Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

pytanie projektowe

11 Odpowiedzi, 10660 Wyświetleń

b33

2010-12-03, 01:05:50
Nowy użytkownik
Witam.
Opracowuję (na dyplom) projekt klimatyzacji dla pewnego budynku i mam pewien dylemat więc zwracam się z pytaniem do doświadczonych w branży:
Czy lepszym rozwiązaniem jest zaprojektowanie dwóch chillerów na dachu (są dwa szachty oddalone od siebie o 40 metrów) - tak że każdy chiller wykorzysta do prowadzenia rur wody lodowej 'swój' szacht, czy jednego chillera pomiędzy szachtami, co będzie równoznaczne z prowadzeniem dwóch gałęzi o długości ok.20 ok.metrów. Obra rozwiązania mają swoje + i -. Zatem która opcja jest rozsądniejsza?
  • Odpowiedz

mg

2010-12-03, 07:01:50
Top użytkownik
Planując dwa chillery z rozsądnym rozprowadzeniem powietrza po obiekcie zwiększasz współczynnik niezawodności systemu.
To powinno pomóc w rozwiązaniu dylematu. Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-03, 07:14:21 przez mg.)
  • Odpowiedz

awax

2010-12-03, 07:31:14
Top użytkownik
"Obra rozwiązania mają swoje + i -."

Sam sobie odpowiedziałeś,trzeba uwzględnić wszystkie + i -
"współczynnik niezawodności"to tylko jeden z nich i gdyby był
decydujący to nie mielibyśmy multi ani VRV nie mówiąc już o chillerach.
Montowalibyśmy same pojedyńcze splity.
Myślę,że koszt przy dwóch zdecyduje.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-03, 07:32:11 przez awax.)
  • Odpowiedz

Pwr

2010-12-03, 12:50:40
Nowy użytkownik
Witam ja tez mam zapytanie odnośnie dyplomu i projektu. Projekt klimatyzacja pomieszczenia konsumpcyjnego (stołówki) dla 100 osób prowadzący powiedział żeby uwzględnić zyski wilgoci od ludzi (tutaj nie ma problemu z policzeniem tego) założyłem odpoczynek w postawie siedzącej oraz uwzględnić zyski wilgoci wydzielające się z parujących potraw i tutaj natknąłem się na problem gdyż nie mogę nigdzie znaleźć żadnej tabeli lub artykułu który by to w prost informował o tym ile g wilgoci się wydziela z np zupy oraz drugiego dania ( np schabowy plus ziemniaki oraz surówka ) problem wydaje się być śmieszny i nie wiem czy prowadzący sobie ze mnie zadrwił ze mam te zyski policzyć ale głębiej się zastanawiając 100 x 2 dania to trochę jest tej wilgoci.
Proszę o pomoc w tej sprawie pozdrawiam
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-03, 14:06:58
Moderator
Pwr napisał(a):Witam ja tez mam zapytanie odnośnie dyplomu i projektu. Projekt klimatyzacja pomieszczenia konsumpcyjnego (stołówki) dla 100 osób prowadzący powiedział żeby uwzględnić zyski wilgoci od ludzi (tutaj nie ma problemu z policzeniem tego) założyłem odpoczynek w postawie siedzącej oraz uwzględnić zyski wilgoci wydzielające się z parujących potraw i tutaj natknąłem się na problem gdyż nie mogę nigdzie znaleźć żadnej tabeli lub artykułu który by to w prost informował o tym ile g wilgoci się wydziela z np zupy oraz drugiego dania ( np schabowy plus ziemniaki oraz surówka ) problem wydaje się być śmieszny i nie wiem czy prowadzący sobie ze mnie zadrwił ze mam te zyski policzyć ale głębiej się zastanawiając 100 x 2 dania to trochę jest tej wilgoci.
NIE ZDASZ!! Bo nie znasz interpunkcji.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

łysy45

2010-12-03, 15:53:14
Użytkownik
witam Shitashii czy czasem zanim wszedłeś w tę branże nie uczyłeś polskiego pozdr.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-03, 18:39:10 przez łysy45.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-12-03, 16:16:46
Moderator
Pwr napisał(a):Witam ja tez mam zapytanie odnośnie dyplomu i projektu. Projekt klimatyzacja pomieszczenia konsumpcyjnego (stołówki) dla 100 osób prowadzący powiedział żeby uwzględnić zyski wilgoci od ludzi (tutaj nie ma problemu z policzeniem tego) założyłem odpoczynek w postawie siedzącej oraz uwzględnić zyski wilgoci wydzielające się z parujących potraw i tutaj natknąłem się na problem gdyż nie mogę nigdzie znaleźć żadnej tabeli lub artykułu który by to w prost informował o tym ile g wilgoci się wydziela z np zupy oraz drugiego dania ( np schabowy plus ziemniaki oraz surówka ) problem wydaje się być śmieszny i nie wiem czy prowadzący sobie ze mnie zadrwił ze mam te zyski policzyć ale głębiej się zastanawiając 100 x 2 dania to trochę jest tej wilgoci.
Witam i przyłączam się do Shitashii bo lepiej się czyta poszczególne zdania i łatwiej coś z tego wywnioskować. Po drugie załóż nowy temat bo Twój problem jest inny jak poprzednika. Tak będzie łatwiej dla wszystkich. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Kikson

2010-12-03, 16:40:31
Użytkownik
Czy pod nickiem Pwr nie kryje się Boneta, R12 czy jeszcze jakoś??
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-03, 17:21:50
Top użytkownik
to nie jest R12 ,chyba że używa edytora tekstu---polonistyki raczej nie skończył w ciągu 24 godzin .
  • Odpowiedz

mg

2010-12-03, 20:11:17
Top użytkownik
boneta napisał(a):
mg napisał(a):Planując dwa chillery z rozsądnym rozprowadzeniem powietrza po obiekcie zwiększasz współczynnik niezawodności systemu.
To powinno pomóc w rozwiązaniu dylematu. Wink
I obniżenie konta zakładu energetycznego,uwzględmiając odejscie od elektrycznego systemu ogrzrzewania?
dokładnie!
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-03, 20:25:07
Top użytkownik
Boneta to jest projekt klimatyzacji a nie ogrzewania .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa