Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zatarta sprężarka

49 Odpowiedzi, 45009 Wyświetleń
Wstecz 1 2

bartekyogico

2011-01-03, 14:39:26
Zaawansowany użytkownik
To pewnie najważniejszym kryterium przy wyborze serwisu były niskie koszty lub sabotaż. Chytry 2 razy traci. Wcale mi ich nie żal. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-03, 18:51:44
Zaawansowany użytkownik
Zbijamy ceny zawodowo kosztem profesjonalnego serwisu gwarantującego świeżość produktu?
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

dziadzia

2011-01-03, 19:23:30
Nowy użytkownik
witek1 napisał(a):Bezpiecznika nie wyrzuca, termik też nie wyłącza.

Witam.
Przyznam się ,że czegoś tu nie rozumiem.Jeśli sprężarka zatarła się mechanicznie,to dlaczego nie wywala bezpiecznika?
W takich sytuacjach silnik elektryczny chciałby ruszyć,ale ze względu , że ma za ciężko(zatrzymanie mechaniczne) prąd będzie wzrastał aż do wywalenia bezpiecznika.
Czy mierzyłeś rezystancję uzwojeń sprężarki?
Jest oczywiście jeszcze możliwość uszkodzenia mechanicznego i elektrycznego-ale to byłoby naprawdę coś.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

mg

2011-01-03, 19:35:12
Top użytkownik
To jest prąd zwarciowy dziadzia Wink
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-03, 19:36:55
Zaawansowany użytkownik
Może jak sugeruje kolega barbie należało by rorcinać szlifierką wszystkie maszyny.Co niektóre można rozkręcić.Ale poco.Chyba że dla złomu.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

mg

2011-01-03, 19:41:15
Top użytkownik
dziadzia napisał(a):W takich sytuacjach silnik elektryczny chciałby ruszyć,ale ze względu , że ma za ciężko(zatrzymanie mechaniczne) prąd będzie wzrastał aż do wywalenia bezpiecznika.

Wzrost prądu w tym przypadku nie trwa wieki dziadzia, około 0,2s Smile
  • Odpowiedz

mg

2011-01-03, 19:49:18
Top użytkownik
Równie dobrze powodem zablokowania sprężarki może być uderzenie cieczowe spowodowane ,,przeładowaniem układu" czynnikiem chłodniczym.
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-03, 20:11:24
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):To jest prąd zwarciowy dziadzia Wink
Prąd zwarciowy powoduje zwarcie .Prąd przeciążeniowy powoduje wyłączenie urządzenia nadmiarowoproądowego dobrze dobranego<1,1 razy prąd znamionowy>mg oczym ty piszesz o prądzie czy wodzie.Zatarcie sprężarki może spowodować uszkodzenie uzwojenia powodującego zwarcie brakiem lub nieprawidłowym zabezpieczeniem nadmiarowoprądowym.
Zwarcie powoduje zwarcie a tutaj nic się niedzieje w zabezpieczeniach.
  • Odpowiedz

mg

2011-01-03, 20:18:15
Top użytkownik
70 A to prąd przeciążeniowy małego splita??? :lol: :lol: :lol:
Dobór zabezpieczeń swoją drogą.

PS wodę to ty lejesz pytając o filtr odwadniacz w splicie :lol:
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-03, 20:19:55
Zaawansowany użytkownik
Równie dobrze powodem zablokowania sprężarki może być uderzenie cieczowe spowodowane ,,przeładowaniem układu" czynnikiem chłodniczym.[/quote
Dobrze dobrane zabezpieczenia przez producenta i instalatora powinny unieruchomić układ tak wielokrotnie przeładowany.Dlatego tyle nieporozumień na tym FORUM.
  • Odpowiedz

mg

2011-01-03, 20:35:19
Top użytkownik
Awaria spowodowana uderzeniem cieczowym ma zbyt gwałtowny przebieg aby zadziałało jakiekolwiek zabezpieczenie.
  • Odpowiedz

mg

2011-01-03, 20:45:12
Top użytkownik
mentor napisał(a):Prąd zwarciowy powoduje zwarcie

Czy aby na pewno masz rację??? :/
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-03, 20:45:49
Zaawansowany użytkownik
Czyli nienormalne jest stosowanie zabezpiezpieczeń przed zwarciem.Jacy ci ludzie naiwni stosując te bzdety.
  • Odpowiedz

mg

2011-01-03, 20:47:50
Top użytkownik
Nie odwracaj kota ogonem.
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-03, 20:55:16
Top użytkownik
prąd zwarciowy powoduje zwarcie---najbardziej odlotowy tekst 2011 roku .brawo monter .
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-03, 21:08:57
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):
mentor napisał(a):Prąd zwarciowy powoduje zwarcie

Czy aby na pewno masz rację??? :/
To napiszę prościej bo myślałem że mam do czynienia z fachowcem.Prąd zwarciowy powoduje zadziałanie zabezpieczenia przed zwarciem.A urządzenie pozostające pod wpływem prądu zwarcia niejest rzeczą normalną w prawidłowej pracy urządzenia.Odwrócenie kota ogonem raczej by cię usprawiedliwiło.Skąd pochodzisz.Ponoć okolice Bieszczad mają braki w elektryfikacji.Bedąc w zwarciu a na zwarciu to różnica.Zwarty i gotowy do pracy.To też różnica.
  • Odpowiedz

mg

2011-01-03, 21:37:58
Top użytkownik
mentor napisał(a):Skąd pochodzisz.Ponoć okolice Bieszczad mają braki w elektryfikacji.Bedąc w zwarciu a na zwarciu to różnica.Zwarty i gotowy do pracy.To też różnica.

Do mnie pijesz?, Poczytaj o stanach pracy silników asynchronicznych klatkowych, i nie wprowadzaj ludzi w błąd bo pisane że: ,,Prąd zwarciowy powoduje zwarcie" świadczy o twojej impotencji elektrycznej.
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-03, 21:39:59
Top użytkownik
70 A to typowy prąd rozruchowy klimatyzatora o mocy chłodniczej 7 KW .
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-03, 21:46:19
Zaawansowany użytkownik
O impotencji niesłyszałem.O impedancji tak.o co wam chodzi klubowicze?O korki rewizyjne?
  • Odpowiedz

mg

2011-01-03, 21:48:37
Top użytkownik
Impedancje miałem na myśli, przepraszam.
  • Odpowiedz

crocens

2011-01-03, 21:51:23
Top użytkownik
Jesteście [...]. Wszyscy... piszecie po 100 postów na temat tak błachej sprawy jak pobór prądu sprężarki, jej zatarcie czy inne byle pierdoły, a na poważne tematy tylko 2-3 osoby potrafią się wypowiedzieć.

PS. Wiem, +20%, ale ktoś wam musi prawdę powiedzieć, a prawdą jest, że dalej mentor was podpuszcza a wy się dajecie wciągać w takie głupie i błache tematy... autor już dawno tego nei czyta a wy dalej swoje...
.
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-03, 22:02:55
Zaawansowany użytkownik
crocens Masz rację i nikt ci niczego nieodbierze skoro napisałeś prawdę jebnięci.Dodał bym do potęgi.Kto do której wystarczy przeanalizować.Ponoć za prawdę nic się nie dzieje.
  • Odpowiedz

mg

2011-01-03, 22:20:09
Top użytkownik
Ciekawe w jaki kolor przechodzi pasek przy 80%?
Stawiam na fioletowy :lol:
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-03, 22:40:44
Zaawansowany użytkownik
Radzę swój śledzić.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa