Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zamarza cała trasa

58 Odpowiedzi, 52412 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 Dalej

Fujitsu Szczecin

2010-10-20, 19:41:40
Top użytkownik
On nie ma zielonego pojęcia o czym my piszemy. Dziwi mnie że admin prosił nas o wyrozumiałość dla niego. Takie nieuki nie zmieniają się. Tępy jak siekiera do lodu. Jak brakuje mu argumentów to wyciąga to że jestem hydraulikiem. Jakby miał być tępym chłodniarzem jak on to bym się nie odzywał w ogóle. Wątpię że on w ogóle jest chłodniarzem. Napisz prostaku jak rozwiązać ma problem gość z pierwszego postu, to będziesz ktoś. Wątpię że wiesz.
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-10-20, 19:42:40
Top użytkownik
A ja wiem.
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

byniom

2010-10-20, 19:44:59
Moderator
Przepraszam ze odbiegam od tematu ale koledze xx chodzi wyłłacznie o pokazanie że tutaj nikt na niczym się nie zna . Gdyby miał odpowiedź to by powiedział i by był fachowcem a jemu chodzi tylko i wyłłacznie o wytykanie innym że nic nie umieją i na niczym się nie znają.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-10-20, 19:47:32
Moderator
Cool Może zróbmy na niego nagonkę, to powtórzy się historia z Łodzi.... Cool
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

mg

2010-10-20, 19:52:02
Top użytkownik
Nie zabijajcie go!
  • Odpowiedz

byniom

2010-10-20, 19:53:22
Moderator
Nie potrzeba żadnych nagonek tylko niech kolega xx się trochę powstrzymuje z tymi teoriami a przejdzie do konkretów. Jeżeli uważa że napisałem bzdury to niech będzie lepszy i wyjaśni koledze co powinien zrobić a ja z nauki wyciągnę wnioski.
  • Odpowiedz

byniom

2010-10-20, 20:02:47
Moderator
Ręce opadają .Wybaczcie panowie ale to już mnie męczy .
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-10-20, 20:03:16
Moderator
Dobra, podsumujmy:
Jest to agregat Multi, ale pracuje tylko jedna j.w. - może skraplacz przechładza czynnik - brak "zestawu zimowego".
Pisał, że parownik i skraplacz czysty. R410a ale tylko 5 bar na ssaniu.
Ja proponuję ściągnąć to co jest (r410a czy cokolwiek co się tam znajduje [xx]), zrobić próbę szczelności i jeśli szczelne to napełnić na wagę. Teraz jeszcze pytanie jak te dwa układy chłodnicze są rozdzielone - elektrozaworem?
  • Odpowiedz

awax

2010-10-21, 06:35:15
Top użytkownik
"skraplacz przechładza czynnik-brak zestawu zimowego"????
co ma piernik do wiatraka?
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-10-21, 10:36:28
Moderator
Może jest za niskie ciśnienie skraplania? -Myle się?
  • Odpowiedz

crocens

2010-10-21, 13:59:50
Top użytkownik
Nie mylisz się, i to może być powód zamrażania ssania
.
  • Odpowiedz

barbie

2010-10-21, 17:00:20
Top użytkownik
w okolicach Szczecinka jest tak ciepło że nie montują tam zestawów zimowych ? .
  • Odpowiedz

awax

2010-10-21, 18:50:37
Top użytkownik
barbie napisał(a):w okolicach Szczecinka jest tak ciepło że nie montują tam zestawów zimowych ? .

Z całą pewnością zestaw zimowy w okolicach Szczecinka nie ma wpływu na "przechładzanie czynnika przez skraplacz"
Barbie,może będziesz tak miły i wyjaśnisz co to jest i do czego służy "zestaw zimowy"?
  • Odpowiedz

barbie

2010-10-21, 19:36:55
Top użytkownik
myślę że człowiek po studiach wie to lepiej niż inni ,nawet niż xx .
  • Odpowiedz

barbie

2010-10-21, 19:38:57
Top użytkownik
w ostateczności można zasłonić skraplacz kartonem .
  • Odpowiedz

awax

2010-10-22, 06:11:13
Top użytkownik
barbie napisał(a):myślę że człowiek po studiach wie to lepiej niż inni ,nawet niż xx .

Oczywiście,że wie i nieżle się rozbawił
  • Odpowiedz

rp22

2010-10-22, 07:19:04
Nowy użytkownik
Witam wszystkich przepraszam ze się nie odzywałem ale nie miałem dostępu do NETA. Smile Nowe objawy i spostrzeżenia; Do układu została podłączona kolejna jednostka, po uruchomieniu objawy są takie same jak w pierwszej, na chłodzeniu cała trasa rury ssącej zamarza . Drugą jednostkę można było uruchomić w tryb grzania (pierwsza w serwerowni więc nie i ciśnienie gazu(rura gruba) było w okolicy 30-32 bary. Zauważyłem jeszcze jedną rzecz przełączenie zaworu czterodrogowego w tryb grzanie jest bardziej słyszalne niż przełączenie w tryb chłodzenia , cewka dostaje impuls ale zawór się nie przestawia w 100% zatem do instalacji przepływa zbyt mała ilość cieczy, która za zaworem rozprężnym odparowuje w parowniku i na całej długości rury gazowej co powoduje jej zamarzanie .Myślę że do wymiany jest zawór czterodrogowy +napełnienie nowym czynnikiem w odpowiedniej ilości . Dodam jeszcze że jednostka jest zbudowana podobnie jak MINI DVM Samsunga. Proszę o swoją opinię na ten temat . Pozdrawiam rp22
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-10-22, 07:51:08
Moderator
Coś mi się zdaje, że wysuwasz błędne wnioski. Np: do instalacji przepływa zbyt mała ilość cieczy, która za zaworem rozprężnym odparowuje w parowniku i na całej długości rury gazowej co powoduje jej zamarzanie. Sprawdzaj na chłodzeniu.
  • Odpowiedz

byniom

2010-10-22, 08:32:59
Moderator
JEżeli układ pracuje na chłodzeniu to nie będzie słychać cewki zaworu czterodrogowego bo on jest w stanie spoczynku. Tylko przy przełłączeniu na grzanie cewka dostaje zasilanie.
  • Odpowiedz

rp22

2010-10-22, 09:02:23
Nowy użytkownik
a przy przełączeniu z grzania na chłodzenie ???
  • Odpowiedz

byniom

2010-10-22, 09:08:44
Moderator
Raczej słabo słychać bo wtedy cewka traci napięcie i sprężyna odycha zawór natomiast w drugą stronę wyrażnie słychać załączenie elektrozaworu. Czy czasem nie są pozamieniane rurki lub przewody sterujące ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-10-22, 09:09:48 przez byniom.)
  • Odpowiedz

rp22

2010-10-22, 09:19:59
Nowy użytkownik
Rurki raczej nie a przewodów nie sprawdzałem a mogło by być to powodem takiej sytuacji ????
  • Odpowiedz

byniom

2010-10-22, 10:19:30
Moderator
Może być tak asytuacja jak u ciebie bo jeżeli kompresor pracuje a otwiera linię w której jednostka wewnętrzna nie pracuje to tak może się dziać gdyż czynnik jest tłoczony i przelatuje przez parownik nie mając obciążenia natomiast jeżeli praucją obie jednostki a masz pomylone przewody to raczej takie zjawisko nie wystąpi bo obciążenie cieplne masz na wszytskich parownikach ale przy pojedynczych załłacznieach tzn tylko jednej jednostki to tak będzie sią działo.
  • Odpowiedz

rp22

2010-10-22, 10:27:34
Nowy użytkownik
Ok dzięki muszę to sprawdzić .I jeszcze jedno pytanie urządzenie w czasie pracy po stronie gazu ma 5barów po dopuszczeniu 1 kg czynnika ciśnienie nie wzrasta co może być tego powodem Smile ?????
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-10-22, 10:29:19
Moderator
Jakby to ujął Awax: termodynamika.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa