. Tongue
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

adabier

2010-09-29, 18:38:39
Nowy użytkownik
Tomecek, daj info privat , szkolenie klima bezpłatnie,lunch bezpłatnie,dojazd Twój, certyfik daja , 5-6 godz bedziesz Mistrzem na poziomie teoretycznym , terminy list-grudz .pozdro , pomogę Tobie -pomozesz Innym ......
  • Odpowiedz

Tomecek25

2010-09-29, 20:04:12
Nowy użytkownik
Poleciało Info na Priv....Jak to za darmo...Dziś nie ma nic za darmo...
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-09-29, 21:35:13
Moderator
Musisz od nich kupić tylko 5 klimatyzatorów :-)
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

awax

2010-09-30, 06:29:45
Top użytkownik
Jeżeli chodzi o darmowe szkolenia to w Krajowym Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji
są prowadzone takowe zarówno praktyczne jak i teoretyczne.
  • Odpowiedz

Tomecek25

2010-09-30, 06:30:07
Nowy użytkownik
aa rozumiem.
  • Odpowiedz

byniom

2010-09-30, 06:45:14
Moderator
Z bardzo pozytywnym skutkiem , znam gościa co po szkoleniu w niedługim czasie otworzył własną firmę i zaczoł instalować klimatyzatory wczesniej nic o nich nie wiedząc.
  • Odpowiedz

awax

2010-09-30, 07:18:40
Top użytkownik
Szkolenia w Centrum są ukierunkowane na zdobycie praktycznych umiejętności .
Nie wystawiamy świadectw kwalifikacji określonych w Ustawach.
Udzielamy również wszechstronnej pomocy,jednak jedynie dla osób Z BRANŻY.
  • Odpowiedz

Tomecek25

2010-09-30, 14:59:04
Nowy użytkownik
wszystko ładnie pięknie,ale skad wziąsc kasę na 5 klimatyzatorów?
  • Odpowiedz

awax

2010-09-30, 16:11:29
Top użytkownik
Tomecek25 napisał(a):wszystko ładnie pięknie,ale skad wziąsc kasę na 5 klimatyzatorów?

Najlepiej z banku
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa