Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja 10 pomieszczeń biurowych

11 Odpowiedzi, 10547 Wyświetleń

nijuniro

2010-11-11, 08:34:10
Użytkownik
Zastanawiam się nad doborem rozwiązania.
Co będzie lepsze VRV czy woda lodowa ?
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-11-11, 10:51:01
Moderator
Jeżeli to zwykłe pomieszczenia biurowe i w każdym pomieszczeniu powiedzmy dwie trzy osoby i tyle samo sprzętu komputerowo-biurowego to potrzebujesz ok 2.5kW do 3.5kW na jedno biuro to wtedy lepiej dać VRF. Podaj więcej danych odnośnie zapotrzebowania na moc i wielkości pomieszczeń? Czy to budynek piętrowy czy parterowy, jakie mogą być długości linii itd.. to wtedy coś więcej napiszemy. Pzdr
  • Odpowiedz

nijuniro

2010-11-11, 11:01:34
Użytkownik
tommatiz napisał(a):Jeżeli to zwykłe pomieszczenia biurowe i w każdym pomieszczeniu powiedzmy dwie trzy osoby i tyle samo sprzętu komputerowo-biurowego to potrzebujesz ok 2.5kW do 3.5kW na jedno biuro to wtedy lepiej dać VRF. Podaj więcej danych odnośnie zapotrzebowania na moc i wielkości pomieszczeń? Czy to budynek piętrowy czy parterowy, jakie mogą być długości linii itd.. to wtedy coś więcej napiszemy. Pzdr

Tak to pomieszczenia biurowe. Agregat będzie zamieszczony na dachu budynku. Moc faktycznie około 2,5 kW więc sumarycznie zdałoby sie 25 kW.
Prosze polecić jakiegos producenta najlepiej złoty środek między ceną i jakością,
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-11-11, 11:11:17
Moderator
heheh nie ma czegoś takiego jak złoty środek Smile. Lepiej wydać troszkę kasy i zamontować coś z wyższej półki co zaowocuje długoletnią i bezawaryjną pracą systemu tym bardziej że koszta czegoś takiego to dziesiątki tysięcy. W tym przypadku jeżeli chodzi o systemy VRF to każdy Dealer będzie robił indywidualnie ofertę cenową pod dany projekt bo szczegółowych cen nie ma w tradycyjnych cennikach. Jeżeli chodzi o wybór to zapytaj o ceny na te marki: Toshiba, Mitsubishi Heavy Industries, Daikin, Fujitsu, Sanyo. Tylko pisząc zapytanie ofertowe musisz znać moce urządzeń i rodzaje parowników typu scienny czy kaseta wtedy dostaniesz konkretną cenę. Na pierwsze dwie marki mogę Tobie ofertę zrobić. Pzdr
  • Odpowiedz

awax

2010-11-11, 11:25:40
Top użytkownik
Posłużę się stwierdzeniem jednego z Kolegów odpowiadających Tobie w innym temacie:
"szanowny kolego, bierzesz się za multi,a nie masz pojęcia o chłodnictwie. zajmij się lepiej czymś bardziej pozytywnym, np. wykończeniem wnętrz"

Przeczytałem sobie wszystkie Twoje posty i nie da się nie zauważyć,że całkowity brak doświadczenia chcesz zastąpić poradami .
Żal mi Twoich Klientów,to nieuczciwe z Twojej strony ,że prawdopodobnie nie mają pojęcia komu zlecają pracę.

Duża ilość "kursów" to trochę za mało,ale pewnie pozwala na montaż np.splita za 300 zł.

Miłego weekendu
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-11-11, 11:28:37
Moderator
Sprawdź mail. Dokładnie opisałem jakie musisz podać dane aby dostać ofertę na ten system. Pzdr
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2010-11-11, 17:06:01
Użytkownik
Możesz to również zrobić na LG Multi na rozdzielaczach i trójnikach skręcanych, ostatnio robiliśmy właśnie taki system w 3 piętrowej kamienicy 18 pomieszczeń biurowych 10 sztuk po 2,5Kw i 8 po 3,5Kw wszystkie podsufitowe. Działa przyzwoicie.
  • Odpowiedz

bartek2700

2010-11-14, 20:21:54
Użytkownik
zgadza sie bardzo dobry system i napewno cena lepsza niż VRF
  • Odpowiedz

jacek 64

2010-11-15, 20:57:03
Zaawansowany użytkownik
AKTIMAR napisał(a):Możesz to również zrobić na LG Multi na rozdzielaczach i trójnikach skręcanych, ostatnio robiliśmy właśnie taki system w 3 piętrowej kamienicy 18 pomieszczeń biurowych 10 sztuk po 2,5Kw i 8 po 3,5Kw wszystkie podsufitowe. Działa przyzwoicie.
Mam prośbę - możesz podać konkretną konfigurację ? Patrzyłem do cennika LG - i coś mi nie pasuje ...Który model zewnętrzny do której jednostki wewnętrznej ?
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2010-11-15, 22:52:23
Użytkownik
troszkę mi się pomyliło, było 14 jednostek mv09ah i 4 jednostki mv12ah do tego 3 skraplacze FM56ah u33 i do tego 5 dystrybutorów 3x4 i 2x3 no i oczywiście rozgałęźniki typu Y.
  • Odpowiedz

greane

2010-11-26, 11:08:14
Nowy użytkownik
LG??? masakra, nie polecam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa