Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

LG Inverter FM48AH

29 Odpowiedzi, 24936 Wyświetleń
1 2 Dalej

adrianarktos1

2010-12-19, 20:35:17
Użytkownik
Witam , tak jak w temacie posiadam system klimatyzacja z jednostką wez LG Inverter FM48AH ( zamontowana tego lata ), lecz niestety w wyniku przepięcia w sieci uszkodziła się elektronika jednostki zwe. Niestety wezwany serwis stwierdził , że uszkodzenie wynika z naszej winy i nie naprawi w ramach gwarancji klimatyzatora .Może ktoś z kolegów na na sprzedaż elektronikę z tego klimatyzatora z rozsądnej cenie . Serwis LG zaproponował za usługę 2000zł z robocizną .
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-19, 20:45:52
Top użytkownik
gdzie jest ten klimatyzator ? .
  • Odpowiedz

adrianarktos1

2010-12-19, 20:49:26
Użytkownik
Cieszyn
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-19, 20:54:00
Top użytkownik
to przepięcie jest trudne do udowodnienia---powinni to naprawić w ramach gwarancji .
  • Odpowiedz

adrianarktos1

2010-12-19, 20:55:54
Użytkownik
Tylko elektronika jest bardzo obficie popalona .
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-19, 21:11:42
Zaawansowany użytkownik
mentor napisał(a):Może zacznijmy od tego czy był to serwis gwarancyjny.Być może układ zamontowany bez autoryzacji.A póżniej zacznijmy się wypowiadać.
Jeżeli był gwarancyjny to widziały gały do czego podłączały.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

adrianarktos1

2010-12-19, 21:17:00
Użytkownik
Była zamontowana z autoryzacją ( jest wpis w karcie gwarancyjnej taka notka jakaś ) Dzień po wystąpieniu uszkodzenia , zgłosiliśmy poprzez infolinię LG usterkę . Po niecałym tygodniu przyjechał serwisat z LG , rozebrał jednostkę zewnętrzną ( tę blachę z przodu ) wyjał elektronikę , pooglądał . Coś tam po fachowemu powiedział , że poleciały jakieś warystory i kilka innych rzeczy ( jakiś falownik i itp ), co świadczy o przepięci czy czymś podobnym , po czym stwierdził że jest to uszkodzenie z naszej winy . I powiedział że naprawa nie zostanie wykonana w ramach gwarancji , tylko odpłatnie, po czym odpowiedział że orinetacyjny koszt naprawy to 2000 tyś zł .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-19, 21:19:51 przez adrianarktos1.)
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-19, 21:24:03
Zaawansowany użytkownik
Montując urządzenie powinni je zamontować w sposób profesjionalny lub wogóle jeżeli instalacja elektryczna niespełniała wymogów.Jeżeli się zdecydowali na montaż to odpowiedzialność ponosi montujący udzielający gwarancji.Jeżeli pozostawiona była wtyczka w urządzeniu niewygrasz.Jeżeli wpięte do sieci przez montujących to tak.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-19, 21:27:53 przez mentor.)
  • Odpowiedz

adrianarktos1

2010-12-19, 21:40:22
Użytkownik
Klimatyzator jest podłączony "na stałe " z głównej skrzynki bezpiecznikowej , poprzez osbne bezpieczniki i ogranicznik przepięć , Nie mamy tam "wtyczki "
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-12-19, 22:06:37
Moderator
Jeżeli wystrzelił warystor z elektroniki to w 99.999% jest to wina przepięcia zewnętrznego a nie z winy klimatyzatora. Elektronika z tym elementem jest tak skonstruowana aby zabezpieczyć inne elementy elektroniczne w klimatyzatorze. Pzdr
  • Odpowiedz

adrianarktos1

2010-12-19, 22:08:36
Użytkownik
Objawy są takie że jednostka zwenętrzna nie żyje , nic cisza, kompletnie.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-12-19, 22:15:59
Moderator
Zgadza się bo nie ma przejścia przez warystor. Warystor to taka pigułka wielkości paznokcia na dwóch drucikach która podczas zwarcia wystrzela z elektroniki.
  • Odpowiedz

bxz

2010-12-19, 22:51:16
Zaawansowany użytkownik
mentor napisał(a):Montując urządzenie powinni je zamontować w sposób profesjionalny lub wogóle jeżeli instalacja elektryczna niespełniała wymogów.Jeżeli się zdecydowali na montaż to odpowiedzialność ponosi montujący udzielający gwarancji.Jeżeli pozostawiona była wtyczka w urządzeniu niewygrasz.Jeżeli wpięte do sieci przez montujących to tak.

Witam,
Cytując to wiem na co się narażam, ale się narażę Smile
Nie ma znaczenia czy podłączono kablem czy wtyczką. Zakładając, że było przepięcie to wina jest po stronie instalacji elektrycznej. Montujący klimy nie bierze odpowiedzialności za tą instalacje. Jeśli od źródła prądu zabezpieczył urządznie tak, że jego część instalacji nie jest przyczyną uszkodzenia jest czysty.

Do autora: 2000 to przeginka, dogadaj się z firmą instalacyjną, która montowała urządzenie. Powiedz że było przepięcie, żeby wycenili koszt wymiany płytki - na pewno zrobią to taniej. Ja przed zamówieniem płytki spiąłbym wszystko na krótko i zobaczył czy tylko to poszło... ale tak bym zrobił ja, oni mogą nie chcieć się podjąć.
NO
  • Odpowiedz

byniom

2010-12-20, 06:22:31
Moderator
Przy inverterze i jeszcze dużym to za wiele nie sprawdzisz spinając na krótko . Warystory sa po to aby zabezpieczały resztę. Prawdopodobnie uszkodzeniu uległy tylko warystory choć jest tez niebezpieczeństwo ze uległy uszkodzeniu inne elementy.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

bartek2700

2010-12-20, 14:43:01
Użytkownik
zawsze można wyjąć płytke,dokupić warystory i je przelutować przecież to nie aż taki problem a napewno dużo taniej,pod warunkiem że tylko to poszło...?pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-20, 15:09:03
Top użytkownik
jeśli instalacja jest zabezpieczona przed przepięciami naprawa bez łaski powinna być gwarancyjna .
  • Odpowiedz

adrianarktos1

2010-12-20, 19:15:13
Użytkownik
Niestety serwis LG nie chce wymienić elektroniki , a monterzy się wypierają jak mogą , że to nie należy do ich kompetencji . Niestety w elektronice poleciał warystor , bezpiecznik na elektronice , i niestety układ sterowania falownikiem , oraz same tranzystory na falowniku , a w procesorze głównym jest dziurka , więc elektronika do kosza .
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-20, 19:31:14
Zaawansowany użytkownik
bxz napisał(a):
mentor napisał(a):Montując urządzenie powinni je zamontować w sposób profesjionalny lub wogóle jeżeli instalacja elektryczna niespełniała wymogów.Jeżeli się zdecydowali na montaż to odpowiedzialność ponosi montujący udzielający gwarancji.Jeżeli pozostawiona była wtyczka w urządzeniu niewygrasz.Jeżeli wpięte do sieci przez montujących to tak.

Witam,
Nie ma znaczenia czy podłączono kablem czy wtyczką. Zakładając, że było przepięcie to wina jest po stronie instalacji elektrycznej. Montujący klimy nie bierze odpowiedzialności za tą instalacje. Jeśli od źródła prądu zabezpieczył urządznie tak, że jego część instalacji nie jest przyczyną uszkodzenia jest czysty.

Do autora: 2000 to przeginka, dogadaj się z firmą instalacyjną, która montowała urządzenie. Powiedz że było przepięcie, żeby wycenili koszt wymiany płytki - na pewno zrobią to taniej. Ja przed zamówieniem płytki spiąłbym wszystko na krótko i zobaczył czy tylko to poszło... ale tak bym zrobił ja, oni mogą nie chcieć się podjąć.

Zastanów sie nad twoim wywodem dotyczącym bezpieczeństwa.Albo montujesz do sieci albo nie.Jeżeli pozostawiasz na etapie wtyczki jesteś kryty.Jeżeli przyłączasz się do instalacji istniejącej powinieneś ją sprawdzić przed podłączeniem.Ta głupia wtyczka ratuje w sądzie.Często z barbie się niezgadzam ale w tym momencie ma rację Że są jak d... od sr...a aby zadowolić klienta.Oni montowali i oni ponoć posiadają wiedzę jako serwisTak na moje powinni stracić autoryzację i powinni zająć się czymś innym.Klient płaci klient wymaga.
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-20, 19:41:13
Top użytkownik
jeśli w samochodzie na gwarancji wysiądzie elektronika--będzie to wina właściciela i naprawa na jego koszt ? .
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-20, 19:53:14
Zaawansowany użytkownik
Jeżeli instalacja samochodowa podłączona do niesprawnej sieci zewnętrznej podczas ładowania akumulatora to tak.
  • Odpowiedz

zuku

2010-12-20, 20:05:19
Użytkownik
Montując ochronniki w domu zgodnie z zaleceniami producenta - przychodzi burza z piorunami. Piorun trafia w nasz dom palą się ochronniki i telewizor komputer i jeszcze parę innych domowych odbiorników. I co żądamy od producenta zwrotu kosztów napraw spalonych urządzeń?? Ochronniki nie są elementem zabezpieczającym instalacje w 100 % a jedynie zwiększają prawdopodobieństwo że odbiorniki się nie spalą. Więc myślę że monterzy mają racje nie uznając gwarancji.
Mój znajomy montował klime invertera fujitsu wpiął się z zasilaniem sam po paru tygodniach przyszła burza i fujitsu się zjarało. Inwestor skonsultował się z firmą wyk. inst. elektryczną i stanęło na tym że monter musiał z własnej kasy kupić spaloną elektronikę bo wpiął się bez konsultacji z firmą wyk. inst. elektrycz. mimo że wpiął się prawidłowo.
Równie dobrze moglibyśmy żądać zwrotu kasy za naprawę od producenta warystorów bo przecież nie spełniły swojej roli
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-20, 20:08:09 przez zuku.)
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-20, 20:26:34
Top użytkownik
o tej porze roku nie ma burz .
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-20, 20:31:12
Zaawansowany użytkownik
zuku.Odnoszę wrażenie pod wpływem twoich emocji jak ty byś był tym serwisem.
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-20, 20:51:44
Top użytkownik
proponuję wystąpić na drogę sądową .
  • Odpowiedz

bxz

2010-12-20, 20:57:20
Zaawansowany użytkownik
mentor napisał(a):
bxz napisał(a):

Witam,

Zastanów sie nad twoim wywodem dotyczącym bezpieczeństwa.Albo montujesz do sieci albo nie.Jeżeli pozostawiasz na etapie wtyczki jesteś kryty.Jeżeli przyłączasz się do instalacji istniejącej powinieneś ją sprawdzić przed podłączeniem.Ta głupia wtyczka ratuje w sądzie.Często z barbie się niezgadzam ale w tym momencie ma rację Że są jak d... od sr...a aby zadowolić klienta.Oni montowali i oni ponoć posiadają wiedzę jako serwisTak na moje powinni stracić autoryzację i powinni zająć się czymś innym.Klient płaci klient wymaga.

Nie ma co się zastanawiać, czym się różni włączenie urządzania do instalacji elektrycznej wtyczką czy kablem w skrzynce?
Spawarka też ma wtyczkę i co podłączysz ją pod gniazdko w domu z kablem 1,5m2 zabezpieczonym B6 wraz z komputerem na tej samej linii?
Nie wolno podłączać urządzenia wtyczką gdyż powinno być ono zasilane osobną linią i zabezpieczone odpowiednimi zabezpieczeniami.
Piszesz że trzeba sprawdzić instalacje elektryczną: to obowiązek wykonawcy, a co pięć lat wykonanie przeglądu Inwestora.
Zabezpieczenie przed przepięciami nie jest wymagane prawem i jest dobrowolnym zabezpieczeniem całej instalacji elektrycznej dokonywanym na życzenie klienta.
Autoryzację to powinni tracić wszyscy, bo tylko Ty jeden powinieneś montować - 0 konkurencji.... zjedź troszkę na ziemię.... Koleś miał przepięcie w sieci i popaliło klimę, to przez to firma co ją montowała powinna tracić autoryzację - farmazon jakich mało.
Co do zadowalania klientów to nie ta profesja i nie to miejsce, co się tyczy również dupy.
Przepięcia są zdarzeniem losowym... i nie może odpowiedzialności za ich pojawienie brać instalator czy producent.

To zapytam tak:
Montując klimę w budynku załóżmy 3 fazowa muszę:
- Zabezpieczyć główną rozdzielnię przed przepięciem
- zabezpieczyć rozdzielnie na piętrze przed przepięciem
- zabezpieczyć klimę przed przepięciem
- zabezpieczyć klimę czujnikiem kolejności i zaniku fazy
- zabezpieczyć klimę różnicówką ( a może i resztę obwodów, bo jak upływ prądu będzie na klimę i ją spali...)
- zabezpieczyć klimę prądowo (a może i inne obwody bo jak się inny spali a będą szły razem a stopi i nasz to lipa)
- wykonać pomiary uziomu
- wykonać pomiary rezystancji izolacji (wszystkich przecież....)
- wykonać pomiary impedancji pętli zwarcia (wszystkich...)

Pozdrawiam
NO
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa