Witam. Mam pytanko jakie powinno być ciśnienie przy włączonym ogrzewaniu bo nie mam możliwości sprawdzenia przy chłodzeniu ( bo jest za zimno w pomieszczeniu) klimatyzator Sinclair R 410a
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Jakie ciśnienie przy włączonym grzaniu
22 Odpowiedzi, 25906 Wyświetleń|
Wystarczy że czujkę parownika podgrzejesz w ręku i wystartuje Ci klima na chłodzeniu. A jakie to urządzenie ON OFF czy Inverter? Z reguły przy grzaniu ciśnienie dochodzi do ok 20 bar a przy Inverterze nawet do 28bar ale to zależy od kilku czynników typu zyski ciepła jakie są w pomieszczeniu czy długość linii przewyższenie itd. Pzdr
przy czynniku R410 i ciśnieniu 20 barów prawie nie ma grzania .
barbie przy takim opisie klienta nie można dokładnie sprecyzować ile będzie miał tego grzania. Można szacunkowo to opisać a przy Inverterze to tak jak opisałem wyżej. Pzdr
To ON-OFF kaseta długość rurek ok 20 m. Wiem że mogę podgrzać czujnik na parowniku ale będę przy urządzeniu sam i nie wiem czy dam rade dolecieć do skraplacza żeby sprawdzić jakie jest odparowanie zanim się wyłączy, nie mówiąc już o ewentualnym dobiciu czynnika.
To nagrzej pomieszczenie solidnie i potem włącz chłodzenie i po problemie
Dzięki ale może mi poradzisz jak nagrzać pomieszczenie w którym dopiero będą wstawiać okna i robić ścianki działowe, bo teraz pomieszczenie ma 140m kw. Może dużą suszarką do włosów
Rozumiem że tak jak pisaliście 20 barów
A może szybciej (na pewno lepiej) będzie odessac czynik i nabic na wagę nowy. Rozumiem że coś nie cyka...
Jeżeli nie masz warunków żeby uruchomić na chłodzenie i też na grzaniu to daj sobie spokój i uruchom to na wiosnę lub tak jak koledzy napisali , czynnik na wage plus długość magistrali i jeżeli masz zrobione wszytsko dobrze to nie masz się czym martwić . Możesz włłączyć na grzanie i jeżeli wszytsko będzie dobrze to z kasety będzie leciało ciepło w przeciwnym razie jednostka wewnętrzna nie uruchomi wentylatora.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
Skoro to i tak nie będzie teraz działać to się wstrzymaj jak byniom napisał bo najlepiej to gaz na wagę i napuścić nowy ale to czas i koszta.... chyba że Cię inwestor pili. pzdr
Bez sensu napełniać nowo założoną klimę. Po prostu chciałem sprawdzić czy czynnika jest tyle ile powinno a nie wiem jakie jest odparowanie na grzaniu
kolego na początek manometry które pokażą ciśnienie a dodatkowo weź miernik temperatury i zmierz temperaturę na wylocie z klimy. Ale to nie ma sensu bo jak zaciąga chłód ok 10'c czy nawet mniej to nie licz że od razu buchnie ciepłem rzędu ok 50'C bo to nie realne w takich odkrytych warunkach. Pzdr
Kiedy zawiedzie wszystko inne - przeczytaj instrukcję i sprawdz w jakich zakresach temp w i jakim trybie pracują jedn wew i zew.
Dzięki za info. Podgrzeje jakoś czujnik parownika
Przy niskiej temperaturze jak uda ci sie uruchomić po podgrzaniu czujki to i tak ciśnienia będziesz miał trochę niskie ze względu na temparaturę skraplacza i parownika. Żeby to cie nie zmyliło i żebyś nie przeładował czynnikiem . Na mojej stronie jest program który ci poda jekie będziesz miał ciśnienia przy danej temperaturze zewnętrznej i wewnętrznej przy tym czynniku.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-10-27, 18:39:09 przez byniom.)
Jak odparowanie będzie koło zera to myślę że będzie ok.
xx--przy 20 metrach instalacj zazwyczaj napełnienie fabryczne nie wystarcza .w pierwszej informacji nie było informacji że klima jest zainstalowana w polu !
Jeszcze jedno pytanko, podobno nie można dobijać czynnika 410a tylko trzeba napełnić od nowa
Jeżeli czynnik w instalacji nie uciekał a jest jedynie ten co był napełniony fabrycznie a musisz go uzupełnić bo jest za mało to nie masz się czego obawiać i możesz uzupełnić.
Na nowo uzupełniać musisz przy czynniku R407C
Dzięki
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA