Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Czyszczenie układu chłodniczego

15 Odpowiedzi, 22328 Wyświetleń

amator

2010-10-15, 20:23:55
Nowy użytkownik
Mam pytanie.
Czy mogę gazem CO (IV) sprawdzać szczelność układów chłodniczych? (nabić ok. 20 bar i obserwować ciśnienie)
  • Odpowiedz

byniom

2010-10-16, 05:16:44
Moderator
Myślę że raczej nie bo on może być zawilgocony , najlepiej azot
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-10-16, 07:46:15
Top użytkownik
amator napisał(a):Mam pytanie.
Czy mogę gazem CO (IV) sprawdzać szczelność układów chłodniczych? (nabić ok. 20 bar i obserwować ciśnienie)
Witam

Najlepiej jak jest azot techniczny i może się okazać że 20bara to za mało. Ciśnienie próby powinno być większe niż pracy. Ciśnienie pracy R410A to około 30bara.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

barbie

2010-10-16, 15:18:54
Top użytkownik
najlepiej CO2 pasuje do saturatora ,lub gaśnicy ,ewentualnie do wiatrówki do strzelania .
  • Odpowiedz

barbie

2010-10-16, 15:22:35
Top użytkownik
byli tacy w Bydgoszczy co sprawdzali szczelność tlenem---3 monterów i sprzedawczyni zostało poturbowanych chodzą słuchy że kontuzjowany był xx vel R12 ,R40 ,Banita .
  • Odpowiedz

wit

2010-10-17, 08:32:56
Top użytkownik
amator napisał(a):Mam pytanie.

możesz. ale zaraz potem wezwij fachowca. i szykuj dodatkową kasę.

podobno to forum jest do wymieniania doświadczeń i wiedzy przez fachowców i prawie fachowców.
nawet rady amatorom przechodzą
-ale uparte pytania na poziomie ŻENUJĄCYM -toż to brak szacunku dla innych. Zanim zapytasz -poczytaj -tak aby choć MINIMUM wiedzy w temacie posiąść -i nie zadawaj pytań które są brakiem poszanowania czasu innych...

PS.

1 -nie sprawdzisz -ciśnienie co2 silnie zmienia się w zależności od temperatury. próba jest niemiarodajna. dmuchasz np 20bar przy mrozie -5 Ci ucieknie a jak cieplej to odczytasz 25bar.
lub dmuchasz w ciepły dzień -nic nie ucieknie a w zimny dzień odczytasz tylko 15bar...

2-co2 rozpuszcza się w olejach.... -potem trudno się tego pozbyć. może się rozpuszczać oraz reagować z czynnikami.

3 co2 może zawierać nawet 20-30% wody. a to potem wręcz rozpacz....
4 CO2 + woda -to kwas -słaby -ale... żre uzwojenia i powoduje rozpad oleju -też na kwas... który też żre uzwojenia.

starczy?????
  • Odpowiedz

awax

2010-10-17, 09:27:16
Top użytkownik
Poza tym to po badaniu CO2 może woda sodowa uderzyć do głowy i Klient nie zapłaci astronomicznej ceny.
  • Odpowiedz

barbie

2010-10-17, 17:39:54
Top użytkownik
widać dzwoniło tylko w innym kościele ,jeśli to nie byłeś Ty to przepraszam .
  • Odpowiedz

barbie

2010-10-17, 18:30:21
Top użytkownik
wim o tym czytaj ze zrozumieniem moje posty .
  • Odpowiedz

barbie

2010-10-17, 18:32:20
Top użytkownik
zajrzyj do działu klimatyzacja (xx).
  • Odpowiedz

Bock

2010-10-17, 18:35:52
Zaawansowany użytkownik
Podsumuję - NIE Polecamy Dwutlenku do sprawdzania szczelności najlepiej napisał to kolega Wit.

Polecamy natomiast Azot z reduktorem do 30bar - dlatego że jest suchy i nie narazisz się na dodatkowe koszty.

Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-10-17, 20:59:24
Moderator
Hel ma chyba najmniejszą cząsteczkę, więc jeśli szukasz alternatywy, to tym gazem sprawdzaj szczelność :|
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

jack63

2010-10-18, 06:31:00
Zaawansowany użytkownik
Wodór ma mniejszą i doskonale penetruje nieszczelności, ale nie polecam.
To czysta bomba! Hel faktycznie jest do tego celu lepszy. To gaz szlachetny.
A tak poważnie. Tylko azot, jak pisali koledzy. Kolega Wit dał podstawy teoretyczno-praktyczne i chwała mu za to. Szczególnie za uwagę o rozpuszczalności w olejach.
  • Odpowiedz

wit

2010-10-18, 09:55:16
Top użytkownik
zamiast azotu spokojnie można używać gazów szlachetnych... argonu lub helu.
tylko ceny ich są troszkę niekorzystne.

zdarzało mi się sprawdzać szczelność argonem -jeśli "na robocie" mieliśmy butlę azotu i butlę argonu -azot niby do prób a argon niby jako osłona puszczana wewnątrz rurek przy lutowaniu... ale żeby było szybciej jechaliśmy z kolega na dwa palniki -i oba gazy się zużywały jako osłony ... a potem azotu brakowało na próbę -to próba argonem.

nawet argonem lepiej wychodzi... argon to jednoatomowe mniejsze cząsteczki -i lepiej penetruje nieszczelności...
i też jest suchy.

tylko -argon jest sporo droższy niż azot -i po prostu ekonomicznie sensu to nie ma...
chyba, ze azotu brakło a obok stoi kilka butli argonu...
  • Odpowiedz

amator

2010-11-12, 18:54:04
Nowy użytkownik
"a niech sprawdza, lubię wystawiać pięcio cyfrowe sumy za naprawy"

Tylko że nie mam zamiaru nikomu robić klimy tylko samemu się podszkolić. Tak dla satysfakcji.

Pisałem o CO2 bo tylko taki gaz posiadam. (poza LPG do palnika)

Na jakimś forum czytałem że można niby napełnić układ wstępnie gazem LPG (dla sprawdzenia szczelności), lecz zdaje mi się że to będzie strasznie niemiarodajne bo LPG ma dużą rozszerzalność temperaturowa i jego max ciśnienie to coś koło 4 bar.

P.S. Argon może udało by mi się załatwić bo kumpel używa go do mig-a, więc pewnie by pożyczył. Reduktor jest chyba taki jak do CO2.

Proszę mi nie zarzucać że nie czytam żadnej teorii bo po prostu w różnych poradnikach tylko czasami wspominają o płukaniu układu azotem.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa