Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin

88 Odpowiedzi, 80450 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 4 Dalej

monterod2002

2010-12-26, 08:07:50
Zaawansowany użytkownik
A tak poza tym czy musisz ciągnąć między nimi teraz przewód uziemiający i pruć elewacje, nie wystarczy uziemić jednostki osobno.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

monterod2002

2010-12-26, 08:26:34
Zaawansowany użytkownik
mentor napisał(a):Aby zostać trzeba znaczyć.
Wydaje mi się że to koledze nie wiele zostało do zostania. Poza tym odczep się ode mnie kolego bo nic złego ci nie zrobiłem.
Myślisz że nie wiem kim jesteś ????
Wesołych świąt kolego.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-26, 17:00:28
Zaawansowany użytkownik
Mi nie ale swoją odpowiedzią komuś możesz zrobić ponieważ niezabezpieczamy jednostki tylko całe urządzenie.Jeżeli myślisz że rury miedziane to spełnią to jesteś w błędzie.A co do tego czy mnie znasz czy nie to twoja sprawa.Ale raczej jeżeli znasz to niedokońca.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-26, 23:44:42
Użytkownik
mentor napisał(a):Jeżeli jesteś zleceniodawcą i masz uzasadnine podejrzenia zlecił bym pomiary na mój koszt.Jeżeli okazało by się że są negatywne obciążył bym wykonawcę instalacji.Darekas coraz bardziej mnie przekonujesz że jesteś wykonawcą tego problemu i niuczciwym graczem.w twoich wypowiedziach jako inwestora zamało stanowczości, a jeżeli się mylę to za dużo nieprofesjonalności w firmie którą wybrałeś.Zrobienie wiertłem przepustu pociągnięcie nożem elewacjii,wciśnięcie przewodu i kupienie 100mml dobranej farby nikogo do ruiny niedprowadziło.Tak apropo gdyby profesjonalizm istniał niebyło by tematu.Odnosi się to tak samo do wykonawców jak i zleceniodawcow.Coś za coś.

Mam podpisaną umową z autoryzowany instalatorem Daikin na wykonanie całej instalacji.

Być może nazwę firmy podam ale nie teraz dopóki nie dostanę od nich odpowiedzi.

A co pomiary mają pokazać słabszą izolację czy brak przewodu PE.

Co mogłem jeszcze zrobić więcej profesjonalnie...... już wiem..... przez montażem przeczytać wytyczne montażu, nauczyć się tego montażu i sprawdzać wszystko i wszystkich.

Teraz powiedz mi jak zrobić dziurę a później naprawić elewację wykonaną z wełny mineralnej.
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-26, 23:47:27
Użytkownik
Awent napisał(a):Wystarczy że uziemi j.wewnętrzną do np gniazdka, byle było z tej samej różnicówki, to samo z j. zewnętrzną.

Czy aby na pewno tak można. To był mój pierwszy pomysł ale jak pytałem o to w Daikinie to mi powiedzieli że PE musi iść od jednostki wewnętrznej do zewnętrznej.

Dlaczego tak podobno PE czasami jest wykorzystywany do przesyłami danych do sterowania.

Czy może ktoś potwierdzić że tak rzeczywiście jest.
  • Odpowiedz

awax

2010-12-27, 07:24:36
Top użytkownik
Witam
Sprawa jest prosta,albo chcesz zrobić prawidłowo tj.zgodnie z normami i nie ma tu o czym mówić,trzeba wymienić przewód,albo rób fuszerkę.Na pocieszenie dodam ,że takich fuszerek jest sporo.
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-27, 08:02:59
Użytkownik
awax napisał(a):Witam
Sprawa jest prosta,albo chcesz zrobić prawidłowo tj.zgodnie z normami i nie ma tu o czym mówić,trzeba wymienić przewód,albo rób fuszerkę.Na pocieszenie dodam ,że takich fuszerek jest sporo.

Żadnej fuszerki nie będzie i będzie to naprawione teraz tylko chodzi o to aby ponieść jak najmniejsze straty bo naprawiając jedną fuszerkę firma może mi naprodukować kilka następnych.

Dlatego tak łatwo jest powiedzieć że trzeba wymienić przewód.
  • Odpowiedz

awax

2010-12-27, 08:46:17
Top użytkownik
Oczywiście,że łatwo.Po prostu należy podejść do tego tak jakby chodziło o nową instalację.
Kwestia kto za to ma zapłacić też chyba nie jest skomplikowana?ten co zepsuł.
Nie oczekujesz chyba porady abyś zostawił niezgodnie z normami?
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-27, 12:44:38
Użytkownik
awax napisał(a):Oczywiście,że łatwo.Po prostu należy podejść do tego tak jakby chodziło o nową instalację.
Kwestia kto za to ma zapłacić też chyba nie jest skomplikowana?ten co zepsuł.
Nie oczekujesz chyba porady abyś zostawił niezgodnie z normami?

W dalszym ciągu nie mam pewności że nawet jak firma na własny koszt naprawi swoją fuszerkę to nie powstaną z tego nowe fuszerki ale już na elewacji budynku.

Jak na razie firma idzie w zaparte twierdząc że montaż jest prawidłowy.
  • Odpowiedz

awax

2010-12-27, 13:28:17
Top użytkownik
Wybacz Darekas,ale my Tobie tej elewacji nie poprawimy,może poszukaj na jakimś forum budowlańców?
A serio to skoro uważają,że montaż jest prawidłowy to nie pozostaje nic innego jak droga sądowa.
  • Odpowiedz

Kikson

2010-12-27, 16:04:59
Użytkownik
Darekas napisał(a):
Awent napisał(a):Wystarczy że uziemi j.wewnętrzną do np gniazdka, byle było z tej samej różnicówki, to samo z j. zewnętrzną.

Czy aby na pewno tak można. To był mój pierwszy pomysł ale jak pytałem o to w Daikinie to mi powiedzieli że PE musi iść od jednostki wewnętrznej do zewnętrznej.

Dlaczego tak podobno PE czasami jest wykorzystywany do przesyłami danych do sterowania.

Przewód PE nie służy do przesyłania informacji!!!!! Jego zadaniem jest wyrównanie potencjałów elektrycznych między jednostkami. Jeżeli medium transmisyjnym jest napięcie, to bez PE (lub jak to się spotyka w sprzęcie z górnej półki - ekran) będą przekłamania w transmisji danych.
Nadrzędnym zadaniem PE jest ochrona życia!!! PE jest wymagany bezwzględnie. Innych przewodów może nie być, PE zawsze. Dodam jeszcze, że nie można wykorzystać PE do innych celów niż ochrona przed porażeniem.
Możesz zrobić ekspertyzę i okaże się, że montaż został wykonany NIEWŁAŚCIWIE!!!
A po za tym, to kto odbierze taką instalację?? Pomiary elektryczne i protokół kto podpisze???
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-27, 21:25:01
Użytkownik
Kikson napisał(a):
Darekas napisał(a):

Przewód PE nie służy do przesyłania informacji!!!!! Jego zadaniem jest wyrównanie potencjałów elektrycznych między jednostkami. Jeżeli medium transmisyjnym jest napięcie, to bez PE (lub jak to się spotyka w sprzęcie z górnej półki - ekran) będą przekłamania w transmisji danych.

Owszem PE to ochrona przeciwporażeniowa masz rację.

Ale w Daikinie dostałem informację że PE oprócz ochrony czasami powtarzam czasami służy do przesyłania
danych do sterowania.

Przecierze sobie tego nie wymyśliłem chyba że trafiłem na kolejną kompetentną osobę w firmie Daikin podobnie jak ich autoryzowani instalatorzy.

Na moje pytanie jak jest przesyłane sterowanie czy np. napięciem otrzymałem odpowiedź że nie napięciem że sterowanie w Daikinie jest inne i tylko oni takie mają mówił o jakiś słupkach danych.
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-27, 23:15:14
Zaawansowany użytkownik
Czasami służy jako ekran co nieoznacza że przedstawiciel tego producenta zatrudnia fachowcow.Dla dobra ochrony przeciwporażeniowej i bezbieczeństwa co niektórych osób niemających pojęcia administrator pewne wątki w tym temacie powinien usunąć dla bezpieczeństwa Własnego i forum oraz użytkowników klimatyzacji często odwiedzających tę stronę i szukających pomocy.Jeżeli ktoś komuś tłumaczy 10-cio krotnie co ma zrobić to forumowicze wybaczcie.Pogotowie ratunkowe wyjeżdza czasami i w jednoznaczym celu.Aby chronić ludzkie życie.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-27, 23:27:15
Użytkownik
mentor napisał(a):Czasami służy jako ekran co nieoznacza że przedstawiciel tego producenta zatrudnia fachowcow.Dla dobra ochrony przeciwporażeniowej i bezbieczeństwa co niektórych osób niemających pojęcia administrator pewne wątki w tym temacie powinien usunąć dla bezpieczeństwa Własnego i forum oraz użytkowników klimatyzacji często odwiedzających tę stronę i szukających pomocy.Jeżeli ktoś komuś tłumaczy 10-cio krotnie co ma zrobić to forumowicze wybaczcie.Pogotowie ratunkowe wyjeżdza czasami i w jednoznaczym celu.Aby chronić ludzkie życie.

To w taki razie odpowiedz mi czy przewód PE trzeba ciągnąć od jednostki wewnętrznej do zewnętrznej czy można od jednostki wewnętrznej bezpośrednio do rozdzielni elektrycznej głównej?
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-27, 23:37:29
Zaawansowany użytkownik
To w taki razie odpowiedz mi czy przewód PE trzeba ciągnąć od jednostki wewnętrznej do zewnętrznej.
Tak trzeba.Od jakiej strony podasz ochronę nieistotne ale połączone muszą być.Najlepiej dla skuteczności jak najbliżej rozdzielni.
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-28, 07:55:44
Użytkownik
mentor napisał(a):To w taki razie odpowiedz mi czy przewód PE trzeba ciągnąć od jednostki wewnętrznej do zewnętrznej.
Tak trzeba.Od jakiej strony podasz ochronę nieistotne ale połączone muszą być.Najlepiej dla skuteczności jak najbliżej rozdzielni.

Najpierw piszesz że trzeba ciągnąc PE od jednostki wewnętrznej do zewnętrznej a później piszesz że NIE ISTOTNE jest od której strony podasz ochronę.

Ja potrzebuje konkretnej odpowiedzi.
  • Odpowiedz

Kikson

2010-12-28, 18:14:07
Użytkownik
Darekas napisał(a):
mentor napisał(a):To w taki razie odpowiedz mi czy przewód PE trzeba ciągnąć od jednostki wewnętrznej do zewnętrznej.

Najpierw piszesz że trzeba ciągnąc PE od jednostki wewnętrznej do zewnętrznej a później piszesz że NIE ISTOTNE jest od której strony podasz ochronę.

Kolego czytaj ze zrozumieniem!!!
PE musi być!!! Skąd go pociągniesz to Twoja sprawa!!!
Ale musisz zrozumieć dwie sprawy:
1. PE służy do ochrony przeciwporażeniowej. Bez tego przewodu, gdy urządzenie ulegnie uszkodzeniu (np. uszkodzenie uzwojenia silnika - przebicie do obudowy) po dotknięciu elementu metalowego tracisz życie!!!!!!!!!!!
2. Przewód PE służy ekranowania sygnału sterującego. Innymi słowy: wyrównuje potencjały elektryczne między jednostkami oraz eliminuje zakłócenia tego sygnału!!!

PE nie służy do przesyłu informacji!!!! W Daikinie oszukali Cię!!!

Teraz tak: jeśli pociągniesz PE z rozdzielni do j.wew nie będziesz miał pewności, że komunikacja będzie przebiegać prawidłowo. Ochrona przeciwporażeniowa będzie spełniona.

Jednak prawidłowo wykonany montaż powinien zawierać przewód PE między jednostkami.
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-28, 18:17:21
Top użytkownik
przewód PE nie służy do ekranowania---do tego służy oplot ekranujący .
  • Odpowiedz

Kikson

2010-12-28, 18:25:02
Użytkownik
barbie napisał(a):przewód PE nie służy do ekranowania---do tego służy oplot ekranujący .

To zależy co nazywasz ekranowaniem.
Ekranowanie to eliminacja zakłóceń.
PE pełni również rolę eliminatora zakłóceń (prócz podstawowej jego funkcji).
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-28, 19:01:35
Zaawansowany użytkownik
Lalka nigdy o tym niesłyszała.
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-28, 21:06:25
Użytkownik
Kikson napisał(a):
Darekas napisał(a):

1. PE służy do ochrony przeciwporażeniowej. Bez tego przewodu, gdy urządzenie ulegnie uszkodzeniu (np. uszkodzenie uzwojenia silnika - przebicie do obudowy) po dotknięciu elementu metalowego tracisz życie!!!!!!!!!!!
2. Przewód PE służy ekranowania sygnału sterującego. Innymi słowy: wyrównuje potencjały elektryczne między jednostkami oraz eliminuje zakłócenia tego sygnału!!!

Teraz tak: jeśli pociągniesz PE z rozdzielni do j.wew nie będziesz miał pewności, że komunikacja będzie przebiegać prawidłowo. Ochrona przeciwporażeniowa będzie spełniona.

Jednak prawidłowo wykonany montaż powinien zawierać przewód PE między jednostkami.

OK to ciągnę temat dalej

A jak pociągnę PE między jednostką wewnętrzną a zewnętrzną tylko inną trasą niż przewód który idzie razem z rurami chłodniczymi to co wtedy będzie dobrze czy dalej źle.
  • Odpowiedz

Kikson

2010-12-28, 21:07:54
Użytkownik
Darekas napisał(a):
Kikson napisał(a):
Darekas napisał(a):Najpierw piszesz że trzeba ciągnąc PE od jednostki wewnętrznej do zewnętrznej a później piszesz że NIE ISTOTNE jest od której strony podasz ochronę.

OK to ciągnę temat dalej

A jak pociągnę PE między jednostką wewnętrzną a zewnętrzną tylko inną trasą niż przewód który idzie razem z rurami chłodniczymi to co wtedy będzie dobrze czy dalej źle.

BĘDZIE DOBRZE!!!
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-28, 21:24:45
Zaawansowany użytkownik
Zależy od odległości i jakimi równoleżnikami.Zależność ta jest również uzależniona od przekroju przewodu.Czym bliżej rozdzielni taniej i bezbieczniej.Czym dalej bezpieczniej i drożej.Wtedy najlepiej z prawej do lewej .
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-28, 22:35:06
Użytkownik
Kikson napisał(a):
Darekas napisał(a):
Kikson napisał(a):Kolego czytaj ze zrozumieniem!!!

OK to ciągnę temat dalej

BĘDZIE DOBRZE!!!

Tylko wtedy jak przewód PE będzie służył do cytuje "ekranowania sygnału sterującego. Innymi słowy: wyrównuje potencjały elektryczne między jednostkami oraz eliminuje zakłócenia tego sygnału!!!"

Czy to ekranowanie działa tylko wtedy gdy PE leży obok pozostałych przewodów czy to nie na znaczenia.
  • Odpowiedz

awax

2010-12-29, 07:22:48
Top użytkownik
Zdecydowanie "obok",nie dalej niż 3,452 cm.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 4 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa