Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

komora "zerowa"

32 Odpowiedzi, 29638 Wyświetleń
1 2 Dalej

TechKier

2011-01-12, 12:39:09
Nowy użytkownik
Witam,

Długo nie było mnie na forum - wiecie praca i praca ... ;P

Urodził mi się temat - w sumie to mojemu szefowi. Chce adoptować pomieszczenie chłodni (dodam, że wyłączone z eksploatacji po pewnej awarii) na komorę zerową. Komora jest na tyle nie fortunna, że z każdej strony są inne czynne komory chłodnicze więc temperatura w tej komorze jest minusowa - ja mam zrobić wszystko aby było w granicach od2 do 6 stopni w plusie.
Zaproponowałem mojemu szefowi, że należy komorę wyłożyć dodatkowym ociepleniem (ściany+sufit) - płyty warstwowe poliuretanowe o grubości 120 mm (łatwy montaż itp.
On proponuje abym zrobił to w wersji bardziej tańszej czyli postawił ścianki z karton-gipsu i ocieplił to styropianem o grubości 150 mm - dużo zabawy itp. Ponadto aby utrzymać odpowiednią temp. zaproponowałem mu dwie nagrzewnice powietrza o mocy 18 kW i wydajności 750m3/h każda w systemie automatycznego załączania - reakcja jego była "bardzo interesująca" stwierdził, że takie rozwiązanie nie ma sensu i kazał szukać czegoś innego i tańszego.

Panowie jak myślicie czy jest możliwość zmniejszenia kosztów inwestycyjnych na adaptację komory minusowej na plusową.

Jeśli macie Panowie chęć wyrazić się w tym temacie zapraszam do wspólnych rozmów.
  • Odpowiedz

szk6

2011-01-12, 13:27:19
Użytkownik
rozumiem że jest tam agregat i parownik zamontowany jeśli tak to wystarczy odwrócić obieg (np: zawór czterodrogowy)
koszty wtedy beda na pewno mniejsze i uzytkowanie tańsze
  • Odpowiedz

TechKier

2011-01-14, 09:23:13
Nowy użytkownik
szk6 napisał(a):rozumiem że jest tam agregat i parownik zamontowany jeśli tak to wystarczy odwrócić obieg (np: zawór czterodrogowy)
koszty wtedy beda na pewno mniejsze i uzytkowanie tańsze

komora zasilana była amoniakiem więc parowniki tam są - z tym, że komory zostały wyłączone z powodu awarii - wycieku amoniaku - więc tego typu zabieg nie mam możliwości.

jakieś inne propozycje???
  • Odpowiedz

awax

2011-01-14, 11:37:02
Top użytkownik
Czegoś tu nie rozumiem,komora nie jest odizolowana od sąsiednich?Jeżeli nie to zrób mu izolację jaką zaproponował i nie powinno być minus.Możesz jeszcze wentylować powietrzem zewnętrznym
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-14, 11:48:22
Top użytkownik
podejrzewam że ścianki działowe są 5 centmetrowe .jak wszystkie komory były mroźnicze nie stanowiło to problemu .
  • Odpowiedz

mg

2011-01-15, 17:34:47
Top użytkownik
Jakie przewidujesz zyski ciepła od towaru?. Czy nie od tego należałoby zacząć?
Jaki to będzie towar?
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-15, 18:23:34
Zaawansowany użytkownik
mg-zyski czasami ustaną lub mogą iść w dół.Zły tok myślenia.Czytaj dalej.A może jak była mrożnia posiada ogrzewanie posadzki? WinkNiełatwiej plusówkę zamienić na mrożnię.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-01-15, 18:25:48 przez mentor.)
  • Odpowiedz

mg

2011-01-15, 18:31:49
Top użytkownik
Co z odpowiednim czasem obróbki termicznej towaru?, mój tok myślenia nie powinien być przedmiotem twojego mędrkowania.
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-15, 19:06:41
Zaawansowany użytkownik
Ponoć jak najszybszy.A temperatura przechowywania plusowa.Twoją mędrka nieposiada właściwego toru myślenia.Tak naprawdę to temat wątku lub tego szefa zaliczam do jednych z głupszych o których czytałem na forum.Centralne ogrzewanie?O zamianie użytkowania komór pisałem skoro dołożenie izolacji niewchodzi w rachubę.Może lepiej będzie niezmieniać izolacji tylko szefa Smile
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

mg

2011-01-15, 19:11:38
Top użytkownik
Jakby nie było sanepid, może mieć wiele do powiedzenia.
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-15, 19:54:01
Zaawansowany użytkownik
Sanepid mg określa najwyższą temperaturę.Natomiast zbyt niska owocuje czerwonym mięsem z którym klient ma złe odczucia co nieznaczy że niejest stare tylko przechowywane w zbyt niskiej temperaturze.Nieznasz się na technologii przechowywania mięsa bo taka jest prawda.Coś związane z krwinkami za szybko za póżno.Zadzwoń do barbi może ci pomoże.
  • Odpowiedz

mg

2011-01-15, 20:25:21
Top użytkownik
Według mnie spożywasz jedynie zielone.
  • Odpowiedz

mg

2011-01-15, 20:28:31
Top użytkownik
Skąd wiesz że przedmiotem jest mięso?, jesteś zakładającym temat?
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-15, 21:30:29
Zaawansowany użytkownik
A po co się wypowiadasz skoro niewiesz o co chodzi.
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-15, 21:36:54
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Według mnie spożywasz jedynie zielone.
Wszystko już wiem.Zdaniem twoim i twojego pokolenia wiedza polega na narkotykach.Poinformuj Forumowiczów kiedy jesteś a kiedy nie pod im działaniem.Pod ciśnieniem czasami można coś wysadzićOrtografowie niećpam niećpałem co będę robił w przyszłości to moja spraw.Ich czy im.Moim zdaniem pod ich im?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-01-15, 21:47:08 przez mentor.)
  • Odpowiedz

mg

2011-01-16, 16:09:31
Top użytkownik
mentor napisał(a):
mg napisał(a):Według mnie spożywasz jedynie zielone.
Wszystko już wiem.Zdaniem twoim i twojego pokolenia wiedza polega na narkotykach.Poinformuj Forumowiczów kiedy jesteś a kiedy nie pod im działaniem.Pod ciśnieniem czasami można coś wysadzićOrtografowie niećpam niećpałem co będę robił w przyszłości to moja spraw.Ich czy im.Moim zdaniem pod ich im?

Tak! na narkotykach wiedza polega, zielonych i łykowatych. Swoją drogą sanepid w twoich stronach bada mięso(skoro tak się upierasz) na podstawie koloru?
Może dlatego masz gazy?
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-16, 23:23:46
Zaawansowany użytkownik
Ja pisalem o technologji. o której miemasz dużej wiedzy .Ja twierdzę nadal że za szybkie schłodzenie półtuszy powoduje rozkład czerwonych krwinek i zmianę koloru mięsa .Oczywiście niekorzystnego.Cóż chłodnictwo to głębsza dziedzina wiedzy.
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-17, 08:42:00
Top użytkownik
w każdej dużej rzeźni mięso po uboju jest wstawiane do tunelu chłodniczego o dużej wydajności aby wychłodzenie mięsa było jak najszybsze .Mentor--w tej sprawie nie masz racji---w jakich zakładach mięsnych pracowałeś,ile masz praktyki w branży mięsnej .ja mam 11 lat stażu w rzeźni .
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-17, 17:29:37
Zaawansowany użytkownik
Barbie czyli fachowo szok - 25 póżniej -12 dlaczego?Póżniej przejściówka a na końcu składowka nie niżej niż +2 .Dlaczego?
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-17, 18:15:34
Zaawansowany użytkownik
Barbie czytasz książke zanim odpowiesz?
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-17, 20:54:51
Top użytkownik
komuniści mieli obsesję na tle gromadzenia mrożonego mięsa jako rezerwę strategiczną .w razie wojny nie było by prądu i wszystkie zapasy by zzieleniały w krótkim czasie .ja piszę o mięsie chłodzonym przeznaczonym do konsumpcji lub produkcji kiełbasy ,polędwicy ,szynki itp---mrożone mięso nie nadaje się do przetwórstwa,bo szybko zielenieje .
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-17, 21:13:02
Zaawansowany użytkownik
Raczej zaszybko schłodzone = szybkie pękanie czerwonych Smile
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-17, 21:18:33
Zaawansowany użytkownik
Big Grin Krwinek?
  • Odpowiedz

mg

2011-01-17, 22:10:08
Top użytkownik
krwinek
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-18, 00:26:03
Zaawansowany użytkownik
Czyż nie doświadczeni niewiedzą na czym polega schładzanie szokoweBarbii w jakim zakładzie pracujesz?Szok to powinien mieć twój pracodawca.Jak tam pompy próżniowe w masownicach.Falowniki dają radę.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa