Witam i mam małe pytanko do kolegów.W jaki sposób dostać sie do środka spręzarki.Ja nigdy scrolla nie rozcinałem ,a chce znalężc przyczynę awarii ,chcę to zrobić delikatnie,Rozciołem dekiel sprężarki ukazała sie głowica i co dalej.W jaki sposób wyciągnac spręzarkę .Proszę o podpowiedz z góry dziękuję pozdrawiam piotr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-02-26, 10:04:07 przez łysy45.)
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
scroll copeland ZR 46 TD7
30 Odpowiedzi, 27751 Wyświetleń|
Tu dokładam z góry i to co widać na zdjęciach jest jalkby przyspawane do obudowy jak to odzielić
dekiel natnij jak pomarańczę--będziesz widział więcej .
Do Barbie dekiel jest już odcięty to jest widok bez dekla, do Kcichlik mnie właśnie zależy na widoku całej sprężarki,chce się dostać do głowicy. Czy muszę ciąć na dole ,czy tylko grzać górę dzięki za podpowidzi i proszę jeszcze pozdrawiam piotr
Dzieki zrobię to i ewentualne fotki usterki pozdrawiam piotr
koledzy czy nikt z was poza ----dla niego wielkie dzięki post wyżej nie rozcinał scrolla tej fimy jestem zaskoczony /wit i jego kolega cro --- coś tam też nie/noto złom nikt mi nic więcel nie powie ,a szkoda bo liczyłem na wita i jego kolegę wiadomo którego ,.ale tego nie ma w książce papa
niestety łysy nigdy nie rozcinałem takiej sprężarki i nie jestem w stanie ci pomóc
Ale pomysł, że zeby wyciągnąć ją po podgrzaniu obudowy wydaje sie trafny, gdyz słyszałem, że mechanizm jest niejako "wtlaczany" w obudowę i bardzo ciasno siedzi. Ale to tylko coś mi sie o uszy obiło i moze nie byc prawdą ![]() No i rzeczywiście, w książkach tego nie ma a ja omnibusem tez nie jestem ![]() Pozdrawiam
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-02-26, 20:45:21 przez crocens.)
kolego Wit i ten lizidupiec croc toś tam pomóżcie jak to rozebrać pomożecie
:lol: Jeśli to obdukcja; odetnij jej dekle i natnij po długości.
łysy45 napisał(a):kolego Wit i ten lizidupiec croc toś tam pomóżcie jak to rozebrać pomożecie Sluchaj Panie, mozesz sądzić o mnie co chcesz, ale tylko cham takie wywody napisze na forum... dlatego nie napisze kim jesteś publicznie ...
.
mg napisał(a)::lol: Jeśli to obdukcja; odetnij jej dekle i natnij po długości.opowiedz jeden dediel odcięty widać na zdjęciu wcześniej i dalej nic nie wiem pozdr,
oj scroli nie ciąłem... sorry...
kilka tłokowych to tak. A scrole -to stosunkowo nowe maszyny... i raczej z klimatyzacji -ja głównie siedzę w chłodnictwie ... bawiłem się czasem w regenerację sprężarek -ale raczej kilka lat temu -gdy dominowały tłokowe... obecnie brak na to czasu... a nie będę wypisywał jeśli czegoś nie znam... staram się żeby moje wypowiedzi zawsze były w myśl zasady, że wiem o czym piszę... tu nie wiem nic. Sam śledzę wątek i liczę na jakieś zdjęcia.... w zasięgu ręki leży duuuży scrol... bodajże zr 250... złom -ale warto by rozciąć i zobaczyć -może nie uzwojenia a doprowadzenie padło... luźna sugestia nie poparta niczym poza przemyśleniami -może ciąć po linii fabrycznego spawu? w końcu fabryka składała obudowę z fragmentów tak aby możliwy był montaż -to może i w drugą stronę pójdzie odwrotnie ? to tylko sugestia -powtarzam -nie ciąłem -nie wiem -ale nie mając wiedzy w tym temacie tak bym próbował -bo prawdopodobnie to najmniejsza szansa rozpierniczenia czegoś. crocens napisał(a):walisz o chamie dlaczego czy ja Ciebie obraziłem lizodupiec to teraz normolnośc pozdro,.łysy45 napisał(a):kolego Wit i ten lizidupiec croc toś tam pomóżcie jak to rozebrać pomożecie
kolego; To że to dla Ciebie normalne nie znaczy, że mnie nie obraża... ale nie zmieniajmy tematu, pozdrawiam
.
SORRY Wit pszepraszam myślałem ze znasz opowiedz na kazde pytanie/to było żłośliwe/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-02-26, 21:11:35 przez łysy45.)
łysy45 napisał(a):SORRY Wit pszepraszam myślałem ze znasz opowiedz na kazde pytanie/to było żłośliwe/ na wiele pytań z dziedziny chłodnictwa znam odpowiedzi -na wiele potrafię coś sensownego wymyślić -mam sporo wiedzy teoretycznej popartej wieloletnią praktyką... jednak moja wiedza to może kilka % wiedzy w chłodnictwie... i to jest raczej dużo -całe chłodnictwo to naprawdę ogrom wiedzy.nikt absolutnie nikt nie potrafi odpowiedzieć na wszystkie pytania... ja też nie. Ja jedynie twierdzę, że w dziedzinie chłodnictwa rzadko się mylę --dlatego, że jeśli czegoś nie wiem -to nie mam zwyczaju się wypowiadać -wypowiadam się tylko na tematy gdzie mam wiedzę. o przecinaniu scroli nie mam -po prostu osobiście nie zdarzyło mi się ciąć. Widziałem kilka przeciętych -jednak tylko pobieżnie -nigdy nie przyjrzałem się na tyle dokładnie żeby sensownie radzić w tym temacie. mogę potwierdzić jedno -same "bebechy" w scrolu -są dokładnie dopasowane do obudowy -zazwyczaj dość ciasno wciśnięte... Jak kolega rozbierał to ostro młotem na*** żeby wybić wnętrze... jaki typ nie wiem -robiłem niedaleko coś innego. A zmieniając temat... przeprosiny należą się nie mnie a Koledze crocens -bliżej mi nieznanemu -jednak najwyraźniej posiadającemu poważną wiedzę i często zbieżną z moją... po prostu wiedza fachowa jest jedna... łysy45 -proponuję pisać z większym szacunkiem dla innych... zwłaszcza dla osób posiadających rzetelną wiedzę i dzielących się nią z Kolegami .Inaczej to forum straci fachowców dzielących się wiedzą -a zostaną tylko osoby które głośno krzyczą. KCICHIK napisał(a):Przy okazji to zdiagnozowanie przyczyny będzie trudne. według moich doświadczeń -najczęstszą przyczyną awarii scroli są nieprawidłowe obroty -pominięcie czujnika kolejności faz i przypadkowe zamienienie kolejności. często też spotykałem sprężarki scrol przedwcześnie zużyte na skutek pracy poza kopertą -przegrzewania się i w rezultacie zakwaszenia oleju. Dotyczy to głównie niskotemperaturowych zastosowań scroli. crocens napisał(a):kolego; To że to dla Ciebie normalne nie znaczy, że mnie nie obraża... ale nie zmieniajmy tematu, pozdrawiamOkey Marcin przepraszam za swoje,Twój post był pózniej na moim komputerze wiedz , go nie widziłałem to przepraszam i żeby było jasne dcn,.
Wporzo, nie ma sensu sie kłócić, ja za chama też przepraszam
.
mg napisał(a):łysy masz tutaj film do poduszki:dzięki i to wielkie za zainteresowanie się tematem ale teraz niewiem czy ciąc czy grzać ,może jrszcze ktoś podpowie piotr
Koledzy sprawa wydaje się łatwa spężarka wymieniona i okey, ale czemu padła cztery lata
po namysle, że obcięcie po obwodzie z góry i z dołu oraz dwa cięcia po bokach po przeciwnych stronach spręzarki załatwią sprawę, tylko tnij ostrożnie
.
mg napisał(a)::lol: Jeśli to obdukcja; odetnij jej dekle i natnij po długości.Crocens, nie powielaj
sorry, nie przeczytałem Twojego postu
.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
Ale pomysł, że zeby wyciągnąć ją po podgrzaniu obudowy wydaje sie trafny, gdyz słyszałem, że mechanizm jest niejako "wtlaczany" w obudowę i bardzo ciasno siedzi. Ale to tylko coś mi sie o uszy obiło i moze nie byc prawdą