Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

problem z lodem w urządzeniu na mrożonki

26 Odpowiedzi, 26333 Wyświetleń
1 2 Dalej

mister

2010-11-18, 13:24:31
Zaawansowany użytkownik
nie wiem jak dokładnie się nazywa to urządzenie ale jest to urządzenie typu kombi -na dole otwarta boneta mroźnicza a nad nią zamknięta szafa mroźnicza. o ile z częścią otwartą nie ma problemu to w części górnej,zamkniętej zbiera się lód na tylnej ścianie i na towarze . towar leży na drucianych półkach i to właśnie pod nim wiszą sople i szron. na górze obecnie leżą torebki z mrożonkami a latem lody. generalnie jest problem od samego początku z tym szronieniem. temperaturę zadaną uzyskuje. (wiec parownik raczej czysty ale nie mogłem się dostać do niego i zajrzeć ). zastałem takie nastawy sterownika : temp zadana 20 *, histereza 2*, rozmrażanie co 5 godz ,max czas rozmrażania 45 min, temperatura końca rozmrażania 18* . na razie nie powiem co zrobiłem,(żeby nie sugerować). nie wiem czy problem się rozwiąże bo teraz należało by rozmrozić całkowicie i potem obserwować . wiem tylko ,że przede mną była 4 razy ekipa która to montowała i problem nie ustępuje. urządzenie podobne do tego na dołączonym zdjęciu.
  • Odpowiedz

barbie

2010-11-18, 13:35:55
Top użytkownik
odtajanie powinno wystarczyć co 24 godziny .podczas odtajania wentylatory powinny być zastopowane,potrzeba kilka minut ociekania .trzeba sprawdzić cęgami czy wszystkie grzałki działają .
  • Odpowiedz

mister

2010-11-18, 13:45:06
Zaawansowany użytkownik
grzałki działają , poza tym dzieje się tak na całej długości mebla . wentylatory podczas odtajania muszą pracować w tym przypadku bo grzałka jest na początku parownika. na mój gust to odtajanie co 24 h to zdecydowanie za rzadko
  • Odpowiedz

pawelek

2010-11-18, 14:00:57
Użytkownik
Mi się wydaje, ze wentylatory powinny stać podczas rozmrażania. W innym przypadku zapewne wypluwa kroplami wody na towar i z tego mogą powstawać te sople lodu.
  • Odpowiedz

mister

2010-11-18, 14:18:38
Zaawansowany użytkownik
jak grzałka jest tylko na początku parownika to wentylatory muszą pracować żeby wdmuchiwać ciepłe powietrze do środka parownika .
  • Odpowiedz

barbie

2010-11-18, 14:28:42
Top użytkownik
szafa z jedną grzałką jest zapewne szafą plusową na napoje---czy szyby są potrójne ? .
  • Odpowiedz

mister

2010-11-18, 14:40:39
Zaawansowany użytkownik
nie wiem jakie są szyby. to jest urządzenie minusowe !
  • Odpowiedz

barbie

2010-11-18, 14:45:36
Top użytkownik
często meble kombi są mieszane ---plusowo minusowe .w szafie mroźniczej podczas odtajania nie mogą pracować wentylatory .
  • Odpowiedz

Alpak

2010-11-18, 16:30:32
Użytkownik
Tak jak koledzy pisza wentylatory nie moga pracowac w szafie, grzalke masz pod parownikiem ? Jesli tak to nie powinno byc poblemu przy zatrzymanych wentylatorach.

EDIT: Ustaw jeszcze start wentylatorow po odtajaniu przy -15 na parowniku.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-11-18, 21:40:43 przez Alpak.)
  • Odpowiedz

wit

2010-11-19, 16:51:35
Top użytkownik
regał mroźniczy -jeśli wentylatory gonią przy odtajaniu -to podgrzane wilgotne powietrze wydostaje się do wnętrza mebla i wilgoć skrapla się na zimnych elementach -po czym natychmiast tam zamarza. i tworzą się sople.
ktoś to spie-rwiastkował na etapie montażu lub projektu.... w mroźniczym grzałka -grzałki muszą być tak umieszczone, żeby odtajać bez wiatraków. może ta grzałka jest pod parownikiem i da radę odtajać bez wentylatorów?
może górny regał był projektowany jako plusówka -a ktoś to puścił na mrożenie -bo taniej wyszło niż kupić typowy mroźniczy...
  • Odpowiedz

barbie

2010-11-20, 21:14:43
Top użytkownik
jakiej firmy jest ten sprzęt ? .
  • Odpowiedz

widlak

2010-11-20, 23:08:24
Nowy użytkownik
Możesz napisać jaki to producent? A co do nazwy to szafo-bonet.
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-11-21, 09:05:23
Moderator
Kazde tego typu urzadzenie zamrazalnicze posiada grzałki z boku parownika a dlatego ze jakby sie spaliły to jak bys je wyjał, to po pierwsze
Po drugie wentylatory podczas odszraniania musza chodzic inaczej parownik sie nie odszroni
Po trzecie wprowadz takie parametry odszraniania
cykl co 4 do 6 godzin
czas 25 min
temperatura konca odszr. 15 stopni
WAZNE WYSWIETLANIE TEMPERATURY Z PRZED ODSZRANIANIA unikniesz telefonu typu temperatura za wysoka i bedziesz jezdził na kazde wezwanie
czas ociekania 2, 3 m[wentyl. stop]
wymrozenie parownika po odszranianiu ok 3 min[wentyl. stop]

Sprawdz jeszcze czy grzałki grzeja te od spływu i parowników

Obserwój dobe i opisz co i jak
  • Odpowiedz

Alpak

2010-11-21, 10:52:36
Użytkownik
radekklimat: Jesli grzalka jest POD parownikiem to wentylatory nie musza pracowac. Sprawdzone wielokrotnie...
Jesli zostawisz wlaczone wentylatory to bedzie takie efekt jak w temacie + np. rozmiekle kartonowe opakowania...
  • Odpowiedz

barbie

2010-11-21, 15:09:04
Top użytkownik
Radek na temat szaf mroźniczych masz mniejsze pojęcie od banity .
  • Odpowiedz

mg

2010-11-21, 18:41:13
Top użytkownik
Mister wyraźnie napisał że grzałki są przed parownikiem w strumieniu powietrza(nie w parowniku i nie pod parownikiem)

Skuteczne rozmrażanie tego rodzaju mebla polega na równoczesnym załączeniu grzałek i wentylatorów podczas odszraniania
  • Odpowiedz

barbie

2010-11-21, 18:58:08
Top użytkownik
czołowe fabryki instalowały przed epoką elektroniki zegary odtajania w szafie 24 godzinny--odtajka możliwa tylko 1 raz,w bonecie 12 godzinny--odtajka możliwa tylko raz .czołowa firma LINDE proponuje w swoich bonetach odtajanie co 7 dni .uruchomiałem kilkadziesiąt rodzajów mebli mroźniczych i trudno mi dyskutować z nabijaczami klimatyzacji .
  • Odpowiedz

mg

2010-11-21, 20:20:23
Top użytkownik
sniper napisał(a):A gdzie mają być.To chyba normalne i oczywiste że wymiana grzałek w bonecie niepolega na rozbieraniu ścian bocznych.Niemasz pojęcia o chłodnictwie.Przynajmniej w tym przypadku.W komorowych chłodnicach są w środku.Ale nie w tego typu urządzeniach.Wystarczy racjonalne myślenie a nie doświadczenie.Grzałki usytuowane są tagże w kanałach.

Z tego co wyczytałem problem polega na niedostatecznym odszranianiu spowodowanym prawdopodobnie złą konfiguracją sterownika. Kolega mister opisał budowę mebla. Z jego opisu można wywnioskować jak ma przebiegać odszranianie.

,,Co do wypowiedzi Radekklimat to wszystko się zgadza ale wentylatory powinny stać aby wygrzewać parownik a nie sklep" więc w/g ciebie podczas odszraniania wentylatory mają stać?
  • Odpowiedz

barbie

2010-11-21, 21:09:07
Top użytkownik
jeśli wentylatory pracują w czasie odszraniania---to czemu jest potrzebne ociekanie i wymrażanie parownika ?????!!!!! .
  • Odpowiedz

mg

2010-11-21, 21:17:59
Top użytkownik
Odpowiedź jest jedna, kto wie co to jest konwekcja ten sobie poradzi z tym problemem.
Sniper zna się tylko na chłodnictwie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-11-21, 21:18:29 przez mg.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-11-22, 07:22:49
Moderator
Opisałem parametry dla bonety mrozniczej bo takowa jest przedstawiana z problemem a nie dla chłodniczej.
Poczekajmy kilka dni i sie okaze kto miał racje
Byc moze górna czesc nie wymaga pracy wentylatorow podczas odszraniania ale bez podania producenta i modelu jest ciezko cokolwiek ustalic i komus pomoc
  • Odpowiedz

barbie

2010-11-22, 16:19:44
Top użytkownik
akurat problem jest z górną częscią---szafą .
  • Odpowiedz

barbie

2010-11-22, 19:17:22
Top użytkownik
pytanie było do moderatora Radka .
  • Odpowiedz

barbie

2010-11-22, 19:49:14
Top użytkownik
widzę że na temat mebli marketowych masz pojęcie .
  • Odpowiedz

Alpak

2010-11-22, 21:32:22
Użytkownik
boneta: chyba mylisz bonete (dolna czesc mebla) z szafa (gorna czesc mebla) ?
Dolna czesc musi sie odtajac z wentylatorami natomiast szafa nie.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa