Miałem podobny problem z poczwórnym Fujitsu chciałem już pół skraplacza wymieniac ale raz wariowało mi to raz tamto... Zacząłem od podstaw i okazało się że mam za mało czynnika o 0,5 kg - ściągnąłem nabiłem na wagę i wszystko wróciło do normy. Nie miałem komputera serwisowego i robiłem "na czuja" ale objawy takie same. U Ciebie czynnik na pewno ok?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Dziwny problem niestety :( z Toshibą
36 Odpowiedzi, 38611 Wyświetleń|
Czynnik OK.
Pytanie czy program w komputerze pokazuje na ile został wysterowany zawór czy na ile jest otwarty bo to różnica .Komputer może odczytywac jedynie sygnał jaki ma iść do zaworu a w rzeczywistości zawór nie musi sie otwierać.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
Zrobił się temat rzeka i nadal wróżenie z fusów.
Ja nadal uważam,że aby cos konkretnego powiedzieć trzeba sprawdzić czy zawory rzeczywiście się otwierają.Poza zmierzeniem prądu trzeba sprawdzić ciśnienia przed i za zaworami. Z drugiej strony to przecież nie jesteś laikiem i nawet po temperaturze rur przed i za poszczególnymi elementami automatyki wyczujesz gdzie jest "zator" lub gdzie "nie odcina" Fakt,że to trzy lata biegało świadczy,że nie ma co szukać błędu w montażu,a niesystematyczność objawów o tym,że najpewniej jest to :zanieczyszczenie w układzie lub uszkodzenie elementów uszczelniających zaworu lub jednak za mało czynnika i pary inaczej przepływają przez zawory niż ciecz. To jest proste urządzenie i nie ma" cudów" uszkodzenie też będzie proste . Zakładam oczywiście,że tak jak pisałeś wyeliminowałeś elektronikę.
Witam
Moim zdaniem uszkodzony jest mechanicznie zawór rozprężny. Nie ma on wewnętrznego czujnika więc tak naprawdę elektronika nie zna stanu położenia. Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
Awax- ogólnie klimatyzacja to prosta sprawa ale to nie jest proste urządzenie. Co do zaworów to mają one 3 albo 4 pozycje otwarcia. Niestety nie widać fizycznie otwarcia zaworów bo jest to monitorowane po przez impulsy jakie dostaje cewka od elektroniki parownika w zależności od zapotrzebowana na chłód. Po weekendzie jeszcze raz będę wszystko sprawdzał i metodą prób i błędów postaram się znaleźć błąd. Oczywiście dam znać co było nie tak. Pozdrawiam
xx, nie dają tych samych wniosków, nie katuj ludzi złymi radami... gdybyś podrążył temat, to wiedziałbyś, że para przegrzana i ciecz dochłodzona mają inne ciśneinia niż wynika to z manometrów, tylko para mokra ma taką zależność... Czyż przy pomiarze przegrzania nie odejmujesz temperatury z manometrów od temperatury z termometru? Ciśneinie masz jedno a temperatury różne, wszak wynik nie wychodzi 0*C.
1:0 dla mnie
.
xx napisał(a):mg napisał(a):W/g mnie powinieneś wlutować zawory serwisowe przy szwankującej jw. "Niekatuj ludzi pomyslami" zainstaluj sobie słownik i nie katuj ludzi swoją ignorancją i arogancją.
czy przy lutowaniu był stosowany azot ? .
barbie tu nic nie było lutowane. Urządzenie w stanie fabrycznym z fabrycznymi lutami. pzdr
jak są otwierane zawory -cewkami ? czy jakiś siłownik silnikowy? możesz podać jakieś "obce"zasilanie -obcy sygnał poza sterowaniem z elektroniki? coś -żeby wymusić otwarcie zaworów? lub założyć zamiast cewki magnes? zobaczyć czy po otwarciu zaworu "na siłę" poza sterowaniem to ruszy?
ja typuję albo mechanicznie zblokowane -przytykające się zawory... albo jakiś zupełny drobiazg -zimny lut -uszkodzony przekaźnik w elektronice albo uszkodzony przewód, niekontaktującą zaśniedziałą złączkę... z reguły coś nie łączy a czasem załapie słaby styk... nawet "upalone" przekaźniki czasem zetkną styki.... sam program czy elementy elektroniczne -albo są uszkodzone -albo sprawne -raczej rzadko dają błąd a po kilku razach dobrze zadziałają. prawdopodobnie to zupełny drobiazg... -coś gdzieś "nie kontaktuje" -tylko znaleźć coś takiego to idzie się zapłakać... |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY