Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pompa Ciepła a nawilżanie powietrza...

15 Odpowiedzi, 13980 Wyświetleń

LuKi-K

2011-01-04, 20:22:51
Nowy użytkownik
Witam.
Jak powszechnie wiadomo odczuwalna przez nas temperatura to nie tylko stopnie C ale i procent wilgotności. W lato przy wilgotności rzędu 80-90% klimatyzator zbija ją przez odprowadzenie cieczy. Tak zwana komfortowa wilgotność jest gdzieś na poziomie 45%. Jak jest z tą wilgotnością w zimę kiedy na zewnątrz mamy po 20-30%. Czy każdy klimatyzator z pompą ciepła nawilża powietrze? Z tego co się zapoznałem to chyba tylko Daikin głośno mówi o swoim modelu Ururu Sarara. Jak jest z Toshibą, Fuji i Mitsubishi?
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-01-04, 20:47:04
Moderator
Witam. Nie każdy klimatyzator z pompą ciepła nawilża powietrze. Nie wiem jak jest w Daikinie ale modele które wymieniłeś nie mają tego. Tak na prawdę to tylko Klimatyzacja Precyzyjna daje komfort w postaci temperatury i wilgotności ale to wysoka półka cenowa i raczej przeznaczona do komercji. Standardowe klimatyzatory komfortu typu split tego nie mają jak regulowanie wilgotności. Krótko mówiąc im więcej będziesz się schładzał tym bardziej sucho będziesz miał. Pzdr
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-04, 21:19:11
Zaawansowany użytkownik
Czyli nie schładzalniki pomieszczeń a profesjionalna centrala klimatyzacyjna zapewnia pełen komfort pomieszczeń.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-01-04, 21:29:17
Moderator
Samo Ururu Sarara oznacza osuszanie nawilżanie. Z tego co pamiętam, to właśnie pod tego Daikina podłącza się bieżącą wodę, jeśli ta wykroplona na zewnętrznym wymienniku nie wystarczy. Niby Daikin ma to w ofercie, ale jeszcze nie słyszałem żeby gdzieś pracowało. Ciekawe czy w Poznaniu wogóle to mają.... Rolleyes
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-04, 21:47:11
Top użytkownik
prościej wstawić do pokoju akwarium z rybkami .
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-04, 21:52:21
Zaawansowany użytkownik
Chodowla rybek wbrew pozorom niejest prosta.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

Awent

2011-01-05, 07:40:36
Nowy użytkownik
Najprościej wstawić nawilżacz ultradźwiękowy, albo równie poważne urządzenie, Ururu jest fajne ale cena to kosmos, nie mówiąc o klimatyzacji precyzyjnej, dodatkowo większość szaf klimatyzacyjnych jest głośna (inne przeznaczenie).
Jak latem będziesz schładzał to minimalnie uzyskasz wilgotność ok 40%, aby zejść niżej z temperatura musiałbyć mocno schodzić powietrze
  • Odpowiedz

LuKi-K

2011-01-05, 10:41:36
Nowy użytkownik
Nie chodzi mi o system szaf klimatyzacyjnych dla (serwerowni itd) czy systemy komercyjne (magazyny drewna itd). Zastanawiam się jakie jest najbardziej optymalne rozwiązanie dla zapewnienia komfortu (40-60% wilgotności) w obiektach mieszkaniowych.

Konkretny nawilżacz jak Daikin Ururu to koszt ok. 2800 PLN zna ktoś dokładną cenę URURU SARARA? Pytanie co lepiej wychodzi nawilżacz (Daikin Ururu) plus klima ( dobry inverterek bez plazmy) czy 2w1 jak ten U-S. Znalazłem sensowny artykuł o zmianach wilgotności w Polsce.

http://www.chlodnictwoiklimatyzacja.pl/i...jnych.html

Opcja z akwarium też jest niczego sobie Wink

Awent napisał(a):Najprościej wstawić nawilżacz ultradźwiękowy, albo równie poważne urządzenie, Ururu jest fajne ale cena to kosmos, nie mówiąc o klimatyzacji precyzyjnej, dodatkowo większość szaf klimatyzacyjnych jest głośna (inne przeznaczenie).
Jak latem będziesz schładzał to minimalnie uzyskasz wilgotność ok 40%, aby zejść niżej z temperatura musiałbyć mocno schodzić powietrze
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-01-05, 10:50:29 przez LuKi-K.)
  • Odpowiedz

Michał Grzywacz

2011-01-05, 10:48:26
Nowy użytkownik
Shitashii napisał(a):Samo Ururu Sarara oznacza osuszanie nawilżanie. Z tego co pamiętam, to właśnie pod tego Daikina podłącza się bieżącą wodę, jeśli ta wykroplona na zewnętrznym wymienniku nie wystarczy. Niby Daikin ma to w ofercie, ale jeszcze nie słyszałem żeby gdzieś pracowało. Ciekawe czy w Poznaniu wogóle to mają.... Rolleyes

Mają, mają. Nawilżanie i dostarczanie świeżego powietrza - fajny chwyt marketingowy. Rura która doprowadza powietrze świeże, to izolowany wąż o średnicy wewnętrznej 25mm lub 30mm w zależności od długości węża, więc za dużo tego powietrza nie poleci, a nawilżanie możliwe w funkcji grzania, do tego tylko ze skroplonej pary z powietrza zewnętrznego w okresie zimowym, brak podłączenia wody z sieci. Niby jest nawilżanie i dostarczanie świeżego powietrza, ale ... no właśnie , mało, mało, mało.
Druga sprawa to taka że sprzęt jakościowo jest bardzo dobry, więc osoby które to kupią na pewno będą zadowolone. Z innych bajerów to czujnik wykrywający ruch w pomieszczeniu, który rzeczywiście działa i zmienia kierunek nadmuchu powietrza w inna stronę.
Od strony użytkowej, to klimatyzatory o wysokiej kulturze pracy, czyli ciche, ale niestety trochę duże rozmiarowo i mało przyjemne dla oka. Czyli dla tych co cenią sobie niezawodność oraz (lub, i) mają sporo gotówki.
No i w końcu - podpisuję się pod opiniami iż lepiej postawić sobie nawilżacz powietrza i korzystać z niego w okresie zimowym, gdzie i tak ciężko uzyskać te 45%. U Mnie dzisiaj jest 12% Sad i jak tu się dziwić że pić się chcę tym bardziej że długi weekend za pasem Wink.
  • Odpowiedz

Awent

2011-01-07, 23:52:53
Nowy użytkownik
Moim skromnym zdaniem, lepiej kupić dobry klimatyzator inwerterowy, wybór spory i dołożyć mały nawilżacz niz kupować klimatyzator 3 w 1
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-08, 19:03:49
Zaawansowany użytkownik
Najtańsze rozwiązanie to wiadro z wodą pobieraną od sąsiada.dobra podłoga i mop znaleziony na smietniku.Lub częste odladzanie jedn.zewnętrznej w trybie grzania pomiesczenia.Chyba że jestem do tyłu z tą techniką :/
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-08, 19:26:17
Top użytkownik
prościej jest zawiesić kamionkę na kaloryferze .
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-08, 20:36:54
Zaawansowany użytkownik
Czyli problem dotyczy więcej niż jednego systemu skoro rozmawiamy o kalo ryferach.Kamionki niepolecam w układach z miernikiem ciepła ponieważ dorabiamy regjonalny zakład energetyki cieplnej.Czym wyższa wilgotność pomiaromierze więcej.Odparowuje mniej wtedy gdy bardziej zimno w chacie.Czym bardziej pacjent spocony tym pomiar szybszy i dokładniejszy.Jescze zależy w jakich okolicznościach był badany pacjent
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-01-08, 22:12:29
Zaawansowany użytkownik
Tylko ze te mierniki ciepla na kaloryferach w ktorych odparowywala ciecz juz wycofali. Najwieksza przebitka na tych urzadzeniach byla w lazienkach - sprawdzone na wlasnej skorze. Grzejnik zakrecony, a przez sezon okolo 1/3 skali odparowalo.
Teraz sa elektroniczne i bez odpowiedniej temperatury, czy tez roznicy temperatur urzadzenie nie ruszy, nawet w lazience.
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-08, 22:18:18
Zaawansowany użytkownik
Robert81r napisał(a):Tylko ze te mierniki ciepla na kaloryferach w ktorych odparowywala ciecz juz wycofali. Najwieksza przebitka na tych urzadzeniach byla w lazienkach - sprawdzone na wlasnej skorze. Grzejnik zakrecony, a przez sezon okolo 1/3 skali odparowalo.
Teraz sa elektroniczne i bez odpowiedniej temperatury, czy tez roznicy temperatur urzadzenie nie ruszy, nawet w lazience.

Sprawdż ponownie na własnej skórze nowe a póżniej sie wypowiadaj.Chyba że będziesz chciał udowodnić i zamarzniesz we własnym mieszkaniu.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa